A jó böjt 6 pontban

Borítókép: A jó böjt 6 pontban
Olvasd el, mielőtt bármilyen böjtbe kezdesz!

1. A jó böjt sohasem szélsőséges! Az étrendből elsősorban a nemkívánatos ételféleségeket száműzi, amelyek túlzott mértékben tartalmaznak minőségileg sem megfelelő tápanyagokat (zsíros, cukros, sós ételek), vagy olyan anyagokat, amelyeknek közvetve vagy közvetett módon egészségkárosító hatása lehet (tartósítószerek, állagjavítók, ízfokozók, növényvédő szerek, antibiotikumok). Ehelyett természetes, friss ételeket javasol, és persze jelentős folyadékbevitelt.


A kép forrása

2. A jó böjt figyelembe veszi, hogy kinél lehet alkalmazni (hány éves az illető, mit dolgozik, egészséges-e, milyen élethelyzetben van) és konkrét célt fogalmaz meg precízen.


3. A jó böjt rövid időtartamú, semmiképpen sem többhetes. Minél hosszabb, annál valószínűbbek amellékhatások.


4. A jó böjt kiegyensúlyozott tápanyagtartalmat ír elő, sohasem engedélyez éhezést, csak a tápanyagfelvétel mennyiségének megszorítását és minőségének javítását.


5. A jó böjt nyugodt körülményeket igényel, nem javasol szokatlan terhelésformákat, például edzéseket, szaunázást és egyéb biológiai terhelést okozó tevékenységeket, mert az túlterhelést okozhat az elégtelen energiaellátású szervezetben. 


6. Egy-két napos léböjt, gyümölcsnap 2-3 hetente elégséges. Hosszabb (3–8 napos) böjtök esetén előzetes orvosi ellenőrzés szükséges. Ismeretlen böjtök hatásairól dietetikusnál vagy orvosnál érdeklődjünk!

Szöveg: Dr. Osváth Péter