5 apró, mesebeli település a Mátrában, ha csendre és nyugalomra vágysz: az őszi túraszezon csodás úti céljai!

Borítókép: 5 apró, mesebeli település a Mátrában, ha csendre és nyugalomra vágysz: az őszi túraszezon csodás úti céljai! Forrás: Getty Images
Ha szereted a csendet, és a szokásos hétköznapi hajtásból kiszakadnál pár napra, egy térerőtől mentes, nyugodt helyre, akkor érdemes a Mátrát választani, ami alig 90 perces autóútra található Budapesttől, és garantáltan feltöltődhetsz a festői környezetben.

Az őszi erdő színpompás világánál kevesebb szebb természeti csoda létezik, így már csak akkor is érdemes kihasználni ezt a pár hetet arra, hogy minél több időt töltsünk a falevelek borította ösvényeken. Nem kell egésznapos, sártengerben úszó kirándulásokra készülni, elég, ha csak az ebéd után sétálunk egyet könnyedén, a Mátrában ugyanis gondosan kiépített turistautak várják az idelátogatókat. Magyarország legmagasabb hegycsúcsának otthont adó hegysége ugyanis nem csak az elvetemült túrázóknak jelenthet felejthetetlen élményeket, hiszen a programokban és látnivalókban bővelkedő vidéken bárki megtalálja a számára érdekes lehetőségeket akár aktív, akár passzív pihenéssel szeretne itt eltölteni néhány napot.

A Mátra pedig azoknak is szuper választás, akik szeretnének kicsit elbújni, elcsendesedni, és valódi nyugalomra vágynak, sokszor ugyanis épp a külső ingerektől mentes környezetben lehet legjobban feltöltődni. Vegyük sorra azt az öt települést, amit érdemes úti célul kitűzni, ha a Mátra felé vennénk az irányt az őszi, vagy akár a téli hétvégék alatt.

Forrás: Pexels/Tibor Szabo

5 mesés település a Mátrában

Mátraháza

Magasan fekvő, népszerű üdülőhely, ahol azonban észrevétlen marad a nyüzsgés, mégsem érzi magát az ember soha egyedül. Könnyű megközelíthetősége miatt vált a Mátra egyik turisztikai központjává, amit télen előszeretettel látogatnak a síelők is. Állandó lakosainak a száma azonban alig éri el a 300 főt, így a hegyvidék egyik legkisebb településének is számít annak ellenére, hogy igazi üdülőfalu.

Mátraballa

Az egyik legkisebb település a hegyvidékben annak északi peremén, Nógrád vármegye határán, ahol a Millenniumi Csodaszarvas emlékmű is megtalálható. Egy igazi csendes, eldugott hely, ahonnan könnyedén bebarangolhatók a környező erdő legszebb részei.

Mátraszentimre

Alig több, mint 400 lakosú tipikus hegyi falucska a maga természetes bájával, amit a környék építészeti adottságai is igazolnak a jellegzetes, magastetős piramisházakkal. A Mátraszentistvánon található síközpont közelsége, valamint a 2015-től látogatható Ásványház, és a Szlovák tájház miatt is népszerű úti cél.

Mátraszele

Kevésbé ismert, ám annál értékesebb település közel 1000 állandó lakosával, ami a különleges kirándulóhelyek felfedezésére tökéletes választás. A Mátra olyan rejtett kincseit lehet innen könnyedén megközelíteni, mint a Riolit-tufa, a Szakadás-árok, vagy épp a Sárkányszikla, de a Salgó vár is kényelmes távolságra található.

Mátraterenye

Gasztronómiai és zenei fesztiváljáról nevezetes település, ahol erősen érződik a szlovák határ közelsége. A környéke pedig kedvez a könnyed kirándulásokat kedvelők számára.

Forrás: Getty Images

Programajánlók a Mátra legszebb részein

Kékestető

Magyarország legmagasabb pontja, amit egyszer mindenkinek látni kell. Tiszta időben érdemes a kilátótoronyban is látogatást tenni, ahonnan a körpanorámás kávézóból páratlan kilátás tárul elénk.

Mátra múzeum

A Gyöngyösön lévő múzeumban vadászattörténeti, helytörténeti, ásványtani és őslénytani állandó kiállítások láthatók, emelett pedig rendszeresen látogathatók a különféle időszakos programok is.

Mátrai borvidék

A Mátra bortörténelme a középkortól kezdve meghatározó volt a vidék számára, hiszen szőlőtermesztéssel a korai feljegyzések szerint már az 1300-as években is foglalkoztak a környékbeli őslakosok. Az akkori emlékek a mátrai bort páratlanul édeskésnek írták le, amit a különleges és vegyes szőlőfajtáknak tulajdonítottak. A területet nem kímélték a különféle szőlőjárványok, majd tűzvész áldozatául is esett több hektár, de a világháborúk hatása sem maradt észrevétlen. Ennek ellenére a rendszerváltás után újra erőre kapott a hegyvidéken a szőlő-, és bortermesztés, már közel 7000 hektáron. Jelenleg leginkább fehérborairól ismert, a környékről kiváló minőségű Olaszrizling, Hárslevelű, Leányka, Ottonel muskotály, Rizlingszilváni, Chardonnay, Szürkebarát és a Tramini fajták kerülnek piacra.

A galériánkból pedig megtudhatod, hogy mivel érdemes készülnöd, milyen ételekkel és italokkal célszerű felpakolni a túrazsákodat egy hosszabb kirándulásra.