Hatalmas károkat okoztak a viharok: hogyan védekezhetünk ellenük?

Borítókép: Hatalmas károkat okoztak a viharok: hogyan védekezhetünk ellenük? Forrás: Unplash/ Max LaRochelle
Az eddigi augusztusi időjárás igencsak viharosra sikeredett, ugyanis már most rengeteg kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz amellett, hogy júliusban is igencsak megnövekedett az esetek száma.

A július 10 és augusztus 5 közötti időszakban keletkező, vihar sújtotta károk összege, elérheti a 730 millió forintot is. A legtöbb káreseményt egyébként Szabolcs-Szatmár-Bereg és Baranya vármegyékből jelezték, a városok közül pedig a legtöbben Budapestről értesítették a biztosítótársaságot. Az egyik lakásbiztosítóhoz augusztus első négy napjában kétezren jelentettek be kárigényt a heves viharok miatt. Azonban az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a továbbiakban is hatalmas esőzések várhatók országszerte.

Rengeteg kárt okoztak a viharok

Azonban a meteorológiai előjelzések alapján a szakértők még legalább 5700 db további esetre számítanak az augusztus eleji viharok nyomán. Becslésük szerint a teljes kárérték elérheti a 650 millió forintot. A bejelentések 41 százalékánál a felhőszakadás, 28 százaléknál pedig a beázás okozott jelentős károkat. A biztosítók arra hívják fel a lakosság figyelmét, hogy a gördülékenyebb munka érdekében képekkel dokumentálják a vihar okozta károkat, és a károk bejelentéséhez használják az online ügyfélszolgálati csatornákat.

Forrás: Unplash/ Brandon Morgan
Rengeteg kárt okoztak az elmúlt hónap viharai.

Fontos az elővigyázatosság

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése hasonlóan viharokkal teli napokat jósol, így érdemes felkészülni a rossz időjárásra, ugyanis ez rengeteg kár megfelelő felkészüléssel kiküszöbölhető lehet. Vihar esetén javasolják a járművek fedett helyen történő tárolását, és az ablakok zárva tartását. Mindemellett fontos az elektronikai berendezések védelme; érdemes túlfeszültség elleni berendezéseket használni, és viharos időben lecsatlakoztatni a készülékeket a hálózatról. Fokozott figyelmet kell fordítani a házi kedvenceink számára a védett helyek kialakítására is.

Továbbra is viharos, hűvös idő várható

Az előrejelzések szerint hétfőn (08.07.) az egész országban esős, viharos idő várható, a hőmérséklet pedig napközben országszerte 18 és 24 fok között alakul.

Kedden bár helyenként napsütés is várható, érdemes felkészülni a záporokra. A hőmérséklet országszerte 21 és 25 fok körül alakul.

Szerdán egy hidegfront hatására az ország több részén is kialakulhatnak záporok és zivatarok. Azonban délutánra akár 22-28 fok köré is melegedhet a levegő.

Forrás