A legsokoldalúbb fűszer, amivel még a kertedet is rendben tarthatod

Borítókép: A legsokoldalúbb fűszer, amivel még a kertedet is rendben tarthatod Forrás: unsplash.com
Megmutatjuk melyik az a fűszer, amit nem csak a konyhában tudsz felhasználni, hanem a kerti munkálkodásban is nagy segítségedre lehet.

Az őrölt fahéjat biztosan sokszor használtad már süteménykészítésnél vagy csak a kávéd ízesítésekor. De tudtad, hogy a kertészeknek ennél sokkal többet is jelent ez a szuper fűszer? Ismerd meg felhasználási módjait a növénynevelésben, hogy könnyedén hasznosíthasd ezekkel az egyszerű tippekkel.

Tudtad?

Az ájurvédkus gyógyításban már régóta használják emésztési, légzési és nőgyógyászati problémák kezelésére. Emellett a nyugati országokban végzett tanulmányok szerint az is kiderült, hogy gyulladáscsökkenő és baktériumölő hatása is van. Megfigyelték, hogy csökkenteni tudja a szív- és érrendszeri panaszokat és a vastagbélrák kockázatát, illetve még a koncentrációs készséget is fokozza.

Forrás: unsplash.com
Tisztálkodásnál, szépségápolásnál sem érdemes kihagyni, hiszen dörzsöléssel erősíti a bőrt és annak rugalmasságát, javítja a vérkeringést és még a narancsbőr ellen ajánlják.

Gombaölő szer

A hervadásos betegségeket egy gomba okozza, ami főként a növekedésnek induló palántákra nézve veszélyes. Természetesen idősebb növényeknél fellépő problémánál is hatásos lehet. Csak oldj fel 2 ek. fahéjat 2 dl meleg vízben és hagyd állni egy teljes éjszakán át! Másnap szűrd le a folyadékot egy kávéfilteren keresztül és öntsd át egy permetező flakonba, amivel a növények szárát, levelét és a talajt is lefújhatod.

Kártevők ellen

Hangyainvázió leküzdésében is segítségül hívhatjuk. A legszebb, hogy a sok vegyszerrel szemben, nem öljük meg, csak távol tartjuk őket. Figyeld meg hol közlekednek vagy jutnak be a lakásba és szórd vonulásuk útjába. Más rovaroknál, például szúnyogoknál is működhet ez a "riasztó".

Gyógyítja a sérüléseket

Ha növényedet esetleg sérülés érné, megvágtad valamivel vagy megrágták, esetleg nem viselte jól a költözést, akkor is a fahéj lesz a megoldás. Szórd meg vele a sérült részt, hogy fertőtlenítsd és gyorsítsd vele a gyógyulást.

Gyökereztető por

A legtöbb növénynél hatásos és ugyanúgy működik mint a por állagú gyökereztető hormonok. Felhasználása egyáltalán nem nagy ördöngösség, erről a márciusi-áprilisi lapszámunkban tudsz utánaolvasni, az ökoharcos rovatunkban.

joy magazin
Forrás: JOY magazin

Ha pedig maradt volna még a ház körüli tevékenységek elvégzése után, készíts belőle finomságot a konyhában is!