Ez a mindenki által kedvelt reggeli jelentősen növelheti a demencia kockázatát: ezért fontos, hogy mértékkel fogyaszd
Egy friss kutatás arra a következtetésre jutott, hogy akár egy tál gabonapehely is hozzájárulhat a demencia kialakulásához. A General Psychiatry folyóiratban közölt tanulmány arra a megállításra jutott, hogy összefüggés van a B1-vitamin – vagy másik nevén tiamin – és az életkor előrehaladtával történő kognitív hanyatlás között. A tiamin rendkívül gyakran előfordul a gabonafélékben, így jelentős összefüggést találtak a szervezetbe való bejutása, és a demencia kialakulása között.
A mindennapos fogyasztás növeli a kockázatot
De, hogy mennyire komoly is a helyzet? Nos, a kutatók arra jutottak, hogy kizárólag napi 0,68 mg tiamin fogyasztása lenne ideális. Ugyanis a túl sok B1-vitamin bevitele hozzájárulhat a kognitív hanyatláshoz. A tanulmány szerint egy megközelítőleg 170 grammos lazac körülbelül 0,6-0,7 mg tiamint tartalmaz, míg egy hasonló súlyú sertésszelet 1,1 mg-ot. Ezekkel szemben egy 30 grammos adag gabonapehely nagyjából 1,2 mg tiamint tartalmazhat. Amely valljuk be, igencsak sok az előző adatokhoz képest. Arról nem is szólva, hogy míg lazacot nem fogyasztunk minden egyes nap, addig előfordulhat, hogy gabonapelyhet igen. A mindennapi tiamin-túlfogyasztással pedig valóban megnövelhetjük a demencia kockázatát. Kiváltképpen azért, mert a kutatás során napi 1 mg feletti bevitel esetén is jelentős kognitívpontszám-csökkenést figyeltek meg.
Akkor nem ehetünk gabonapelyhet?
Természetesen nem ennyire komoly a helyzet, azonban nagyon fontos, hogy mértékkel fogyasszuk azon ételeket, melyekben megtalálható az említett tiamin. A B1-vitamin számos élelmiszerben megtalálható, ugyanis a gabonapelyhen túl, a teljes kiőrlésű gabonákban, a hüvelyesekben, a májban és a lazacban is megtalálható. Azonban az sem megoldás, ha innentől kezdve egyáltalán nem fogyasztunk olyan készítményt, melyben megtalálható az adott vitamin, ugyanis a hiánya éppen olyan komoly problémát tud okozni, mint a túlfogyasztása. Így az egyetlen megoldás az, hogy ügyeljünk a mértékletességre. Ugyanis ezáltal elkerülhető az időskori kognitív hanyatlás kockázata.
Ezentúl fontos megemlíteni, hogy egy másik B-vitaminra – niacinra, vagyis a B3-vitaminra – vonatkozó vizsgálatokat is végeztek. Ennek eredményei szerint a niacin fogyasztása összefügghet szívinfarktusokkal és stroke kockázatával. Így ezen vitaminok mértékkel való fogyasztása elengedhetetlenül fontos.