13 hétköznapi szokás, amiről nem tudtad, hogy öregíti az agyad: néhányról nem is sejtettük eddig, mennyire károsak!

Borítókép: 13 hétköznapi szokás, amiről nem tudtad, hogy öregíti az agyad: néhányról nem is sejtettük eddig, mennyire károsak! Forrás: Brooke Cagle/Pexels
Az agy örök egészsége talán az egyik legnagyobb vágyunk. Sokszor azonban nem teszünk azért eleget, hogy friss maradjon az elménk, még idős korunkra is. Azt is sokan elfelejtik, hogy az időskori egészségünk nagyban függ attól, hogy ma mit teszünk érte. Az alábbiakban olyan szokásokat gyűjtöttünk össze, melyektől öregszik az agy.

Tévhit, hogy fiatalabb korban bármit megtehetünk a testünkkel, mert még könnyen regenerálódik, mindent kibír. Sajnos, ha kihagyod a napi mozgást, egészségtelenül étkezel, vagy éppen túl sok alkoholt fogyasztasz, az hosszú távon negatív hatással lesz a szervezetedre. Főleg, ha ezek nem csak egy-egy alkalommal becsúszó botlások, hanem folyamatos rossz szokások. Nagyon fontos megérteni azt, hogy az időskori életminőségedért ma tehetsz. Ezek az éveid azok, amikor megalapozod azt, hogy milyen egészséges, fitt és éles elméjű leszel a jövőben. Így minden szokást, ennek tekintetében érdemes kialakítanod, hiszen két lehetőség van: vagy rombolod, vagy pedig építed ezekkel a szokásokkal a tested.

Forrás: Alexandra Gorn/Pexels
A kevés alvás fokozottan növeli a demencia kockázatát.

Azt sem lehet eleget hangsúlyozni, hogy az öregedés természetes folyamatához tartozik, hogy lelassulnak az agy kognitív funkciói. A szakemberek szerint normális, ha időskorban egyes agyi régiók összezsugorodnak, és a neuronok közötti kommunikáció csökken. Léteznek azonban olyan szokások, amelyek még inkább hozzájárulnak ahhoz, hogy ezek az agyi funkciók romlásnak induljanak. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a tevékenységeket, melyeket érdemes elkerülni annak érdekében, hogy minél tovább egészséges, fitt és éles elméjű legyél.

Szokások, amelyek hozzájárulnak az agy öregedéséhez: