JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Bőrpanaszok és szívproblémák enyhítése? Ez csak kettő a lenmag 13 áldásos hatása közül!

Borítókép: Bőrpanaszok és szívproblémák enyhítése? Ez csak kettő a lenmag 13 áldásos hatása közül! Forrás: Getty Images/Alvarez
Hallottál már napjaink egyik nagyon áldásos magjáról, a sokak által superfoodként emlegetett lenmagról? A világ egyik legősibb magjaként számon tartott növény felhasználása igen sokrétű, hiszen számos egészségügyi problémára kiválóan alkalmazható, tele van vitaminnal és rosttal, és a gasztronómiában és a ruhaiparban is előszeretettel alkalmazzák.

A lenmagot már az idők kezdetének elején, az időszámításunk előtti 2. évezredben is ismerték, akkoriban gyógyító szerként tartották számon. Az ősember is számolt vele, hiszen a vadlen rostját és magját különböző célokra használta fel, például kötelet készített belőle. Az egyiptomi hitvallásban is fontos szerepet játszott, ugyanis a múmiákat is lenvászon anyagba göngyölték, sőt, a halottak mellé afféle túlvilági útravalóként tették, hogy azok a túlvilágon is bőségesen meg legyenek áldva. Az ókori görögök magját tápláléknak használták fel, rostjaiból pedig különböző ruhákat készítettek. Gyógyító és áldásos hatásait pedig már rendkívül korán, időszámításunk előtt a 14. században is felismerték. És milyen jól tették, hiszen máig megállja a helyét az elmélet, hogy rendkívül hatásos a magas koleszterinszint elleni küzdelemben, segít csökkenteni a klimax okozta negatív hatásokat, és magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően az öregedési folyamatok csökkentéséhez, illetve a bőr és a haj szépségéhez is hozzájárul.

A lenmag felhasználási területei

Gasztronómiai szempontból egyáltalán nem elhanyagolható növényről van szó, ugyanis olaja például kiváló omega-3 zsírsavforrás. Fontos tudni, hogy önmagában nem ajánlott fogyasztani a lenmagot, mert igazi hatóereje magján belül található. Kemény burkát az emésztőrendszerünk nem tudja feldolgozni és megemészteni, így beáztatva vagy ledarálva a legcélszerűbb felhasználni. Önmagában egyébként pékáruk és kenyerek díszítéséhez használhatjuk, de őrleményéből sütemények is készülhetnek, vagy kiváló salátákhoz is pirított formában, használatos zabpelyhekben és turmixokban, és házi pizzák és kenyerek elkészítéséhez.

Forrás: Pexels/Angela Khebou

A lent egyébként a textiliparban is használják, hiszen egy szép, fényes, rugalmas tapintású növényről van szó, melyet háztartási textiláruk, terítők, lepedők elkészítéséhez használnak fel, de a mai divatipar is korszakalkotó ruhákat és újdonságokat gyárt belőle.

Rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban

Kalcium, foszfor, magnézium, vas, cink és nátrium – csak, hogy néhány fontos anyagot soroljunk fel – ezekben mind bővelkedik a lenmag. Mindezek mellett érdemes fogyasztani, hiszen A-, B-, C-, D- és E-vitaminokban bővelkedik, és olyan olajakat tartalmaz, melyek szervezetünk számára nélkülözhetetlenek. Ledarált formában bármihez hozzáadhatjuk, és ezt érdemes is megtegyük, mert, ha napi 1-2 evőkanállal fogyasztunk belőle, már sokat teszünk testünk egészségének megőrzéséért. Vízhez elkeverve is bevihetjük szevrezetünkbe, de a kellemesebb ízéléményért ajánlott egy joghurthoz vagy kefirhez, esetleg valamilyen turmixhoz, pl. gyümölcs vagy fehérje hozzáadni. A lenmagolajnak a dióhoz hasonló íze van, folyékony formában vagy kapszulában egyaránt hozzájuthatunk, de a sütés-főzés területén – hidegtálak vagy szószok elkészítésénél is segítségül hívhatjuk.

Ismerd meg galériánkból, milyen jótékony hatásai vannak a szuper lenmagnak!