Joaquin Phoenix életéből sötét tévésorozatot lehetne forgatni

Joaquin Phoenix,Joker Forrás: Getty Images
Az Oscar-díjátadó előtti pillanatokban a fél világ Joaquin Phoenixre figyel. A színész elképesztő alakítást nyújtott Jokerként, de aktivizmusáról és a klímaváltozás elleni fellépéseiről is sokat hallhatunk, időnként meg azzal kelt feltűnést, hogy a filmipart és díjait oltja. Megteheti, hisz szupersztár – pedig nagyon nem ebbe az irányba indult az élete.

Az amerikai John Lee Bottom és a magyar-orosz származású Arlyn Dunetz 1969-ben keltek egybe. Egy évvel később megszületett első közös gyermekük, River. A kis családnak nem volt állandó lakhelye: folyamatosan úton voltak, egy lakóautóban éltek és fellépésekkel kerestek pénzt. Miután második gyerekük, Rain is megszületett, úgy döntöttek, hogy csatlakoznak a Children of God nevű vallási csoporthoz. A szülők gyümölcsszedőként és misszionárusokként vették ki a részüket a csoport munkájából. Puerto Ricóba költöztek, ahol 1974. október 28-án megszületett Joaquin. A bővülő család még évekig élt abból a kevés támogatásból, amit a Children of God nyújtott nekik, de egyre több dologban nem értettek egyet a szekta szabályzatával. Az új tagokat egy szexuális szertartással vezették be a közösségbe és ebben részt kellett vennie a mindössze négy éves Rivernek is.

A gyerekek az utcán kéregettek

Egy idő után nem kaptak pénzt a hittérítésért, így a gyerekeknek kellett az utcán énekelniük és kéregetniük, hogy a családnak legyen mit ennie. Időközben megszületett Liberty és Summer is. A család végül 1976-ban elégelte meg a szekta követeléseit és kiléptek a Children of Godból. Visszaköltöztek az Egyesült Államokba és új életet kezdtek, a megújulás jelképeként ekkor vették fel mindannyian a Phoenix vezetéknevet.

Heten egy szobában

A család nagy reményekkel költözött vissza az Államokba, eleinte Floridában éltek, onnan Kaliforniába költöztek. Sokáig még a kocsijukban laktak, aztán heten egy egyszobás lakásban húzták meg magukat. Bár édesanyjuk ekkor már dolgozott, a gyerekek még mindig az utcán énekeltek egy kis aprópénz reményében. Ekkor figyelt fel rájuk egy férfi, aki egy tehetségkutató ügynökségnél dolgozott és úgy döntött, hogy szerepeltetni fogja a gyerekeket, így a négy testvér (Summer ekkor még túl fiatal volt) esélyt kapott a szórakoztatóiparban. Nemsokára mindannyian felbukkantak reklámfilmekben kisebb szerepekben vagy statisztaként. Rivernek volt a legnagyobb sikere: ő az 1986-os Stand by Me című nagyjátékfilmben is szerepet kapott, amivel országos ismertségre tett szert és megnyitotta az utat magának és testvéreinek Hollywoodba.

Végzetes Halloween

A következő években a gyerekek karrierje beindult. Joaquin rendszeresen játszott sorozatokban és nemsokára filmes szerepeket is kapott. Ekkoriban a „Leaf” (levél) művésznevet használta, mert szerette volna, ha neki is természethez kötődő neve van, mint a testvéreinek. A Phoenix testvérek sikert sikerre halmoztak, de 1993-ban újabb megrázkódtatás érte a családot.
Joaquin és idősebb testvérei október 31-én, Halloween estéjén bulizni indultak Johnny Depp szórakozóhelyére, a The Viper Roomba. River ekkor már ismert színész volt, jó barátja volt Deppnek. Joaquin bátyja rendszeresen kábítószerezett, aznap este is már beállva érkezett meg a helyre, ahol valaki megkínálta egy durva koktéllal. River hamarosan rosszul lett a speedballtól, ezért kiment az utcára, ahol összeesett. Joaquin kihívta a mentőket (a hangfelvétel később felkerült az internetre, ahol a mai napig megtalálható), Rain pedig megpróbálta szájon át lélegeztetni eszméletlen testvérüket. River Phoenixet kábítószertúladagolás miatt kórházba szállították, ahol hajnalban elhunyt. 23 éves volt. A Phoenix családot megrázta a tragédia, úgy döntöttek, hogy egy időre visszavonulnak Hollywoodból.

Sötét korszak és világsiker

Joaquin Phoenix két évvel bátyja halála után tért vissza a színjátszáshoz. Sokszor osztották rá sötét és bizonytalan karaktereket, ami jól tükrözte Joaquin személyiségét az átélt tragédia után. 2000-ben Phoenix szerepet kapott a Gladiátorban, ami végre meghozta számára a nemzetközi sikert. A film, ami 5 kategóriában is Oscar-díjas lett, hatalmas elismerést és rengeteg bevételt hozott. A Gladiátor után Phoenix egyre több szerepet kapott és komplexebb karaktereket játszhatott el. Bár karrierjében egyre sikeresebbé vált, a magánélete még mindig zűrös maradt. Nem tudta feldolgozni River halálát, 2005-ben rehabra került, ahol alkoholproblémái miatt kezelték. Egy évvel később hollywoodi otthona közelében autóbalesetet szenvedett, de nem sérült meg komolyabban. 2008-tól 2012-ig Joaquin távol maradt a filmes világtól, saját elmondása szerint a zenére szeretett volna koncentrálni. Visszatérése után több ismert filmben is szerepelt, de egyik sem hozott számára igazán nagy elismerést.

Vissza a fénybe

Todd Phillips 2019-es Joker filmje szinte kivétel nélkül elnyerte a kritikusok tetszését. Joaquin Phoenix játéka és karakteralkotása lenyűgöző, sokak szerint az ő Jokere még Heath Ledgerét is felülmúlja. A szerepért már számos díjat bezsebelt, a Golden Globe-ot is ő vitte el a Legjobb színész kategóriában. Nemsokára megnyerheti az első Oscar-díját is, amiért többek között Leonardo DiCaprioval és Antonio Banderassal versenyez. Ezzel a szereppel Joaquin Phoenix újra visszatért a rivaldafénybe.

Szenvedéllyel él

Phoenix szenvedélye a filmezés mellett a környezetvédelem. A színész vegán étrendet követ – négy éves kora óta nem evett húst – és évek óta támogat különböző állatvédelmi szervezeteket. Az elmúlt hónapokban rendszeresen részt vett a klímaváltozás elleni tüntetéseken, ami miatt elő is állították. A színész nehéz élete ellenére kötelességének érzi, hogy mindig kiálljon a számára fontos ügyek mellett.

A munkájában ugyanolyan szenvedélyes: hihetetlen dolgokra képes azért, hogy minél hitelesebben játsszon el egy karaktert. Van, hogy semmivel nem hagyja magát kizökkenteni a szerepből: még a családtagjaival és a barátaival is megszakítja a kapcsolatot a forgatás idejére. A Joker szerepéért első dolga volt, hogy rövid idő alatt rengeteget fogyjon – ami mentális egészségére is hatással volt, így az őrületet nem volt nehéz megtalálnia magában a szerephez, ami élete legnagyobb elismerést hozhatja el neki február 9-én.

A galériában hat fontos momentumot találsz Joaquin Phoenix életéből: