Miért hordozzuk a bal oldalunkon a gyerekeinket?

Borítókép: Miért hordozzuk a bal oldalunkon a gyerekeinket? Forrás: Getty Images
Azt hitted, hogy véletlen? Biztos azért, mert jobb kezes vagy? Vagy igazából eddig fel sem tűnt, csak most jössz rá, ezeket a sorokat olvasva, hogy te is így csinálod? Egy friss kutatás szerint azonban nem véletlenül cipeljük nagyon is sokan gyermekeinket a bal oldalunkon.

A famiily.hu cikke.

Rögtön le kell szögeznem: én is a bal oldalamon fogtam és fogom a mai napig a gyerekeimet. De ez eddig fel se tűnt… Nekem… A jelenség azonban annyira általános, hogy szakemberek azonban egy ideje már keresik az okot. Nagyjából az emberek kétharmada tartja gyermekét a bal oldalán, ha karban viszi őt. Ez pedig bizonyára nem lehet véletlen.

Sokáig gondolták, hogy ez azzal van összefüggésben, hogy az adott szülő jobb vagy bal kezes. Ám ez a feltételezés “hamar” dugába dőlt, ugyanis a jobbkezesek 74%-a, a balkezesek pedig 61%-a tartja bal oldalán a kicsiket. Tehát bár a bal kezeseknél kevesebben, de még náluk is több mint a fele bal oldali gyerektartó.

Aztán volt szó arról is, hogy mindez azért van, mert az anya szíve a bal oldalon van, a gyermek pedig a kilenc, pocakban töltött hónap után továbbra is minél közelebb szeretne lenni, illetve minél többet szeretné hallgatni édesanyja jól ismert szívverését. Egyébként ebben lehet is valami, mert az 1960-as évek óta lezajlott nagyjából 40 kutatás eredménye szerint a megkérdezett férfiak 64%-a tartja “csak” bal oldalán a gyermekét, míg ez a szám a nők esetében 73%. Ám mivel itt is jóval több, mint a fele férfi voksolt a bal oldalra, így ez sem jelenthető ki biztos okként. Bár köztudott, hogy a férfiak körében több a balkezes, szemben a nőkkel.

A Ruhr-Universitat Bochum biopszichológiai részlegének kutatói szerint azonban a praktikus és ésszerű okokon kívül egy egészen más, érzelmi dolog is állhat a háttérben. Méghozzá az, hogy a bal karunk a jobb agyféltekével van “összekötve”, vagyis agyunk azon részével, amely az érzelmek kialakulásáért és feldolgozásáért (is) felelős.

Ha tehát a bal oldalunkon van, jobban észrevesszük gyermekünk jelzéseit, és könnyebben jövünk rá, hogy mi is lehet a “baj”, mit akar nekünk jelezni.

Végezetül pedig még egy érv a bal oldali hordozás mellett: egy több mint 20 éves (!!) tanulmány szerint jó hatással van a gyerek jobb agyféltekéjére, ha bal oldalon fogjuk, segítheti ugyanis a gyerkőcök korai nyelvi fejlődését.

5 kérdés, amivel felmérheted a gyereked érzelmi intelligenciáját