JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Még nincs késő az idei méhnyakrák szűréshez

Borítókép: Még nincs késő az idei méhnyakrák szűréshez Forrás: Getty Images
Az ünnepi rohanásban szánj 20 percet a saját egészségedre! Ebben most hazánk legkiválóbb nőgyógyászai támogatnak. HPV szűrőhét december 12-16. között több, mint 30 rendelőben, országszerte 10 városban.

Bár a legtöbben tisztában vagyunk a rákszűrés fontosságával, sokan közel sem a megfelelő gyakorisággal és körültekintéssel járunk a vizsgálatokra. A két év COVID, majd az újrarobbant hétköznapi rohanás, az egyre aggasztóbb gazdasági helyzet, most pedig az ünnepi készülődés fényében borzasztóan nehéz beiktatni a nőgyógyászt, főleg, ha panaszmentesek vagyunk. Ennek pedig nem szabadna így lennie.

Nagyon kevesen tudják, hogy a hagyományos citológiai vizsgálat mellett ma már rendkívül pontos, a méhnyakrákot okozó HPV vírus DNS-ének jelenlétét vizsgáló tesztek is elérhetők. E két vizsgálattípus együttes alkalmazásával jóval több rákmegelőző állapot kiszűrhető, mint az elmúlt évtizedekben.

A feltárt HPV fertőzés esetében az úgynevezett Confidence Marker teszt elvégzése javasolt a már levett mintán. Ez a teszt ugyanis arra alkalmas, hogy elkülönítse egymástól a HPV fertőzés típusait. Ha az eredmény alacsony, „reproduktív” fertőzésről beszélünk, azaz a vírus csak jelen van a szervezetben és nem indít el daganat képződést.

Emelkedett érték esetén azonban „transzformáló” fertőzésről van szó, azaz a vírus megkezdte a sejtek átalakítását. Magas értéknél pedig már rák előtti állapotról beszélünk. Ezekben az esetekben mihamarabbi szövettani mintavétel, úgynevezett punch biopszia, vagy kúp kimetszés indokolt. A kimetszést követően a szövettani vizsgálat eredménye szerint határozzák meg a további teendőket, de az időben megtörtént beavatkozással megelőzhető a méhnyakrák kialakulása. Rendkívül fontos lenne tehát, hogy ezt a vizsgálatot minél több nő végeztesse el, a lehető leghamarabb.

"Az átfogó, komplex, modern diagnosztikában hiszek, legyen szó általános nőgyógyászatról, vagy termékenységi zavarokról" - mondja Dr. Imre Ruben, az Istenhegyi Géndiagnosztika Meddőségi és Nőgyógyászati Diagnosztikai Centrumának vezető szülész-nőgyógyász szakorvosa.

A rendeléseken nap mint nap tapasztaljuk a nők rendkívüli erejét és kitartását a gyermekeik kapcsán, de azt is, hogy önmagukat hajlamosak háttérbe szorítani. Nem szabadna, hogy ez így legyen, hisz a saját egészségük megőrzése, a rendszeres rákszűrés épp ilyen fontos.

A nők egészségéért küzdő Mályvavirág Alapítvány és Babagenetika Egyesület, valamint az ország számos vezető nőgyógyászati rendelője úgy döntött, hogy ismét teljes mellszélességgel a méhnyakrák prevenciós küzdelem mellé áll. Ezért idén december 12 és 16. között számos kiváló nőgyógyász szakember várja a 30 év feletti nőket, ráadásul a kampányhéten minden kiszűrt pozitív HPV esetben ingyenes Confidence biomarker tesztet biztosítanak a résztvevők számára.

Forrás: Babagenetika Egyesület, sajtóanyag