5 kukám van, szelektíven gyűjtöm a szemetet: neked mi a szupererőd?

Borítókép: 5 kukám van, szelektíven gyűjtöm a szemetet: neked mi a szupererőd? Forrás: Seufert-Szántó Orsolya
A szelektív szemétgyűjtésre az elmúlt 5-6 évben érett meg bennem az igény. Kicsiben kezdtem, ma pedig már ötfelé pakolom az otthon keletkező hulladékot.

Az első felismerés -a csak magam által termelt szemét mennyisége és minősége okán- akkor jött el, amikor a gyerekeim kicsi babák voltak és napi szinten, már nem tudom megmondani mennyit, de jó pár pelenka szemetet termeltünk. Akkor olvastam egy cikket arról, hogy egy év alatt egy eldobható pelenkát használó család vagy épp egy nő, aki betétet, tampont használ, mennyi szemetet termel. Bődületes számokról olvastam. Egy 2022. júliusában olvasott cikkben azt írták, hogy egy kisbaba élete első 2 évében körülbelül 6000 eldobható pelenkát használ el. Ez, a világon a harmadik legnagyobb forgalmat termelő termékké lépteti elő a pelenkát, melynek 92%-a a szemétdombon végzi. Egy pelenka lebomlási ideje pedig legalább 500 év!!

500 év. Tehát a valaha volt pelenkás gyermeket minimum 4 generációval túléli a lebomlani olyan nehezen képes pelenka.

Komolyan elgondolkodtatóak a menstruációs betétekkel kapcsolatos statisztikák is. A témáról tavaly Molnár Dórával, a this is redy menstruációs bugyik kitalálójával beszélgettem.

Ezek a fenti információk a mennyiségi kérdésekben lettek iránymutatóak számomra, így például, ha teljes mértékben nem is, de a női havi ügyek terén iktattam be újítást: lett menstruációs bugyim, illetve megfogadtam, ha újra lenne kisbabám, akkor mindenképp kipróbálnám a mosipelust.

Ám, amire napi szinten tudok hatást gyakorolni, az a szemét mennyisége és feldolgozásának ügye.

Magyarországon már megszokott elemei a tárolóknak, a papír és műanyaghulladék gyűjtő kukák. Hiszem, hogy amit szelektíven gyűjtök, az szelektíven is lesz feldolgozva. Ennek szellemében már évek óta lelkesen válogatom szét a szemetet. Rendszeresítettem egy nagy műanyagos és egy szintén nagy papírhulladéknak szánt kukát. Ha megtelt, vittem is le a társasház közös nagy kukájába.

Németországban, ahol nyár óta élek, a szelektív gyűjtés támogatott életforma. Nem ingyenes itt sem a szemétszállítás, a kukamosás: éves, féléves díjat kell fizetni, ami magában foglalja négy kuka rendszeres ürítését, tisztítását. Ebbe az alapdíjba beletartozik a

  • Zöld színű kuka, amibe vegyesen gyűjtöm a műanyag és a papír hulladékot
  • Barna színű kuka, amibe csak lebomló, szerves hulladékot teszek
  • Kék konténer, amibe csak ép üveg szemetet teszek
  • Sárga konténer, amibe a kinőtt ruhaneműt gyűjtöm
  • Fekete kuka, amibe, ha nem szeretnék szelektíven gyűjteni, akkor mindent beledobok
Forrás: A szerző fotója - Seufert-Szántó Orsolya/BorsaBox

Utóbbi fekete kukáért fizetni kell pluszba. Tehát ahogy az előbb is írtam, minden szemétszállításért fizetek egy alapdíjat, de mégis a plusz költséget az fizeti ki, aki nem szeretne szelektíven gyűjteni (a fekete kukáért pluszban fizetsz, minden elszállításért).

Persze a fekete kuka nálam is időnként megtelik és akkor én is kiteszem, mert ez az a kuka, amiben a cikk elején említett egészségügyi betét és a pelenka is landol. De ide dobod be a törött üveget, a cigarettacsikket és a porszívó porral teli zsákját is.

Ha szelektíven gyűjtesz, akkor pár dologra figyelned kell. Például a műanyag joghurtos pohár úgy kerülhet a szemétbe, ha nem csöpög, folyik ki belőle korábbi tartalma. Ezáltal tisztább is a kuka, hisz nincs szag, légy. A kartondobozt (tv vásárlását követően) csak kicsire összetépkedve lehet bedobni a zöld kukába. De, ha nem akarsz tépkedni, akkor például a költözésből származó csomagoló hulladékokat papír- és műanyaggyűjtő pontra is elviheted, ahol előbbit ingyen, utóbbit egy minimális összes fejében átveszik.

A barna kukába kerül a levágott fű is, de ha szeretnéd visszaforgatni a természetbe, akkor ennek is van lerakóhelye, ez ingyenes. Egy zsákban elviszed a füvet, egy általában közelben lévő terepre, kiszórod a füvet és mész tovább. Hogy annak a fűnek mi lesz a sorsa még nem tudom –vélem, a közelben levő lovarda használhatja tovább- de ezek hivatalos lerakópontok.

Az üvegszemét elszállítása is szabályozott formában történik. Megtelik a kis kék konténered és az éves táblázatban kiírt napon kiteszem a kukát.

Végül pedig a kinőtt ruhák sorsa is megoldódik az öt kukának köszönhetően, ugyanis van egy sárga kis konténerem is, amit akkor kapok, ha kérek, de ha minden igaz egy évben kétszer kérés nélkül küldik is. Ebbe beletehetem a feleslegessé vált ruhaneműt, amit a szociális hálón keresztül leválogatnak és továbbadnak rászorulóknak.

Forrás: A szerző fotója - Seufert-Szántó Orsolya/BorsaBox

Mennyi időt rabol el tőlem ez a szortírozás?

Semennyit. Az elején meg kellett tanulnom mit hová dobjak be. Lett itthon egy rendszerem, ami egy kétállású kuka és egy papír, műanyag gyűjtő doboz áll, és lett egy kinti kukatároló házikóm is, hogy ne az 5 kukát nézzem minden nap, amikor hazaérek és a rendszer lényegében már magától megy.

Illusztrálva a kuka-ügyet, készítettem egy videót is a folyamatról :)

A szelektív hulladékgyűjtést követően új kihívás számomra a nem lebomló hulladék mennyiségének csökkentése, tehát cél a műanyaggal való további spórolás. A zero waste egy nagyon misztikus fogalom még számomra, de számos módja van annak, hogy a ’nem lebomló műanyag (az 500 év az 500 év) hulladék’ akaratlan megvásárlását visszaszorítsuk.

Hogyan lesz ökobarát a konyhád? Galériánkban megmutatjuk