100 éves bácsi koronavírus áldozata lett, az ikertestvérét spanyolnátha vitte el 1919-ben

100 éves,járvány Forrás: Facebook / @karlinzysman
Az amerikai Philip Kahn kicsit több mint egy évszázaddal élte túl ikerfivérét, aki a spanyoljárványban halt meg rögtön a születésük után.

Philip Kahn egyébként II. világháborús veterán volt a New York állambeli Great Neckből. Pénteken hunyt el, tudatta a család a Facebookon.

Kahn 1919-ben született, és sosem ismerhette ikertestvérét, aki a spanyoljárvány áldozata lett kevéssel a születésük után.

A család arról is tudósít, hogy a férfi Japánban szolgált a légierőben, majd a háború után a New York-i ikertornyok megépítésében is részt vett mint villamos művezető.

Nagy áldás, hogy ennyit tanulhattunk tőle; a gyerekei, unokái és dédunokái részben általa lettek állhatatos, keményen dolgozó, szerető személyiségek
– olvasható a család által kiadott Facebook-posztban.

„Philip pontosan tudta, mi történik vele és átérezte a helyzet történelmi iróniáját, hogy ő és a testvére két nagy járvány érintettjei, áldozatai, akiket egy évszázad választ el egymástól… Mindig sokat mondogatta, hogy a történelem ismétli önmagát és hogy lehetséges egy újabb járvány” – mondta az egyik családtag, Dr. Corey Karlin-Zysman a CBS tévécsatornának. Kahnt a kijárási korlátozások miatt szűk körben temették el.

A spanyoljárvány 1918-ban kezdődött és több mint 50 millió áldozatot követelt világszerte

A koronavírussal ellentétben egészséges emberekre és gyerekekre nézve is komoly veszélyt jelentett. Akkoriban még nem volt influenza elleni oltás, sem másodlagos baktériumfertőzések ellen kifejlesztett antibiotikumok, ezért az izoláció, a karantén és a személyes higiénia voltak a védekezés eszközei, amiket a közösségi média híján szórványosan és korlátozottan alkalmaztak. Híres áldozatai közé tartozott Kaffka Margit írónő (aki 12 éves fiával együtt halt bele a betegségbe), Guillaume Apollinaire francia költő és IV. Károly, az utolsó magyar király.

2020 áprilisának második felére az új koronavírus 2,5 millió ismert fertőzöttje és kábé 180 ezer áldozata van világszerte.

A világ 8 legborzalmasabb vírusa: