A citrom 10+1 felhasználási módja

Borítókép: A citrom 10+1 felhasználási módja
Tudtad, hogy ez a különleges gyümölcs remek körömápoló, tisztítószer, szagtalanító vagy pórustisztító is?

Mi jut eszetekbe a citromról? Hát persze: sárga, mediterrán gyümölcs, teába, limonádéba, sütikbe kiváló ízesítő, egyúttal valódi vitaminbomba is. De azt tudtátok, hogy a felhasználhatósága ennél jóval sokoldalúbb?


Fotó: Photl.com

1. A fürdőszobai zománcozott szerelvények legjobb tisztítójaa félbevágott citrom. A makacs szennyeződéseket bórax és citrom keverékével kezeljük.

2. Kevés citromlé rálocsolásával megóvhatjuk a banán, alma, barack, körte, avokádó szeleteinket a gyors barnulástól.

3. Nedves hajra permetezve tartós frizurát kapunk. Alkalmazhatjuk kúraszerűen, ekkor egy hétig naponta fésüljük a hajunkba, majd szárítsuk meg a napon. Vigyázat, enyhén szőkít is!

4. Dörzsöljük be vele a friss halat főzés, sütés előtt, elveszi a kellemetlen halszagot, s egyben ízletesebb is lesz az étel.

5. Halszagú kezünket szórjuk meg mustárporral, majd citromlével masszírozzuk péppé. A végén vízzel öblítsük le.

6. Körömápolóként használva egy pohár langyos vízbe facsarjunk fél citromlevet, s áztassuk benne a körmünket 5 percig. A körömágy bőrét nyomkodjuk vissza, majd a körmöket dörzsöljük be citromlével.


Fotó: Photl.com

7. A sütő szagtalanítására tegyünk bele 150 fokon, negyed órára egy megszurkált citromot. Az ajtó maradjon résnyire nyitva.

8. Pattanásainkat is kezelhetjük naponta többször citromlével.

9. Kiváló pórustisztító, ha fél citromot csavarunk 1 liter forró vízbe, adunk még hozzá egy kis mentát, kakukkfüvet. Negyed órát gőzöljük vele az arcunkat, majd hideg vízzel öblítsük le.

10. Két rész só, egy rész citromlé keveréke nagyszerűen tisztítja a zongora billentyűit.

10+1: A fonnyadt zöldsalátával is csodát tesz, ha hideg vízbe facsart fél citromlevében áztatjuk, majd tálalás előtt egy órával hűtőbe tesszük.

Biztosan ti is sok mindenre használjátok, örömmel vesszük, ha segítetek a lista folytatásában. Ti mire használjátok még? Várjuk a kommenteket!

Tudtad, hogy a citrom és a narancs héja mérgező? Gomba- és baktériumölő szerekkel, növényvédő szerekkel kezelik őket a szállítás miatt. Részletek ide kattintva.