JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

A férfi, aki az anyák megmentőjeként vált híressé: film készül Semmelweis Ignác életéről

Borítókép: A férfi, aki az anyák megmentőjeként vált híressé: film készül Semmelweis Ignác életéről Forrás: Youtube/ InterCom
A Koltai Lajos megrendezésében vászonra kerülő, Semmelweis Ignác életéről szóló film 2023. november 30-tól látható a magyar mozikban. Előzetese pedig a napokban készült el. Semmelweis Ignác szerepét Vecsei H. Miklós, szülésznő segítőjét Nagy Katica alakítja.

Semmelweis Ignác Fülöp, minden idők talán leghíresebb magyar orvosa volt, aki „az anyák megmentőjeként" vált híressé. Úttörő felfedezései voltak a gyermekágyi lázzal kapcsolatban. Pályafutása során kiderítette, hogy a gyermekágyi lázat maguk az orvosok okozzák azzal, hogy fertőtlenítés nélkül vizsgálják meg a terhes nőket, és vezetik le a szüléseket. Így a saját kórházi osztályán bevezette a klóros kézmosást, melynek segítségével drasztikusan lecsökkentette a gyermekágyi lázas megbetegedéseket. A film többek között ezt a felfedezését, az akkori kórházak életre-halálra menő tragédiáit, illetve az osztrák és magyar orvosok közötti feloldhatatlan ellentéteket dolgozza fel.

„A történelmi filmeknél fontos, hogy ne csak a hőseink jó tulajdonságait mutassuk be. Semmelweis nem egy szent orvos volt, hanem egy esendő, a maga igazságát kereső ember, aki a hivatását többnek gondolta, mint a saját életét. A rábízott anyák és csecsemők halála miatt érzett tehetetlenség mozgatta. Én ezzel a karakterrel tudtam azonosulni.” – emelte ki Vecsei H. Miklós, a film címszereplője.

Semmelweis Ignácra bátor és tántoríthatatlan, egyszerre tudásvággyal és igazságvággyal teli emberként gondolunk, ám saját korában egészen másképp látták. A többi magyar orvos, akivel együtt dolgozott a bécsi szülészeti klinikán, egyenesen őrültnek hitte, mivel csak a munkájának élt. Az osztrák orvosok elviselhetetlenül erőszakosnak tartották, hiszen kizárólag egy cél lebegett a szeme előtt: a rábízott anyák egészsége; és a szent ügy érdekében áthágott minden akadályt, megszegett minden szabályt. Fogadtatása nem véletlenül volt ellentmondásos, hiszen elmélete szerint a szülészorvosok terjesztették a gyermekágyi lázat, melybe rengeteg szülő nő belehalt, így maguk az életmentő orvosok váltak a szülő nők gyilkosává.

A filmben szintén teret kap az a csodálatos szerelmi szál, mely Semmelweis Ignác és Nagy Katica, a mellette dolgozó szülésznő között bontakozik ki. Katica volt az egyetlen, aki Ignácban meglátta a szerelemre és megnyugvásra vágyó férfit.

Az elmúlt évek egyik leghíresebb magyar filmje, a Sorstalanság rendezője, Koltai Lajos új filmjében a főszereplők a következők lesznek: Vecsei H. Miklós és Nagy Katica – mellett fontos szerepet kapott Gálffi László, Kovács Tamás, Lengyel Ferenc, Szűcs Nelli, Elek Ferenc, Kovács Lajos, Györgyi Anna, Csapó Attila, Znamenák István, Hajduk Károly, Simon Kornél, Mészáros Blanka és Kizlinger Lilla is.

A Semmelweis a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Szupermodern Filmstúdió gyártásában készül. Producere Lajos Tamás és Vida Joe, rendezője Koltai Lajos, operatőre Nagy András, a forgatókönyvet Maruszki Balázs írta. A film dramaturgja Goda Kriszta, látványtervezője Pater Sparrow, jelmeztervezője Szakács Györgyi, vágója Kovács Zoltán.

Az alábbi Galériában pedig Semmelweis ignác életéről hoztunk néhány érdekességet!

Forrás: Szupermodern Filmstúdió