JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Kínzó menstruáció és szabálytalan ciklus? Ezzel a 8 gyógynövénnyel segíthetsz a nehéz napokon!

Borítókép: Kínzó menstruáció és szabálytalan ciklus? Ezzel a 8 gyógynövénnyel segíthetsz a nehéz napokon! Forrás: Getty Images/Privetik
A menstruáció mindig is kemény dolog volt nekünk, nőknek, mert rengeteg negatív tünettel jár. Hónapról hónapra nők milliói küzdenek az alhasi fájdalmakkal, az erős vérzéssel, a kínzó tünetekkel és a szabálytalan ciklussal. A harcot felvehetjük gyógyszerek formájában a menstruációval, de miért is tennénk, ha vannak olyan gyógynövények és teák, melyek szuperül enyhítik a tüneteket, hogy azok a bizonyos piros betűs napok túlélhetőek legyenek?

Sajnos nem mondhatnánk, hogy létezik olyan, hogy „kíméletes és jó menstruáció”, mert aki azt mondja, hogy a havonta jelentkező vérzés tulajdonképpen kellemes dolog, az sajnos nem mond igazat. Nincs olyan nő a Földön, aki szeretné a piros betűs napokat, mert ilyenkor az ember lánya mindig kedvetlen, nem érzi jól magát a bőrében, semmi sem komfortos és igen sűrűn fáj a hasunk. Nem is beszélve a dolog vérzős részéről, amikor is a havi menstruációt valahogy kezelnünk kell. Sajnos. Olyanról viszont beszélhetünk, hogy mikor szabályos egy ciklus! Akkor, hogyha rendszerint 28 napra jön meg, de még a 21 és a 35 napos ciklust is normálisnak tekinthetjük. És akkor, ha minimális fájdalommal és görccsel jár, mennyisége pedig ideális. Már ha ebben a kényes témában lehet ilyet mondani, hogy ideális.

Mikor szabálytalan a menstruáció?

Hogyha egy ciklus kevesebb, mint 21 nap vagy esetleg több, mint 35, illetve, hogyha két vagy három hónapon keresztül folyamatosan elmarad. Az is aggodalomra adhat okot, ha a menstruáció elviselhetetlen alhasi fájdalommal, hányással és görcsökkel jár, vagy ha 7-8 napnál tovább tart. A rossz ciklust sok minden okozhatja. Átmenetileg előfordulhat, hogy az ember nagyon ideges vagy éppen stresszes korszakát éli, és ilyenkor felborulhat a hormonháztartás, de a fogamzásgátló tabletta szedése is befolyásoló tényező lehet, csakúgy, mint egyes betegségek pl. endometriózis, PCOS, egyes pajzsmirigy zavarok, méhmióma, polipok, vagy valamilyen, még ezeknél is komolyabb betegség, és nyilvánvalóan a terhesség.

Forrás: Unsplash/Anthony Tran

Kínzó és kellemetlen menstruációs tünetek

Ahány nő, annyi menstruáció. Tehát, mindegyikőnk másképp éli meg a nehéz napokat, ám abban talán mind egyetértünk, hogy ezek a napok extrém kellemetlenek és olykor erős fájdalommal telítettek. A nőket nagyon nagy mértékben befolyásolja a menstruáció, hiszen vannak, akik ilyenkor az utcára sem képesek kimenni. Egy stockholmi kutatásból (ahol 1500, 40-45 éves nőt kérdeztek meg) kiderült, hogy a válaszadók 90%-a nehezen éli meg ezeket a napokat, 16%-uk pedig többször kimarad a munkából az erős tünetek miatt. Az erős vérzés vashiányt, gyengeséget és éles fájdalmat okozhat, aminek következtében a nők egy részének komoly megpróbáltatás elvégezni a mindennapi tevékenységeket – legyen az munka vagy éppen otthoni elfoglaltság. A normál vérzés során átlagosan 30 ml vért veszítünk a ciklus során, ám előfordul olyan is, akinél ez a szám 80 ml feletti – ez azonban már kórosnak tekinthető.

Mit tehetünk a menstruációs fájdalom ellen?

Mondanánk, hogy ilyenkor a legjobb, ha pihen az ember, de nyilván erre nagy általánosságban nincs túl sok lehetőség. A fekvés és a relaxáció azonban kifejezetten jó ilyenkor, ám ha a fájdalom nem múlik, kénytelen az ember bevenni egy-egy fájdalomcsillapítót. A görcsök erősségét csillapíthatjuk néhány vitaminnal és ásványi anyaggal, többek között magnéziummal, kalciummal, vassal, C- és E-vitaminnal. Egyébként a rendszeres mozgás is jótékony hatású ilyenkor, hiszen könnyed mozgásformákkal, jógával, intimtornával sokat tehetünk a fájdalom csillapításáért, és bár nem a leghigiénikusabb megoldás, de egy meleg fürdő is csodákat tehet a kínzó alhasi görcsöket illetően. A kínzó menstruáción és a szabálytalan cikluson természetes módon is segíthetünk gyógyteák és gyógynövények formájában.

Galériánkból megtudhatod, mely gyógynövények a leghatásosabbak, ha erős menstruációs tüneteid vannak!