Hasi hízás, rossz alvás és ingerlékenység? A magas kortizolszint 13 árulkodó jele

Borítókép: Hasi hízás, rossz alvás és ingerlékenység? A magas kortizolszint 13 árulkodó jele Forrás: Pexels/Pedro Figueras
A stressz és bizonyos háttérbetegségek növelhetik a kortizolszintet, ami számos tünetet okozhat, beleértve a súlygyarapodást, a pattanásokat és a fáradtságot.

Időről időre mindenkinél előfordul magas a kortizolszint, és ez a nap folyamán is folyamatosan változhat. Ez része a szervezet természetes válaszának a fenyegetettségre. De ha a szervezeted folyamatosan túl sok kortizolt termel, az általában egy mögöttes egészségügyi problémát jelez. Az orvosok a magas kortizolszintet gyakran a Cushing-szindrómával társítják, és hiperkortizolizmusnak is nevezhetik.

Mi az a kortizol?

A mellékvesék termelik ezt a szteroid hormont, de a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese (HPA) tengely szabályozza, hogy a szervezet mennyit szabadít fel belőle. A legtöbb sejt a szervezetben kortizol receptorokkal rendelkezik. Számos funkciója van, mint például:

  • vércukorszint szabályozása
  • gyulladás csökkentése
  • anyagcsere szabályozása
  • memória megformálása

A kortizol fontos az egészség szempontjából, de túl sok belőle károsíthatja a szervezetet, és számos nem kívánt tünetet okozhat.

A magas kortizolszint okai

Az agy hipotalamusza kölcsönhatásba lép testünk különböző mirigyeivel, hogy szabályozza a hormonok szintjét. Ha a kortizolszint alacsony, a hipotalamusz felszabadítja a kortikotropin-felszabadító hormont (CRH), amely az agyalapi mirigy elülső részében az adrenokortikotrop hormon (ACTH) felszabadulását indítja el. Az ACTH ezután arra készteti a mellékvesét, hogy több kortizolt termeljen és szabadítson fel.

Különféle okai vannak annak, hogy a mellékvese túl sok kortizolt bocsáthat ki.

Stressz

A stressz jelek kombinációját váltja ki a szervezetben, mind a hormonokból, mind az idegekből. Ezek a jelek arra késztetik a mellékveséket, hogy hormonokat szabadítsanak fel, beleértve az adrenalint és a kortizolt. Az eredmény a megnövekedett pulzusszám és az energia a küzdj vagy menekülj válasz részeként. Ez a szervezet megoldása arra, hogy felkészítsük magunkat a potenciálisan veszélyes helyzetekre.

A kortizol segít korlátozni minden olyan funkciót, amely nem elengedhetetlen egy harcolj vagy menekülj helyzetben. Amint a fenyegetés elmúlik, a hormonok visszatérnek a szokásos szintjükre, ahogyan a testi funkciók is.

Forrás: Pexels/energepic.com
A stressz a magas kortizolszint egyik jellegzetes tünete oka.

De ha állandó stressz alatt vagy, ez a válasz nem mindig kapcsol ki. A kortizolnak és más stresszhormonoknak való hosszú távú expozíció negatívan befolyásolhatja a szervezet szinte összes folyamatát. Ez növelheti az olyan egészségügyi problémák kockázatát, mint a szívbetegség, a tüdőproblémák, az elhízás, a szorongás, a depresszió és még sok más.

Az agyalapi mirigy problémái

Az agyalapi mirigy az agy alján található. Néha „főmirigyként” hivatkoznak rá, mert felügyeli, és hormonok felszabadításával segít szabályozni is a szervezet számos funkcióját. Az agyalapi mirigy problémái miatt a hormonok alul- vagy túltermelődnek, beleértve az ACTH-t is, amely a mellékveséket több kortizol felszabadítására készteti.

Mellékvese daganatok

A mellékvesék a vesék felett helyezkednek el. A mellékvese daganatok lehetnek jóindulatúak (nem rákos) vagy rosszindulatúak (rákos), és méretük változó. Mindkét típus magas hormonszintet tud kiváltani, beleértve a kortizolt is. Ezenkívül, ha a daganat elég nagy ahhoz, hogy nyomást gyakoroljon a közeli szervekre, fájdalmat vagy teltségérzetet észlelhet az adott személy a hasában. A mellékvese daganatok általában jóindulatúak, és körülbelül 10 emberből 1-nél fordulnak elő.

A gyógyszerek mellékhatásai

Bizonyos gyógyszerek a kortizolszint emelkedését okozhatják. Egyes tanulmányok például megjegyzik, hogy összefüggés van az orális fogamzásgátlók és a vér kortizolszintje között.

Az asztma, ízületi gyulladás, bizonyos rákos megbetegedések és más állapotok kezelésére használt kortikoszteroid gyógyszerek szintén magas kortizolszintet okozhatnak, ha nagy dózisban vagy hosszú ideig szedik őket.

Fontos megjegyezni, hogy soha ne hagyd abba a szteroid gyógyszerek szedését anélkül, hogy fokozatosan csökkentenéd az adagot, vagy először beszélnél orvosoddal. A hirtelen leállítás alacsony kortizolszintet okozhat. Ez alacsony vérnyomást vagy vércukorszintet, kómát és akár halált is okozhat!

Galériánkban pedig mutatjuk, milyen tünetek utalnak magas kortizolszintre!