A csodaszer, aminek minden konyhában ott a helye: az almaecet 8 áldásos hatása
Az almaecet olyan alapanyag, ami egyedi ízt kölcsönöz a szószoknak és pörkölteknek, de számos salátaöntet és pác recept alapeleme. Ám ennél is több az almaecet, mert tele van jótékony vegyületekkel, melyek a nők számára fontos előnyöket tartogatnak, nem véletlen, hogy évezredek óta használják betegségek gyógyítására. Hippokratész – a modern orvoslás atyja – már i.e. 400-ban is ajánlotta ezt a csodaszert a szervezet tisztítására és energetizálására, illetve a köhögés és megfázás gyógyítására.
Mi az almaecet?
Az almaecet zúzott, erjesztett almából, élesztőből és cukorból készül. 5% ecetsavat tartalmaz, amely a fermentációs folyamat mellékterméke. Ez az ecetsav áll az almaecet számos egészségügyi előnye mögött. Vízben vagy szódával hígítva italként is fogyasztható.
Kinek érdemes kerülnie az almaecetet?
Míg az almaecetnek számos egészségügyi előnye van a hígítás nélküli fogyasztást kerülni kell, ugyanis növelheti a fogzománc erózióját (elvékonyodását) és irritálhatja a torok nyálkahártyáját is. Ha hajlamos vagy a gyomorégésre, szintén kerülni érdemes, s bizonyos gyógyszerek hatását kedvezőtlenül befolyásolhatja, ezért rendszeres almaecet fogyasztásról fontos az orvost tájékoztatni egyes szívgyógyszerek és inzulin szedése előtt.