Naptej kisokos – Így válaszd ki a bőröd számára az ideális napvédőt!

Borítókép: Naptej kisokos – Így válaszd ki a bőröd számára az ideális napvédőt! Forrás: Pixabay
Mit kell tudnia egy jó naptejnek? Mit kell néznünk, amikor választunk? Összegyűjtöttük, mik egy igazán megbízható naptej ismérvei és azt is elmagyarázzuk, miért fontos mindez neked!

Mielőtt elindulnál naptejet választani, a legfontosabb, hogy pontosan tudd, milyen bőrtípusba tartozol: fehér a bőröd, könnyen leégsz vagy viszonylag gyorsan barnulsz és soha nem kap meg a nap, esetleg sok anyajegyed, pigmentfoltod van? Ennek a tisztázása azért is lényeges, mert ennek az információnak a birtokában fogod tudni eldönteni, hány faktoros terméket tegyél a kosaradba, hogy az jó legyen neked és a bőrödnek!

A megfelelő faktorszám kiválasztásánál ugyanis az adott bőrtípus hatványozottan számít. A világon előforduló 6 bőrtípus közül Európában a 2-es és a 3-as a leggyakoribb. A 2-es a világosabb, a 3-as a bézs, aki jobban is barnul. A 2-es típus napvédő nélkül 5-10 perc alatt leégne, ezt a számot kell felszoroznunk a napvédő krém dobozán látható SPF számmal. Ez azt jelenti, hogy egy 15-ös faktorszámú krémmel 150 perc a maximum, tehát inkább 2 óra az, amit a napon tölthet. A 3-as bőrtípus napvédő nélkül 10-20 percet tölthet a napon, tehát esetében a 15-ös faktorszám 3 órányi biztonságos napozást jelent.

De mi is az az SPF?

Minden flakonon már messziről látszanak a nagyméretű számok, amelyek többnyire 6 és 50 között mozognak. A Sun Protection Factor, vagyis napvédő faktor jelöli azt, hogy az adott termék használata mellett mennyi ideig lehetünk a napon anélkül, hogy leégnénk. A 6-15 faktoros naptejek nem igazán jelentenek biztonságos védelmet, érdemes a legalább 30 faktorosat választani, de a bőrgyógyászok szerint minél magasabb ez a szám, annál jobb. Az érzékeny, nagyon fehér bőrűek és a gyerekek számára pedig az 50-es és a 100-as faktor számmal ellátott naptej az ideális.

UV-A, UV-B és UV-C

A napfény mintegy 50%-a látható fényből, 45%-a infravörös sugárzásból és 5 %-a ultraviola (UV) sugárzásból áll. Ez utóbbi szintén három részre osztható: UV-A-ra, UV-B-re és UV-C-re. Az alacsony hullámhosszú UV-C-sugarak legnagyobb részét kiszűri a földfelszínt körülvevő ózonréteg, ezért nekünk csak a másik kettő miatt kell aggódni. Az UVA-sugarak hullámhossza a legnagyobb, ez hatol a legmélyebbre a bőrben, és azonnali pigmentációt, azaz barnulást okoz. Bár ettől kevésbé égünk le, hosszú távon felelős a bőr öregedéséért és szerepet játszik a nem melanoma típusú rosszindulatú bőrdaganatok kialakulásában is. Az UV-B-sugárzás hullámhossza kisebb, így a mélyebb rétegekbe kevésbé jut el, de ez felelős a leégésért, amely szintén hozzájárul a bőrrák kifejlődéséhez. Érdemes ezért mindig odafigyelni, hogy a termék, amit választottunk, mindkettő ellen védjen.

Amit mindig böngésszünk át: az összetevők listája

Mindig alaposan böngésszük át az összetevők listáját és kerüljük az olyan bizonyítottan káros anyagokat, mint a parabének (butil- és a propilparabén), az oxibenzon (benzofenon-3), oktinoxát (etilhexil-metoxicinnamát), oktokrilén, avobenzon (butil-metoxidibenzoilmetán), retinil-palmitát. Ezek az anyagok allergiát, súlyos bőrirritációt és hosszú távon hormonális problémát is okozhatnak, gyulladásos folyamatot indíthatnak el a szervezetben.

Spray, lotion, gél vagy krém?

Ez már leginkább ízlés kérdése, hogy melyiket választjuk, mindegyik állag ugyanolyan hatékony. A különbség abban van, hogy míg a krém gazdagabb textúrájú, ezért inkább a száraz bőrűeknek jobb választás, főleg az arcon. A hígabb lotion állag segítségével nagyobb felületen is könnyebben eloszlathatjuk a napvédőt, ezek könnyebb, kevésbé zsíros formulák. A szemek körül és az ajkakon napvédő sticket javasolt használni. A spray használata kényelmesnek tűnhet, de odafigyelést igényel, mert sokszor nehéz egyenletesen eloszlatni a testen. Fontos még, hogy arcra külön kapható napvédő krém, érdemes ezt is bőrtípus szerint választani, hogy elkerüljük például a kipattogzást vagy a fénylő, zsíros bőrt. Gyerekeknél pedig fokozottan oda kell arra figyelni, hogy csak a számukra készült, színező- és illatanyagot egyáltalán nem tartalmazó, fizikai fényvédőt tartalmazó készítményt válasszunk.

Mit jelent, hogy vízálló?

Ha egy terméken ez a szó van feltüntetve, akkor az arra utal, hogy vízben tartózkodva 40 percig garantálja azt az SPF értéket, ami a csomagoláson szerepel. Léteznek extra vízálló készítmények is, ezekkel 80 percig lehetünk a vízben leégés nélkül. Ugyanez érvényes nemcsak a vízben, hanem a szárazföldön is, ha erős verejtékezéssel járó tevékenység, valamilyen sport közben használjuk a terméket. Mindkét esetben gyakrabban kell ismételni a naptej használatát.

Tanuljuk meg a helyes használatot is!

Miután kiválasztottuk a tökéletes védelmet nyújtó terméket, fontos, hogy tisztában legyünk a használatával is. A legjobb napvédő sem tudja kifejteni a hatását, ha túl későn kenjük fel. Ezért fontos, hogy legalább 20-30 perccel a szabadban tartózkodás előtt alkalmazzuk a teljes testen. A teljes testbe beletartozik a fülcimpa és kopaszodó férfiaknál a fejtető is. A napvédőt használjuk rendszeresen, 2-3 óránként, fürdés, vagy erős izzadás esetén gyakrabban ismételve. Bárhol is járjunk, mindig gondoskodjunk bőrünk védelméről, ne feledjük, hogy a városban sétálva, kertészkedés közben, árnyékban pihengetve épp úgy leéghetünk, mint a vízparton.

Nem elég csak a naptej!

Napvédő termék használata mellett is ügyeljünk rá, hogy betartsuk a biztonságos napozásra vonatkozó szabályokat. 10 és 16 óra között ne tartózkodjunk a tűző napon! A nap elleni védelem hasznos kiegészítői a megfelelő ruházat: az UV szűrős napszemüveg, póló és a széles karimájú kalap. És bár lehet, hogy erre sokan nem is gondolnak, de bizonyos ételek rendszeres fogyasztása is edzettebbé teszi a bőrünket, segíti az egészséges barnulást.

Nem tudod, merre indulj? Íme pár naptej a legjobbak közül:

Naptejen kívül használd ezt a 4 dolgot, hogy megvédd a bőrödet napozás közben!