Folyamatosan ellátnak recenziós felkérésekkel, mást olvasni nincs is időm - beszélgetés Eőri Klaudia könyvbloggerrel

Borítókép: Folyamatosan ellátnak recenziós felkérésekkel,  mást olvasni nincs is időm - beszélgetés Eőri Klaudia könyvbloggerrel Forrás: E.K.Mindaleth
Eőri Klaudia - vagy ahogy sokkal többen ismerik: E. K. Mindaleth - könyvblogger. De nem csupán recenziókat ír, hanem különleges képein azt is megmutatja, mit jelent számára egy-egy kötet. Extravagáns sminkjei, kosztümjei tökéletesen tükrözik a könyvek hangulatát, mondanivalóját.

Hogyan találod ki azt a képi világot, amit megjelenítesz egy-egy könyv elolvasása után?

Fotózásnál mindig a könyvek története, hangulata és karakterei a meghatározóak, ezekre alapozok minden képet olvasás közben vagy az olvasás végeztével. Elég komplex módon ötletelek, mert amit kitalálok, annak nemcsak jónak, de kivitelezhetőnek is kell lennie, márpedig a tudásomnak, az anyagi keretemnek és a lehetőségeimnek is vannak határai.

A vélemény írása vagy a fotózás meghatározóbb számodra?

Erre nehéz válaszolnom, mert úgy vélem, hogy a kettő együtt, egymást erősítve működik igazán, tehát számomra, mint blogger, egyformán meghatározóak. Viszont a tevékenységeimet tekintve az elsődleges dolgom a véleményezés, hiszen erre kérnek fel a szerzők-kiadók, és ehhez biztosítanak recenziós példányokat. Fotózást viszont csak azokkal a könyvekkel tudok garantálni, ahol állják a vele járó költségeket. Ha nem, akkor én döntöm el, tudom-e vagy akarom-e fizetni. Csak egy mérleg: eddig két könyv fotózását állta kiadó, nyolcvanegyét pedig én. Az első bloggerévem ideje alatt 2-3 kötet kivételével mindegyik általam olvasott könyvet fotóztam, mára viszont meggondolom, melyekre szánjak időt, energiát, pénzt. Véleményt viszont minden recenziós példányomról írok.

Hogyan fogadják a kritikáidat a szerzők?

Azt hiszem, szerencsésnek mondhatom magam, mert eddig különösebb konfliktusba még egy szerzővel sem kerültem. Egy részük az észrevételeimet, néhányuk pedig az őszinteségemet köszönte meg, páran azt is hozzátették, megpróbálnak tanulni a véleményemből. De az is előfordult, hogy privát üzenetben kezdett egy szerző magyarázkodni, pontokba szedve a kritikámat (amit egyáltalán nem ajánlok, hisz mi, olvasók az olvasás közben tapasztalt érzéseinket, gondolatainkat, észrevételeinket írjuk le egy kritikában, azaz utána már hiába magyaráz bármit is a szerző). Ritkább esetben pedig teljesen ignorálni szokták.

Forrás: E.K.Mindaleth

Olykor egészen különleges, bonyolult képek készülnek sminkkel, kosztümmel, háttérrel kiegészülve. Állandó stábbal dolgozol?

Vannak bevált stábtagjaim, akikkel már többször dolgoztunk együtt, és akikkel időszakosan újra összeállunk. Viszont alapvetően a fotózás témájától, és a szakemberek stílusától függ, hogy kiket kérek fel az aktuális munkára. Nem feltétlenül fekszik ugyanannak a fotósnak egy történelmi regényhez elképzelt ötlet, mint például egy fantasyhoz vagy romantikus műhöz. A sminkesekkel hasonló a helyzet. Van, aki a tündéres-hercegnős smink mestere, de egy művéres-horrorosnak, darkosnak vagy katonainak már kevésbé - és fordítva. Aztán ott van az a szempont is, hogy az ötlet igényel-e extra grafikusi munkát vagy sem. A grafikusok stílusa szintén nagyon eltérő, tehát egy horrorkötethez biztosan mást kérek fel, mint egy meseregényhez. Persze fontos az is számomra, hogy a munka jó hangulatban teljen, így figyelembe veszem, hogy a stábtagok jól kijönnek-e egymással.

Hány könyvet olvasol egy átlagos hónapban?

Szabadidőtől és az adott könyvek terjedelmétől függően átlagosan 4-8 kötetet.

Mi alapján választod ki az olvasmányaidat?

Amióta komolyabban belefogtam a bloggerkedésbe, folyamatosan el vagyok látva recenziós felkérésekkel, olyannyira, hogy mást olvasni nincs is időm. A szerzőktől kapott könyvekkel igyekszem jelentkezési sorrendben haladni, a partnerkiadóktól pedig havonta egy-egy kötetet beiktatni. Plusz, ha könyves kihíváson veszek részt, akkor azokkal a kötetekkel is számolnom kell.

Mondtál már nemet szerzői megkeresésre?

Ez idáig még nem utasítottam vissza egy szerző felkérését sem, viszont volt már rá példa, hogy a részletek egyeztetésének folyamán visszalépett valaki. A félreértések elkerülése végett minden megkeresésnél tisztázni szoktam a blogger tevékenységeim menetét, mert kb. 6-8 hónap a várakozási idő, úgyhogy ha nem tud ennyit várni a szerző, akkor jobb, ha fel sem kér. Ezt viszont az elején tisztázni kell, mert sokan nem gondolnak bele, és pár hét elteltével már döngetnének a virtuális ajtómon a recenziójukat követelve.

Melyik műfaj a személyes kedvenced?

Minden zsánerben akadnak kedvenceim, de talán a fantasy regényekből valamivel több, szóval egy parányival közelebb áll hozzám a fantasy, mint más műfajok.

Galériánkból megismerheted 2023 legjobban várt könyveit!

A szerzőről

Azt vallom, hogy minden pillanata és megnyilvánulása értékes az életnek. Meg azt is, hogy nehéz helyzetekben is meg lehet találni a fogódzókat, amelyek kisegítenek a gödör aljáról. Ilyen fogódzó lehet egy baráti beszélgetés, egy kellemes zene vagy éppen egy igazi, tartalmas szöveg elolvasása. Olyané, amely érzelmeket vált ki belőlünk, ami megérinti a bensőnket.

Az emberi dolgok érdekelnek. Legyenek nagyok vagy egészen aprók.

Ha Téged is, kövesd az oldalamat ITT!

Vagy írj nekem IDE!