Mi történne a világgal, ha hirtelen eltűnnének az emberek?

Borítókép: Mi történne a világgal, ha hirtelen eltűnnének az emberek? Forrás: Getty Images
Gondolkodtál már azon, milyen lenne a világ, ha hirtelen eltűnnének az emberek? Mi történne az összes cuccunkkal? Mi történne házainkkal, iskoláinkkal, házi kedvenceinkkel, városainkkal? Ki etetné a kutyát? Ki nyírná a füvet? Bár ez gyakori téma a filmekben, tévéműsorokban és könyvekben, az emberiség végébe még mindig furcsa belegondolni.

Manapság egyre többet hallani, hogy a bolygónak az lenne a legjobb, ha eltűnne az ember. Nem szennyezné senki a levegőt, nem irtaná senki a növényeket, állatokat és nem termelne senki elképesztő mennyiségű szemetet. Mi történne, ha eltűnnének az emberek?

Csak csend…

Ha az emberek egyszerűen eltűnnének a világból, és egy év múlva visszatérhetnénk a Földre, hogy megnézzük, mi történt, az első dolog, amit észrevennénk, az a csend lenne. Az emberek hatalmas zajt csapnak, az épületek, közlekedési eszközök hangosak. Ez mind nem lenne, csak a természet hangjai.

Kitisztulna a levegő

Egy év után emberek nélkül kékebb lesz az ég, tisztább a levegő. A szél és az eső megtisztítaná a Föld felszínét; idővel az összes szmog, amit az emberek termelnek, eltűnne.

Otthon, édes otthon

Milyen lenne a házad, ha egy évig senki sem gondozná? Ha egy évvel az emberiség eltűnése után hazacsöppennél, nem lenne se víz, se áram. De a víz, ami a csövekben volt, amikor mindenki eltűnt, még mindig ott volt, amikor beköszöntött az első tél – így az első hideg megfagyasztotta a vizet a csövekben, és szétrobbantotta azokat.

Forrás: Unsplash/Daniel Lincoln
Az egykori városok csendesek lennének, csak az állatok hangjait lehetne hallani.

Ami viszont lenne, az a por. Gondolj csak bele, milyen a padló, amikor már egy hete nem porszívóztál. Milyen gyorsan porosak lesznek a polcon lévő csecsebecsék. Valójában állandóan por van a levegőben, de ezt nem mindig vesszük észre.

A fű az udvaron hatalmasra nő, amíg olyan hosszú és hajlékony nem lesz, hogy abbahagyja a növekedést. Új gyomok jelennének meg és mindent beterítenének.

Sok olyan növény gyökerezik az udvarodon, melyeket még soha nem láttál. Valahányszor egy fa elejti a magot, egy kis csemete nőhetne ki. Senki nem lenne ott, hogy kihúzza vagy levágja.

Sokkal több bogarat láthatnál. Ne feledd, az emberek hajlamosak mindent megtenni, hogy megszabaduljanak az általuk kellemetlennek ítélt dolgoktól. Rovarirtóval permetezik a levegőt és a talajt. Eltávolítják a bogarak élőhelyét. És ha ez nem működik, lecsapják őket. De ha nincs, aki ezeket megtegye, a rovarok és bogarak visszatérnek.

Forrás: Unsplash/Ivan Aleksic
Ha eltűnne az emberiség, a természet átvenné az uralmat.

Milyenek lennének az utcák, ha eltűnne az emberiség?

Az utcákon mindenféle lények kóborolnának. Egerek, patkányok, pockok, nyestek és rókák.

Idővel pedig a nagyobb testű állatok is bemerészkednének az egykor ember uralta területekre.

Lámpák nélkül a természeti világ ritmusa visszatérne. Az egyetlen fény a Napból, a Holdból és a csillagokból származna. Az éjszakai lények jól éreznék magukat, ha visszakapnák sötét égboltjukat.

Gyakran előfordulnának tüzek. A villám becsaphat egy fába vagy mezőbe, és felgyújthatja a bokrokat vagy eltalálhatja a házakat és épületeket. Ha nem oltják el őket, azok a tüzek addig tartanának, amíg maguktól el nem oltódnának.

Már egy év elteltével a betonelemek – utak, autópályák, hidak és épületek – nagyjából ugyanúgy néznek ki. Egy évtized múlva repedések keletkeznének rajtuk, és kis növények jelennének meg köztük. Ez azért történik, mert a Föld folyamatosan mozog. Ezzel nyomás jön létre, ami repedéseket okoz.

Forrás: Unsplash/Daniil Silantev
Az utak megrepedeznének és benőné őket a növényzet.

Körülbelül 500 éven belül az utak annyira megrepednének, mintha törött üvegek lennének, és még fák is nőnének rajtuk.

A fémlábas hidak lassan rozsdásodnának. A hidakat tartó gerendák és csavarok is berozsdásodnának. De a nagy betonhidak évszázadokig kitartanak.

A gátak, amelyeket az emberek a világ folyóin és patakjain építettek, erodálnának. A termőföldek visszakerülnének a természetbe. A növények, amelyeket eszünk, elkezdenének eltűnni. Már nem sok kukorica, burgonya vagy paradicsom teremne.

Emberi felügyelet hiányában az olajfinomítókban és az atomerőművekben előforduló hibákat nem kezelnék, ami valószínűleg hatalmas tüzeket, nukleáris robbanásokat és pusztító nukleáris szennyezést okozna. Ezt viszont nem lehet meghatározni, milyen következményekkel járna.

Mi lenne kedvenceinkkel?

A haszonállatok könnyű prédák lennének a medvék, farkasok és egyéb ragadozók számára. És a háziállatok? A macskák elvadulnának vagy nagyobb állatok táplálékaivá válnának. Nekik valamivel nagyobb az esélyük a túlélésre, mint a kutyáknak, akik jobban függenek az emberektől. De egy részük megtanulna nélkülünk élni. 800 millió eb ma is a szabadban él a világ egyes (főleg melegebb éghajlatú) részein, őket nevezzük pária kutyáknak. Azonban valamelyest ők is függenek az emberektől, ugyanis főként a felhalmozott szemétből táplálkoznak. A többi házi kedvenc pedig elpusztulna, hiszen őket akváriumokban, terráriumokban, ketrecekben tartjuk, és éhen halnának.

Forrás: Getty Images
Csernobilban számos kutya él, de róluk is gondoskodnak valamelyest emberek, akik a közelben dolgoznak vagy önkéntes állatvédők.

Mint az ókori Róma

Ezer év múlva a világ, amelyre emlékszel, még mindig homályosan felismerhető lenne. Néhány dolog megmaradna; ez függ az anyagoktól, amelyekből készültek, az éghajlattól, amelyben vannak, és egyszerűen a szerencsétől.

Egy társasház, egy mozi vagy egy omladozó bevásárlóközpont egy elveszett civilizáció emlékműveként állna. A Római Birodalom több mint 1500 éve omlott össze, ennek ellenére még ma is látható maradványa.

Visszaállna a világ rendje?

Ha az ember nem avatkozott volna közbe, a bolygó nagyon változatos fajokkal büszkélkedhetett volna. A szakértők szerint emberi behatás nélkül az Egyesült Államok középső részén és Dél-Amerika egyes területein lennének a Föld megafaunában leggazdagabb helyei. Az olyan állatok, mint az elefántok, mindennapos látványok lennének a Földközi-tenger szigetein. Még orrszarvúk is élnének Észak-Európa nagy részén. De még ha hirtelen el is tűnnénk a képből, akkor is több millió évbe telne, amíg a bolygó felépülne a múltbeli traumákból.

Ha más nem is, az emberek hirtelen eltűnése a világból elárulna valamit arról, ahogyan a Földdel bántunk. Ez azt is megmutatná nekünk, hogy a mai világ nem maradhat fenn nélkülünk, és hogy nem tudunk életben maradni, ha nem törődünk vele.

Ahhoz, hogy működjön, a civilizáció folyamatos karbantartást igényel.

Forrás 1., forrás 2.