JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Ettől a népszerű diétától hízhatsz is! Mutatjuk, miért rossz ötlet hosszú távon

Borítókép: Ettől a népszerű diétától hízhatsz is! Mutatjuk, miért rossz ötlet hosszú távon Forrás: Pixabay/Pexels
Gondolkoztál már azon, hogy kipróbálod az alacsony szénhidráttartalmú étrendet? Csábít, hogy nem kell számolnod a kalóriákat, és akkor, és annyit eszel, amikor és amennyit akarsz? Nos, egy friss kutatás rávilágított arra, hogy hosszú távon nem eredményes ez a diéta, sőt egyenesen hízáshoz vezethet.

Számos diétatípus létezik, így egy rövidebb keresgélést követően mindenki megtalálhatja a számára legideálisabb megoldást, ami könnyedén beilleszthető az életvitelébe. Hiszen míg sokan a kalóriaszámlálásra esküsznek, addig mások ezt egészen elképzelhetetlennek tartják, és inkább az időszakos böjt mellett teszik le a voksukat. Azonban olyanok is akadnak, akik drasztikusabb, nagyobb önfegyelmet igénylő diétás módszert választanak, mint amilyen az alacsony szénhidráttartalmú étrend. Ám egy kutatás rávilágított, hogy bizonyos diéták hosszú távon abszolút nem egészségesek, ezek közé tartozik többek között az alacsony szénhidráttartalmú étrend.

Mi a lényege a szénhidrátcsökkentett étrendnek?

Az alacsony szénhidráttartalmú étrend alapvetően a cukrokban és szénhidrátokban gazdag ételek csökkentésére épül. Akik ezt az étrendet követik, elsősorban a köreteket, a nasikat, a kenyeret és a tésztaféléket kerülik. Leginkább zöldség fogyasztása javasolt, de növényi zsírok, fehérjék fogyasztása is megengedett. Elsősorban azoknak szokták ajánlani, akiknek célja a vércukorszint csökkentése, normalizálása, ugyanis akár a 2-es típusú cukorbetegséget is visszaállíthatja. Miután az étrend sok zöldséget is tartalmaz, így a megfelelő emésztést is támogatja.

Forrás: Total Shape/Pexels

Mit ehetnek, akik követik ezt az étrendet?

Az étrend lényege, hogy a húsok, a halak, a tojás, a zöldségek, a természetes zsírok, a diófélék és a hidegen sajtolt olajok bátran fogyaszthatóak, ám a gyümölcsök, cukros üdítők, magas szénhidráttartalmú vagy éppen finomított szénhidrátot tartalmazó – úgynevezett rossz szénhidrátokat – kerüljük.

Azonban az előnye a diétának, hogy nem kell zsírszegény ételeket fogyasztani, és kalóriaszámlálásra sincs szükség. Sőt, a legfontosabb, hogy akkor együnk, amikor éhesek vagyunk, és annyit, ameddig jól nem lakunk. Ez pedig méltán rengeteg ember tetszését elnyeri.

Valóban olyan hatásos ez a diéta?

Egy kutatás során több mint 67 ezer ember adatait vizsgálták abból a szempontból, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrend milyen hatással van a testsúlyra és a szervezet működésére. A kutatás során öt kontrollcsoport volt, melyek tagjai mind más és más diétát követtek. Voltak, akik elsősorban állati fehérjét és zsírt fogyasztottak, voltak, akik finomított szénhidrátot, és olyanok is, akik egészséges zsírokban gazdag ételeket ettek. Alapvetően az öt kontrollcsoport mind más és más diétát követett.

Az eredmények pedig igazán meglepőek voltak, ugyanis azok, akik ugyan egészségtelen, de főleg húsalapú és alacsony szénhidráttartalmú étrendet követtek, bizony hosszú távon hízni kezdtek. Szemben azokkal, akik elsősorban a növényi alapú étrendet részesíttették előnyben. Azok, akik a növényi alapú étrendet követték, sokkal nagyobb eséllyel tartották a súlyukat, mint azok, akik a szénhidrát-csökkentett étrendet követték. Ők átlagosan 2-3 kilót is híztak az évek alatt. Azonban azok, akik inkább a növényi étrendet részesítették előnyben, átlagosan 2,2 kilót fogytak az évek során.

Forrás: Nataliya Vaitkevich/Pexels

Mit ajánlanak a szakértők?

Egy ideig követheted ezt a diétát, ám hosszú távon a szakértők szerint nem ez a legjobb megoldás, hiszen hízáshoz is vezethet. A leginkább egyébként a kiegyensúlyozott, változatos étrendet érdemes preferálni, ugyanis ennek köszönhetően jut olyan tápanyagokhoz a szervezetünk, melyekre szüksége van.

Az alábbiakban pedig 5 veszélyes diétát hoztunk, amit semmiképpen ne próbálj ki!