„Az amerikai nők vesztesége a mi veszteségünk is” – Az abortusztörvény margójára

Borítókép: „Az amerikai nők vesztesége a mi veszteségünk is” – Az abortusztörvény margójára Forrás: Getty Images
Nemrég megszületett az ítélet, amelytől rengetegen tartottak az Egyesült Államokban: a legfelsőbb bíróság szembement az 1973-as Roe kontra Wade döntéssel és eltörölte a nők terhességmegszakításhoz való alkotmányos jogát.

A Roe kontra Wade néven elhíresült, és a szabad abortuszjog amerikai történelmében mérföldkőnek számító 1973-as ítélet azt mondta ki, hogy alkotmányellenes a művi terhességmegszakítás szabályozása az állami szintű törvényhozásban. A Jane Roe álnéven perlő Norma McCorvey 1970-ben vitte bíróságra Henry Wade dallasi államügyészt, a legfelső szintig elvitt ügyben pedig azt az egyensúlyt állapították meg az alkotmánybírák, hogy a nők alapjogai és az abortuszszabályozás egyensúlya akkor lesz meg, ha a terhesség 24. hetéig szabadon elvégezhetővé teszik az abortuszt.

Arról, hogy mennyire súlyos jogkorlátozásnak és milyen rövid idő alatt ad teret a Roe kontra Wade eltörlése, azonnal példát kaptunk: Missouri államban percekkel az ítélet után elfogadták a teljes abortusztilalmat. A CNN a Guttmacher Intézet kutatásaira hivatkozva azt írta: összesen 26 államban jöhet abortuszkorlátozás vagy tilalom a Roe eltörlését követően.

A döntésre Barack Obama is reagált. A volt elnök azt írta: „a legfelsőbb bíróság ejtette a legszemélyesebb döntés lehetőségét csak azért, hogy kielégítse politikusok és ideológusok vágyait, ezzel megsértve többmillió amerikai alapvető szabadságát.”

Az egykori first lady, Michelle Obama pedig azt nyilatkozta: összetört szívvel gondol minden amerikai nőre, aki most át kell élje ugyanazt, mint a felmenői, és azokra a fiatalokra, akiknek egy nem kívánt terhesség az életüket teheti tönkre. Hozzátette: visszatérhet az ország az elhagyott gyermekek korába.

Biden előbb 150 éves visszalépést emlegetett, majd kampányolni kezdett az abortuszdöntés után:

"A nők egészsége és élete veszélyben van ebben az országban" – mondta Joe Biden, miután a legfelső bíróság felülírta azt a döntést, amely szövetségi szinten legalizálta a terhességmegszakítást. Az amerikai elnök bírálta a döntést, és így fogalmazott, szomorú nap ez a bíróság és az ország számára, a legfelsőbb bíróságon született ítélet 150 évvel veti vissza az Egyesült Államokat.

Egy biztos: az amerikai legfelső bíróság az ország történetében először elvett az Egyesült Államok állampolgáraitól egy ötven éve fennálló alkotmányos jogot. A nők jogai csorbultak, és ezzel már nem szabad és egyenlő polgárai Amerikának.

A Roe kontra Wade felülbírálása megágyazott egy olyan orwelli államnak, ahol minden terhes nőt potenciális bűnözőként fognak kezelni, ahol minden vetélés gyanús lesz, minden preeklampszia bűnügyi nyomozásért kiált, ahol a nők teste bűnügyi helyszínelések terep lesz, ahol a büntetőjogi felelősségtől tartva az egészségügyi dolgozók megtagadhatják a nők ellátását. Ahol nők fognak belehalni az életpártiság leple alatt meghozott döntésbe. Hogy ennek az egésznek a bizarr tragikumát érzékeltessük: a Texasban már érvényes abortusztilalom a házmester mentalitásra épít, és díjazza azokat, akik feljelentik az „abortuszgyanús” nőket, így aztán olyan helyzet is előáll, hogy a nemi erőszakot elkövetők a saját áldozataik abortuszából profitálnak.

Az amerikai nők vesztesége pedig valahol minden nő vesztesége. Ha a világ tanulhat valamit abból, ami ma Amerikában történik, akkor az az, hogy a szabadságjogokat semmi sem garantálja, amennyire nehéz és hosszadalmas kivívni őket, olyan könnyen és gyorsan el is lehet veszíteni őket.

Forrás: hvg.hu; bbc

Olvasd el szerkesztőségünk tagjainak gondolatait és kedvenc idézeteit az ügyről, melyet hírességek nyilatkoztak!