Vér-ciki? Még mindig túl sok a tabu a menstruáció, a szex, és az abortusz körül (is)

menstruáció, szex, orgazmus, meddőség Forrás: Getty Images
Menstruáció, abortusz, szexuális élet, orgazmus, klimax, meddőség; mind-mind olyan témák, amelyekről a nők még egymás között is alig beszélnek. A Libresse arra vállalkozott, hogy ezen változtat; szóra bírja a nőket és segítségükkel elkészíti a nagy, női tabutérképet a számunkra legkínosabb kérdésekből.

Két nőből egy még mindig zavarban van, ha nyíltan, őszintén kell beszélnie intim zónájáról, és ugyanennyien vannak azok, akik a menstruációjukkal kapcsolatos témákat, fájdalmaikat, lelki állapotukat még a saját partnerükkel sem osztják meg soha. Megdöbbentő, de a tinédzserek több mint fele is inkább választaná az iskolai zaklatást, minthogy a havi vérzésről szót ejtsen, és még az is valószínűbb, hogy egy filmben kettévágjanak egy nőt láncfűrésszel, mint hogy betétet kérjen a barátnőjétől, mert nála épp nincs. Mindezt úgy, hogy egy nő átlagosan, mintegy 450-szer menstruál élete során.

Jó lenne, ha ahelyett, hogy leszóljuk a másikat egy olyan dolog miatt, amiről nem tehet, inkább támogatnánk egymást… fontos lenne az is, hogy ezek ne legyenek szégyenként kezelve
osztotta meg érzéseit egy nő

Rátapintva olyan fontos, a tabuk alapját adó tényezőkre, mint a szégyen, az ítélkezés és a támogatás hiánya. A szégyenérzetet, a stigmatizálást csak a rejtőzködés megszüntetésével és párbeszéddel lehet eltörölni - vallja a Libresse, ezért azt kérte, mondjuk el, hogy mi számunkra a legnagyobb tabu, miről a leginkább zavarba ejtő, kínos, fájó beszélni. Ez alapján készült el az első hazai, női tabutérkép. A Mondd ki #amibennedvan kampány során végül több ezren nyíltak meg, s osztották meg saját történetüket is.

A témához kapcsolódva a Libresse egy ütős kampányfilmet készített.

Az válhat a legnagyobb tabuk egyikévé, amelyről az érintett és a környezete azt feltételezheti, hogy elsősorban ő tehet róla – mondja Belső Nóra. A pszichiáter szakorvos szerint ennek oka sok esetben a tudatlanság, az ismeret- és információhiány. Ezért lehet, hogy a legtöbb szavazatot az országban a hüvelyfolyás kapta. Kötődhet hozzá az önhibáztatás mellett, a „koszos vagyok”, „beteg vagyok”, vagy „elkaptam valamit” gondolata.

Pedig a női hüvelyben természetesen termelődik váladék, azaz hüvelyfolyás, ami a női ciklusban változik is és nem jelez feltétlenül kóros folyamatokat. Hatással van rá az ovuláció, befolyásolják bizonyos gyógyszerek, az endometriózis, pszichés zavarok, vagy például a cukorbetegség. Sokan mégis szégyent éreznek miatta, ezért orvoshoz sem mennek, így nehezen derül ki, hogy valójában mi áll a háttérben.

Az élmezőnyben végzett a szexualitás és számos, ehhez a témához kapcsolódó tabu. A másság kiugróan sok szavazatot kapott, főleg vidéken, szinte fej fej mellett haladva az orgazmussal. Vagyis az egyik alapvető emberi ösztönünket is, - ami egyenértékű az evéssel, vagy az alvással - tabuként kezeljük. Belső Nóra elmondta, hogy napi szinten tapasztalja páciensei körében a szexualitás tabusítását. Ennek fő oka az lehet, hogy sokan nem tudnak jól beszélni a témáról, egyszerűen azért, mert nincsenek rá megfelelő szavaik, kifejezéseik.

Ha még a nemi szerveinket sem tudjuk megnevezni, hogy tudnánk beszélgetni tisztán és őszintén a szexuális életünkről?
teszi fel a kérdést a szakember

A szexualitáshoz számtalan vulgáris szó is kötődik, gondoljunk bele, milyen negatív jelzőkkel illetjük és nevezzük meg intim testrészeinket! Elég, ha felidézünk magunkban pár káromkodást. A pszichiáter szakorvos kiemelte: azért is lehet az orgazmus témája tabu, különösen a nők körében, mert 20-25 százalékuk még soha nem élte át, miközben az erre való képesség egy tanulható folyamat. Ha mernénk nyíltan beszélni erről is, több nő élhetné át az örömöt, megtanulva elfogadni önmagát és a szexualitását.

A tabuk ledöntéséhez azonban az kell, hogy megszűnjön a nők intim zónájukhoz kötődő szégyenérzete. Fontos a párbeszéd, a felvilágosítás, de a legnagyobb hatása mégis annak lehet, ha a nők megismerik és elfogadják saját testüket, megtanulják szeretni és becsülni nőiségük sokszínűségét. Az önismeret és az önelfogadás olyan felszabadító erővel bír, ami képes önmagában is elindítani azt folyamatot, ami egy tabumentes világhoz vezet.

A Galériában olyan sztárokról olvashatsz, akik nem szégyellnek beszélni az első menzeszükől