Tévhit, hogy a HPV csak a nőkre veszélyes

ajak,test,banán Forrás: Getty Images
A férfiak is könnyen megfertőződhetnek, ha nem védekeznek. 5+1 tévhit a szex útján terjedő vírusról. Szenzitív tartalom!

Ez a cikk az Instyle oldalán jelent meg először.

A méhnyakrák kialakulásáért leginkább a HPV (humán papilloma vírus) egyes típusai tehetők felelőssé, amelyek szexuális érintkezés útján jutnak a szervezetbe. Érthető okokból rettegnek a nők, miközben a férfiak közül sokan nem veszik komolyan. A fiatalok abban a tévhitben élnek, hogy a HPV csak a nőkre veszélyes. Nem igaz! Habár valóban ez a vírus felel a méhnyakrákok 99 százalékáért, de a méhnyakon kívül a végbélben, a fej-nyak régióban és a péniszen is tud daganatot okozni. A férfiak is könnyen megfertőződhetnek, ha nem elég körültekintőek.

Itt az idő, oszlassuk el a tévhiteket!

Fontos, hogy a HPV nem feltétlenül okoz tüneteket, elsősorban férfiak esetében gyakori a tünetmentesség, akik partnerüket ennek ellenére is megfertőzik. Éppen ezért is a vírus továbbadása, az újbóli fertőzések kialakulása miatt - a gyakori tünetmentesség ellenére - komoly egyészségügyi kockázatot jelent. A vírust lappangó állapotban is kimutató HPV gyorsteszt elvégzéséhez keresd fel bőrgyógyászodat vagy nőgyógyászodat!

Nem te vagy az egyetlen, aki tart az szűrővizsgálatoktól. Sokan félnek attól, hogy találnak valamit az orvosok, és rosszak lesznek az eredmények...