A hét táplálkozási tippje: Mik azok a fehér csíkok a csirkemellen?
A Compassion in World Farming arra szólította fel a húsimádókat, hogy okosítsák ki magukat a csirkemellen lévő fehér csíkok témájában. Egy olasz kutatás szerint ugyanis minél több a húson lévő fehér csíkok mennyisége, annál több benne a zsír és annál kevesebb a fehérje.
Valószínűleg te is észrevetted már a hentespultokban, hogy némelyik csirkemellen párhuzamos sávok láthatóak, az utóbbi néhány évben pedig egyre nőtt azoknak a húsoknak a mennyisége, amin észrevehető volt a jelenség.
Szakértők szerint a csíkok megjelenésének oka a kereslet és kínálat kapcsolata: az utóbbi években egyre nőtt a csirkemellet fogyasztók aránya, a termelőknek pedig ki kell szolgálniuk a kínálatot, minél több és minél nagyobb méretű húsokat kell a boltokba szállítaniuk. A túl gyors növekedés és hízás hatására alakulnak ki ezek a párhuzamos, fehér csíkok a húson.
Attól függetlenül, hogy ennek hatására jobban összemegy a csirkemell sütés közben és szárazabb lehet a végeredmény, szakértők szerint nem feltétlenül kell aggódni amiatt, hogy veszélyt jelentene az egészségre. Az élvezeti érték és a minőség miatt viszont mindig érdemes a kevésbé csíkos darabokat választanod.
Olvasnál még a témában?