Ha felnézel az égre és ezt látod, azonnal keress menedéket

Borítókép: Ha felnézel az égre és ezt látod, azonnal keress menedéket Forrás: Getty Images
Elképesztően ritka, csodás jelenség, azonban veszélyt jelez!

Tavaly júliusban, tehát körülbelül egy évvel ezelőtt nagyon különleges, de kissé félelmetes dolog történt az Egyesült Államokban, Dél-Dakotában. A nem mindennapi időjárási jelenségről készült fotók akkor bejárták az egész internetet, így nem kizárt, hogy hallottál róla. Az ottaniak sokkot kaptak, mert néhány perc leforgása alatt az égbolt kék színe ZÖLDRE változott. Sokan arról számoltak be, hogy hirtelen úgy érezték, mintha egy sci-fi filmbe csöppentek volna. Azon se lepődtek volna meg, ha megjelennek a repülőcsészealjak és a földönkívüliek. Bár valóban misztikus, első ránézésre nehezen érthető jelenségről van szó, akad rá megnyugtató tudományos magyarázat!

Zöldre változó égbolt? Van rá tudományos magyarázat

Szóval, a tudomány szerint a zöld égbolt semmi más, mint a fények és a légkör játéka. Persze egy elképesztően ritka jelenségről van szó, ami a meteorológusok szerint csak akkor jön létre, ha borzalmasan rossz idő, hatalmas vihar közeleg. Dél-Dakotában éppen ez történt, nem sokkal később hatalmas felhők érkeztek, villámlott, hurrikán támadt, aminek a sebessége elérte a 100 mérföldet óránként, ami 161 km/órának felel meg. A Beaufort-skála szerint ez a hurrikán a leggyorsabbak közé tartozott, ezen a skálán összesen 12 szint van, a legmagasabb 73 mérföld/óránál kezdődik…

Persze az Egyesült Államok ezen részén nem ritkák az ilyen nagy viharok, ez azonban mégis más volt. A helyiek az ilyet „Derecho” viharnak nevezik, mivel ez villámgyorsan terjed és nagyon hosszan eltart. A „Derecho” abban különbözik a hagyományos hurrikánoktól, hogy ezekben a szél nem körbe-körbe forog, hanem egyenes irányban mozog. Szerencsére ebben a viharban senki nem sérült meg, de az ott élők napokra áramellátás nélkül maradtak, a zöld ég pedig még a sokat látott időseket is nagyon meglepte.

A meteorológusok nem mind értenek egyet abban, hogy mi okozza a zöld eget, de a legelterjedtebb nézet szerint ez akkor alakulhat ki, ha a „Derecho” éppen napkeltekor vagy napnyugtakor érkezik, ilyenkor ugyanis teljesen mások a fényviszonyok, mint a többi napszakban.Hoztunk néhány felvételt is a félelmetes zöld égboltról:

Nyugi, nem kell tartanod a zöld égtől, így levezetésképp hoztunk számodra néhány szuper kiülős helyet, amit érdemes még nyáron kipróbálnod: