PCOS, endometriózis? Ezt a 7 ételt kerüld, mert súlyosbítja a tüneteket és gyulladást okoz!

Borítókép: PCOS, endometriózis? Ezt a 7 ételt kerüld, mert súlyosbítja a tüneteket és gyulladást okoz! Forrás: Pixabay/yousafbhutta
A PCOS az endokrin rendszer betegsége, ami a hormonháztartást, a női szerveket és az emésztőrendszert is érinti, és számos kellemetlen tünettel nehezíti meg a nők életét. Ám nem csak gyógyszerekkel kezelhető, megfelelő étrenddel, bizonyos alapanyagok kerülésével a gyulladás és a fájdalmas tünetek mérsékelhetők és akár teljesen el is tüntethetők. Mutatjuk, milyen ételeket kerülj, ha te is érintett vagy!

A PCOS és az endometriózis rengeteg nő életét keseríti meg világszerte. Nemcsak fájdalmas tüneteikkel, de azzal is, hogy gyakran meddőséget okoznak. Ebbe azonban egyáltalán nem muszáj beletörődni, mert életmódváltással – amelynek része a rendszeres mozgás – és ún. PCOS-diéta bevezetésével a két betegség teljesen tünetmentessé tehető.

Mi a PCOS?

A PCOS, vagyis a policisztás ovárium szindróma elsősorban a petefészkeket támadja, kisebb-nagyobb cisztákat kialakítva bennük. Ugyanakkor a betegség a hormonháztartást és az emésztőrendszert is érinti, felborítva normális működésüket, így nem elég csupán a petefészkek egészségét visszaállítani, sokkal komplexebben kell a problémát megközelíteni.

A PCOS legjellemzőbb tünetei

A PCOS leggyakoribb tünetei a következők:

 • Rendszertelen menstruáció (ami akár teljesen meg is szűnhet)
 • Fokozott szőrösödés
 • Pattanások megjelenése az arcon, háton, mellkason
 • Hajhullás (és akár kopaszodás is)
 • Ételintoleranciák kialakulása
 • Puffadás, gyakori hasi diszkomfortérzet

A PCOS kialakulásában a genetikai, örökletes tényezők mellett a környezeti hatások és az egészségtelen, mozgásszegény életmód, a nem megfelelő táplálkozás is közrejátszhat. Ha policisztás ovárium szindrómánk van, de nem változtatunk az életvitelünkön és a táplálkozási szokásainkon, nem kezeljük a kiváltó okot, az más, komoly betegségek, így például inzulinrezisztencia, endometriózis, meddőség kialakulását is okozhatja.

Ha PCOS-ben szenvedünk, speciális étrendet kell követnünk, amelyben minden olyan alapanyag és étel tiltólistára kerül, ami hirtelen emeli meg a vércukorszintet és táplálja a szervezetben a gyulladást.

Forrás: Pixabay/romjanaly
PCOS és endometriózis esetén is érdemes speciális étrendet követni, ami enyhíti a kellemetlen tüneteket.

Mi az endometriózis?

Az endometriózis a termékeny életkorban lévő nők körülbelül 10%-át érintő, krónikus, jóindulatú betegség.

„Méhnyálkahártyához hasonló szövet megjelenését és szaporodását jelenti a méh üregén kívül, leggyakrabban a kismedencében, a petefészkekben, illetve a hashártya felszínén. Ezek az endometriózis szigetek összhangban állnak a menstruációs ciklussal, ennek hatására belső szervi összenövések, immunológiai reakciók és sejtmediátor anyagok felszabadulása ciklikus fájdalmat és meddőséget okozhatnak." – olvashatjuk az Endometriózis Magyarország Alapítvány honlapján a betegség leírását.

A betegség okozta elváltozások érinthetik a méh izomzatát, a méhen kívüli hasűri és nemi szerveket, így a petefészket, petevezetéket, hüvelyfalat, a vastag-, vég-, illetve ritkábban a vékonybelet; a húgyhólyagot és a húgyvezetéket, sőt akár a májat, vesét, tüdőt is.

Az endometriózis leggyakoribb tünetei

 • Leggyakoribb tünet a fájdalmas menstruáció
 • Állandó, tartós, krónikus kismedencei fájdalom
 • Vizelet-, illetve székletürítést kísérő fájdalom (súlyos esetben véres vizelet, illetve véres széklet)
 • Szexuális élet kapcsán fellépő fájdalom
 • Gyakran az egyedüli tünet a meddőség (és a sorozatos vetélések)

Akárcsak a PCOS esetében az endometriózisra is igaz, hogy életmódváltással, bizonyos táplálkozási szabályok betartásával a tünetek enyhíthetők.

A következőkben mutatunk 7 tiltólistás ételt, ami PCOS és endometriózis esetén is kerülendő!