Itt az új őrület, a láb botox! – Nem csak szépészeti okai vannak

láb botox Forrás: Getty Images
Vajon miért kéri egyre több híresség a láb botox kezelést? Megint valami új őrület vagy egészen másról van szó?

Botox – nem csak szépít, gyógyít is

A botox sokak számára egyet jelent a lárvaarcúvá injekciózott hírességekkel, pedig ez az anyag – ami valójában idegméreg – sokkal többre képes: nagynevű szakemberek gyógyításra is használják. Nem is gondolnánk, mennyi ember szaladgál a világban botulinum toxinnal a testében! És bizony nem azért, mert ránctalanok szeretnének lenni.

A botox ma a világ vezető esztétikai kezelései közé tartozik. Nem véletlenül, hiszen pár perc alatt, felépülési idő nélkül érhető el általa igencsak látványos fiatalító hatás. Persze csak akkor, ha valaki mértékkel használja. Ha megfelelő szakember végzi a kezelést, akkor teljesen természetes eredményt lehet vele elérni és tévhit, hogy teljesen mimikátlan lesz az arc. Hatékonyan lehet vele kezelni a szemöldökök közötti ún. „mérges ráncot”, a szem körüli szarkalábakat, a vízszintes homlokráncokat, a száj feletti ún. „dohányzó ráncokat”, az ínymosolyt, a lefelé görbülő ajkakat.

A botox azonban ennél sokkal többet tud! Kezdetben izomgörcsök kezelésére alkalmazták, mivel gátolja az ideg és az izom közötti ingerületátvitelt, ezáltal ellazítja az izmokat. Manapság is használják az ortopédiában gyerekek kóros izomgörcseinek kezelésére, az esztétikai kezeléseknél használatos dózis többszörösével.

És ma már a migrén kezelésének is elfogadott és bizonyíthatóan bevált módja. Pár éve pedig az ún. késztetéses inkontinenciát – amikor a húgyhólyag akaratlanul összehúzódik – is sikeresen kordában tudják tartani vele. Ilyenkor a hólyagfal izomzatába adott botox injekcióval ellazul a hólyag, és megszűnnek a panaszok. A legújabb kutatások pedig kimutatták, hogy a szívbetegek coronaria bypass műtéte után gyakran fellépő pitvarfibrillációja megakadályozható a szív körüli zsírszövetbe adott botox injekcióval.

botulinum toxin
Forrás: Getty Images

A homlokba injekciózott botulinum toxin segíthet egyes pszichés betegségek kezelésében a Semmelweis és a Hannoveri Egyetem új, közös kutatása szerint. A Scientific Reports nevű szaklapban megjelent tanulmányban arról olvasni, hogy a vizsgálatba bevont ún. borderline személyiségzavarban szenvedő botoxolt nőknél csökkent az agy negatív érzelmek feldolgozásáért felelős területének aktivitása. Az új eredmények összhangban állnak korábbi kutatásokkal, melyek szerint a botox hasznos lehet a mentális problémák, például a depresszió és a szorongás kezelésében is.

Az új őrület: a láb botox

Pontosabban a talp izomzatába adott botox injekció. S hogy ez mire jó? A páciens fájdalommentesen viselhet magassarkú cipőt, de krónikus talpfájdalom esetén is hatékonyabbnak bizonyult a hagyományos szteroid kezelésnél. A hírességek pedig előszeretettel alkalmazzák vörös szőnyeges események előtt, hogy minél kecsesebben – és persze fájdalommentesen – vonulhassanak végig akár extra magas lábbelijükben is, és még az est végére se érezzék gyötrelemnek a viselésüket.

A szakértők szerint ez egyébként nem is újkeletű hóbort. Ausztráliában például már régóta népszerű ez a kezelés, különösen nyáron és ünnepek idején – például karácsony tájékán - amikor előkerülnek a nyitott szandálok és az elegáns körömcipők. A szakemberek szerint ez az eljárás valóban hatékony a magassarkú cipők viselésével járó fájdalmak kezelésére, arra viszont nem, hogy hosszú távon megszüntesse a láb fájdalmát – és hogy kezelje a kiváltó okot –, de átmenetileg lelohasztja a duzzanatot, és mintegy kellemes mellékhatásként puhává varázsolja a talpakat.

Forrás 1.; Forrás 2.; Forrás 3.

Mutatunk néhány sztárt, akik imádják a botoxot!