Gyógyító makrobiotika

Borítókép: Gyógyító makrobiotika
Lázadó húszévesként költöztem egy vidéki kisvárosból Budapestre. Imádtam a nyüzsgést, egy forgalmas utcában béreltem lakást, titkárnőként dolgoztam, esténként táncórákra jártam. Még nem sejtettem, mennyire ártalmas a szmogos fővárosi levegő, és mit kell tennem, hogy egészséges életet élhessek.
Három éve laktam Budapesten, amikor allergiás tüneteim jelentkeztek, és egyre csak fokozódtak. Mint sokan, én is a tüneteket elnyomó gyógyszerek szedésébe és orrspray-k használatába kezdtem − a problémám azonban hosszú távon sem oldódott meg. Két évvel később egy uveitis nevű betegség indult el mindkét szememen, az erős gyulladás miatt a jobb szememre már nem is láttam. Kórházba kerültem. Az orvosok megállapították, hogy autoimmun betegségben szenvedek: az allergiára újabb gyógyszereket, a szemgyulladásra szteroidinjekciókat kaptam. Az injekciók hatására mindkét szemem állapota sokat javult, de hatóanyaguk más területeken komoly bajokat okozott. Amikor visszacsöppentem a hétköznapokba, az én feladatom maradt, hogy enyhítsem a szteroid és az antibiotikumok mellékhatását, többek között a candidát.

Az egészség felé vezető úton

Egy reggel, munkába menet egy kis üzlet kirakatában a következő feliratot olvastam: „Egészséges kenyér.” Elcsodálkoztam: vajon hogy értik ezt? Pár nap múlva bementem az üzletbe körülnézni − ez volt a fordulópont. Ezután évekig ide jártam vásárolni: vettem ételt, italt és könyveket. Ahogy megértettem, miként hoznak javulást a természetes táplálkozási módszerek, egyre nyitottabb lettem rájuk. Megtudtam, mi is az egészség valójában.

Megtanultam, hogy a nem megfelelően összeválogatott és elkészített ételek savas hatás keltenek a szervezetben, ez pedig hosszú távon különféle betegségekhez vezethet. Tovább rontják a helyzetet az ételekben és az italokban lévő tartósítószerek, ízfokozók és színezékek. Egyes betegségek − például az allergia − valószínűségét fokozza a lég- és vízszennyezettség, a klóros vízzel való tusolás és főzés, valamint a túlnyomórészt nem természetes anyagú tisztálkodó- és tisztítószerek használata.

Hónapokig olvastam, kérdeztem, kerestem, eközben különféle gyógymódokkal barátkoztam, több bio- és ökoboltot fedeztem fel. Megismerkedtem az ökovilággal, ahol minden kíméletes és minden természetes módon, káros vagy károsító anyagoktól, hatásoktól védve készül. Az egészségem helyreállításában várt eredményt a sokféle módszer közül végül a makrobiotika hozta meg.

Könyvek a makrobiotikáról

● Michio Kushi: Rákmegelőző és gyógyító diéta
● Dr. Bakács Viktória: Életutam a makrobiotika

További olvasmányok:

● Horváth Éva-Szepesi Dóra: Boldog szülő, boldog gyermek
● Szécsi Märcz Ari: Gondolattól a szülésig
● Hanna Parrot: Gyógynövények és gyógyteák
● Ernst Schrott: Ájurvéda minden napra
● Ferencsik István: Betegség és fájdalom nélküli élet
● Ferencsik István: A természetes életmód ételei
● Ferencsik István: Kúrák könyve I-II.
● Ferencsik István: Gyakorlati reforméletmód I-II.
● Kurt Tepperwein: Testünk üzenetei
● Váradi Tibor: Népbetegségek megelőzése és szelíd gyógymódjai I-III.
● Váradi Tibor: Az egészséges életmód alapjai 1-3.
● Ambika Wauters: Csakrák könyve

letmódváltási lehetőség

A makrobiotika táplálkozási forma és egyben filozófia: összhangot teremt a természet és köztem, segít kivezetni a szervezetemből a haszontalan dolgokat, és hasznosabbakkal pótolja őket. A jin és a jang elvén, illetve ezek egyensúlyán alapul. A jin és a jang ellentétpár olyan, mint a férfi és a nő, a sós és az édes, a meleg és a hideg, és közösen alkotja a jin és a jang energiák együttesét. A férfiak inkább jang energiájúak, a nők viszont a jin energiát képviselik. A hideg és nedves jelleg jin energia, a száraz jelleg jang energia. A táplálékok is csoportosíthatók jin és jang energia szerint: úgy kell elképzelni, mintha a mérleg egyik serpenyőjébe jin típusú ételeket raknánk, a másikba pedig jang energiájúakat. A két oldal egyensúlya adja az egészséges táplálkozás alapját − ha tehát megteremtjük táplálkozásunkban ezt az egyensúlyt, akkor egészségesen étkezünk.

A makrobiotikus táplálkozás előnyei

Az alapanyagot gabonák, zöldségek, gyümölcsök, aszalványok, csírák, különböző magfélék, hüvelyesek és szója alkotják. A makrobiotika kedveli a leveseket és a kásákat, nem fűszerezi túl az ételeket, kerüli a só és a cukor fokozott használatát (helyette összetett cukortartalmú édesítőket használ, például tápióka- és rizsszirupot). Mellőzi a húst, tojást, tejtermékeket − kevés algát viszont előnyben részesít. (Az algában lévő nyomelemek kioldódnak a vízben, például bablevesfőzésnél az algától gyorsabban puhul meg a bab.)

A makrobiotika bioalapanyagokból állít össze ételeket: főzésnél és sütésnél egyaránt ökogazdálkodásból származó összetevőket használ. Fontosnak tartja a tiszta folyadék fogyasztását, a tisztított vízzel való főzést. Az alapanyagok összeválogatását az adott éghajlattal és az évszakok váltakozásával összhangban álló, nagy fokú tudatosság, módszeresség jellemzi. A makrobiotikusan elkészített ételektől neutrális lesz a szervezet pH-értéke, kiegyensúlyozott a hőháztartása, ami hosszú távon megalapozza az általános egészséget.

A makrobiotikus táplálkozás hátrányai

Ez a táplálkozási forma kezdetben drágábbnak tűnik − amíg az ember meg nem tanulja, hol mit szerezhet be jó áron. A szükséges alapanyagokat nem lehet minden élelmiszerüzletben beszerezni, az éttermek többségében nincs ilyen menü. A makrobiotikus étrend megértése és elsajátítása idő- és információigényes. Az életmódváltás ideje alatt különböző, nem éppen kellemes tüneteket produkál a szervezet. Az átállási idő egyénenként eltérő tartamú, és más-más tünetekkel jár. Bioboltokban vásárolva több komoly betegségből meggyógyult vagy gyógyulófélben lévő emberrel beszélgettem, és hamar kiderült, hogy a méregtelenítés időtartama, lefolyása és tünetei mindenkinél eltérőek. A gyógyulást a betegségek jellege és súlyossága befolyásolja. Egészen másként tisztul egy fiatalabb szervezet, mint egy idősebb, másképp gyógyul egy rákos beteg, mint egy influenzás.

Személyes tapasztalataim

Gyógyulásom másfél-két évig tartott: a kórházi kezelések után átálltam a makrobiotikus étkezésre és az ökotisztítószerek használatára. 2000 óta nem dohányzom, nem fogyasztok alkoholt, sem szénsavas, cukros üdítőket. Koffeines kávé helyett gabonakávét iszom.

Az átállás során először a húst, majd a tojást és a halat, utoljára a tejtermékeket hagytam el. Sok zöld teát és különféle gyógyteákat ittam, mindig az adott állapotomnak megfelelően. Kezdetben forrásvizet hozattam, majd rájöttem, hogy a műanyag ballonban álló víz napok múlva már nem ugyanaz, de takarékosság szempontjából is jobb megoldásnak bizonyult a családi víztisztító készülék beszerelése. Ezzel a környezetemet is kímélem.

Bioboltok, üzletek
● Mammut Bio Centrum, Mammut/1, (06-1) 345-8536, 06-20-399-8080, www.mammut.hu
● Bioritmus Csarnok, Cédrus piac, 1106 Bp., Fehér út 1-3., (06-1) 431-6871,06-20-399-0030
● Nap-ra Biobolt, Holdbolt, 1114 Bp., Szabolcska Mihály u. 5., (06-1) 446-5627
● Bio ABC, 1053 Bp., Múzeum körút 19., (06-1) 317-3043
● Napos Oldal Bio Zöldség- és Gyümölcsbolt, 1068 Bp. Jókai u. 8., (06-1) 312-3474, www.naposoldal.com
● MOM Ökopiac, MOM Művelődési Ház udvara, 1124 Bp., Csörsz u. 18., 06-30-678-3772
● MediLine Üzletház, 1139 Bp., Csizma utca 4., (06-1) 239-1828, 06-30-606-3418, www.mediline.hu
● HerbaHáz, 1087 Bp., Százados út 18., (06-1) 323-3210, www.herbahaz.hu
● Életház Biocentrum, 1126 Bp., Böszörményi út 13–15., (06-1) 225-8533, (06-1) 212-5881
● Egészségbolt, 1122 Bp., Csaba utca 3., (06-1) 212-2542
● Biopiacok és bioboltok országszerte: www.biopiac.net, www.vegetarianus.hu

Kezdetben mindennap külön figyeltem az élelmiszerek beszerzésére, elkészítésére. Korábban keltem fel, hogy az aznapi ételeket megcsináljam, csomagoljam, beszállítsam a munkahelyemre. A makrobiotikus étkezés csak rendszeres gyakorlással vált mindennapjaim természetes részévé.
A hagyományos étrendről való átállás során a következő negatív hatásokat tapasztaltam: időszakos hőemelkedés, láz, hányinger, fejfájás, hidegrázás, szívdobogás, aluszékonyság, fáradtság, levertség, ingerlékenység. Már néhány nap után azonban észrevettem a pozitív változásokat is: nem hullott a hajam, kitisztult a bőröm, a körmöm megerősödött, elmúltak a menstruációs görcseim, egyre energikusabb és vidámabb lettem. Azóta is jól alszom, kiegyensúlyozott az energiaszintem − és ami nagyon fontos: az elmúlt mintegy öt évben nem voltam beteg.

Jó tanácsok a vásárláshoz
Az élelmiszerüzletekben már terjednek az ökosarkok, de itt sem szerezhető be minden. Érdemes bioüzleteket keresni. Vásároljunk körültekintően, kövessük figyelemmel a termékek összetételét, származását! Előfordul, hogy egy termelő, sütő vagy gyártó a következő piacra kerülésnél már más anyagösszetételt használ. Figyeljük az árakat, a minőséget: nem mindegy, hogy mennyire tiszta és milyen csomagolású, amit veszünk − és az sem, hogy mennyit fizetünk érte. A bioáru megfelelő csomagolása rendkívül fontos, mivel nincs benne tartósítószer, ezért a nem megfelelően tárolt ökoélelmiszer hamar penészedhet.

Megtanultam, hogy szervezetem milyen jelzéseket ad egy-egy változásnál. Rájöttem, hogy a méregtelenítés kellemetlenségeitől nem kell tartanom, sőt, a folyamatot − a negatív hatások enyhítése mellett − inkább támogatnom kell. Hozzászoktam a tünetek kezeléséhez: ha kapart a torkom, a táskámban tartott mentaolajból pár cseppet a zsebkendőmre tettem, néhány percig az orrom és a szám elé tartottam, azon át lélegeztem. Rendszeresen jártam colon-hidroterápiára, nyirokmasszázsra, időnként állapotfelmérést készíttettem, hogy lássam, hogyan haladok.

Figyeltem a gyógyulásomra, és mindent megtettem, hogy visszaszerzett egészségemet megőrizzem. Nagyon megszerettem a makrobiotikus életmódot, és az évek alatt sok saját receptet is készítettem. Az ételek tele vannak vitaminnal, színnel, életerővel és tápláló energiával. Korábban sosem hittem volna, hogy ez a létforma magától értetődő alapja lesz az életemnek.
Mindenkinek ajánlom a makrobiotikus táplálkozást. Gyógyulásom óta hivatásomnak és szívügyemnek tekintem az egészséges és környezettudatos életmód továbbadását. Hálás vagyok mindazoknak, akik segítettek és utat mutattak a jobb, minőségi élethez.

Vegetáriánus éttermek
● Napos Oldal Vegetáriánus Étterem, 1068 Bp., Jókai utca 7., (06-1) 354-0048, www.naposoldal.com
● Vegetárium Étterem, 1053 Bp., Cukor utca 3., (06-1) 484-0848, www.vegetarium.hu
● Éden Buda Vegetáriánus Étterem, 1011 Bp., Iskola utca 31.,06- 20-337-7575, www.edenetterem.hu
● Éden City Vegetáriánus Étterem,1054 Bp., Kristóf tér 3. (hamarosan nyílik), www.edenetterem.hu
● Napfényes Ízek Vegetáriánus Étterem, 1064 Bp., Rózsa utca 39., (06-1) 351-5649, 06-30-933-1738, www.napfenyesizek.hu
● Vegetáriánus éttermek országszerte: www.vegetarianus.hu, www.vegetarianus.info (Ajánló menüpont)



Makrobiotika Intézet
Előadások, nyílt napok, ételkészítő (elméleti és gyakorlati) foglalkozások, biobolt, makrobiotikus hideg és meleg ételek, receptkönyvek, nyári bentlakásos táborok, személyre szóló étrend és partiszerviz: www.makrobio.hu