Megkérdeztük! Ezt gondolja egy muszlim nő a Nike sportfejkendőjéről

Borítókép: Megkérdeztük! Ezt gondolja egy muszlim nő a Nike sportfejkendőjéről Forrás: (képünk illusztráció)
Dr. Anwar Zsuzsa közgazdász, a Magyarországi Muszlimok Egyháza női bizottságának vezetője. Azért kerestük meg, hogy magyarázza el nekünk: miért fontos a muszlim nők számára, hogy sportoláshoz is viselhessenek hidzsábot. A napokban bemutatott sportfejkendő 2018-tól lesz kapható.

Világszerte a csapból is az folyik, hogy nemsokára piacra kerül az első, kifejezetten sporthoz kifejlesztett hidzsábkollekció. Most megkérdeztünk egy „illetékest”, dr. Anwar Zsuzsát, aki maga is fejkendőben jár, hogy várja-e.

Mivel foglalkozik a muszlim egyház női bizottságának vezetőjeként?

Nőknek szervezünk programokat, családi eseményeket. Havonta vannak találkozóink, ezen 20-30 nő vesz részt általában, de szervezünk ünnepi összejöveteleket és olyan rendezvényeket is, amelyek kifejezetten nem muszlimoknak szólnak. Például február 1-jén volt a World Hijab Day, amelynek során ismeretterjesztő programokat tartottunk a fejkendőről, hogy közelebb hozzuk az embereket a muszlim nőkhöz.

A hidzsáb viselésének elsősorban teológiai szerepe van, ugye?

Pontosan, és sok tévhit is fűződik ehhez, például hogy a muszlim nők csak azután veszik fel a hidzsábot, hogy férjhez mentek. Ez nem igaz, a hidzsábot pubertáskortól kell viselni, mert a vallásunk előírása, hogy a nők csak az arcukat és a kezüket hagyják fedetlenül idegen férfiak jelenlétében. Itt nagyon fontos a szabad akarat és hogy nem szabad senkit sem erre rákényszeríteni. Az iszlám megelőző vallás, fontos, hogy a nő csak a férjének mutassa meg, hogy milyen szép, más férfi figyelmét ne vonja el a szépsége.

Egy férfi külseje nem vonhatja el egy nő figyelmét?

Isten tudja csak, miért, de különböző biológiai adottságokat adott a nőknek és a férfiaknak. Természetesen a nő számára is fontos a férfi megjelenése, de a látvány önmagában nem elegendő; a nő számára fontos az érintés és a szavak, hogy egy férfi kedves legyen hozzá és szépeket mondjon neki. Egyébként azt is sokszor fel szokták vetni, hogy a férfiakat miért nem korlátozza az iszlám az öltözködésben; dehogynem, például nem vehetnek fel selymet vagy aranyat, illetve köldök és térd között nekik is takarni kell magukat. Hasonló oka van annak is – ezt is kevesen tudják –, hogy a muszlim nők a férfiak mögött imádkoznak. Nem azért van ez, mert alacsonyabb rendűek lennének, hanem azért, mert az iszlám vallásban az imádkozás sok mozgással, például előrehajolgatással, leborulással jár, és ha ilyenkor a nő mögött egy férfi áll, könnyen lehet, hogy az nem fog tudni az imára koncentrálni.

Mit gondol a Nike által kifejlesztett sportfejkendőről?

Nagyon örülök a hírnek és alig várom, hogy kapható legyen.

Nem ütközik semmilyen vallási előírásba például az, hogy logó van rajta?

Dehogy, miért ütközne? Az is egy félreértés, hogy a muszlim nők nem sportolhatnak. Az iszlám nem tiltja a sportot, a próféta is a feleségével futott.

Ön sportol?

Nem igazán van rá időm, de a munkahelyemen szoktam tornázni, ott van ilyen lehetőség.

Mindig visel fejkendőt?

Igen, mindig, a hitem szerint élek.

Szokott megjegyzéseket kapni az utcán?

A legtöbben kérdéseket tesznek föl, és ezekre mindig készséggel válaszolok. Néha kapok beszólásokat is, például egyszer mondta valaki, hogy „úristen, szörnyű, ahogy kinéz”, és ez ráadásul olyan embertől jött, aki tényleg elhanyagoltan öltözött. Ismerek olyan nőket, akikre mutogattak, akiket leköptek és akiket megvertek.

Ez mind Magyarországon?

Igen.

A bevándorlóválság óta rosszabbodott ez a helyzet?

Azt tapasztalom, hogy igen.

Mit szokott gondolni, amikor arról hall híreket, hogy bizonyos országokban (például középületekben, iskolákban) betiltják a hidzsáb viselését?

Olyankor általában félni szoktam. Azon gondolkozom, mi lesz, ha például egy ilyen országba kell mennem egy konferenciára. Elfog a félelem a gondolatra, hogy Magyarországon is történhet ilyen intézkedés. Akkor tényleg nem tudnám, mit csináljak.