Edd őket, amikor csak teheted: emiatt jók a gyökérzöldségek a futóknak
A gyökérzöldségek aktívan jelen vannak az életünkben, ám manapság, amikor leginkább salátázni divat, és megvannak a kifejezetten insta-kompatibilis zöldségek, nem olyan "menő" zellert, sárgarépát és a társaikat enni, vagy megmutatni. Pedig a gyökérzöldségek telis tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, az áruk abszolút baráti, remekül variálhatóak, és állítólag az agyműködésre is kiválóan hatnak.
A következőket építsd be az étrendedbe: ez a három gyökérzöldség kiváló gyulladáscsökkentő, erősíti az immunrendszert, és nagyobb terhelés esetén védi a szervezetet és segíti a regenerációt.
Fehérrépa
A fehérrépa többnyire maximum a húslevesig jut, pedig számos más módja is van a felhasználásának! A legtöbben összekeverik a petrezselyemgyökérrel, pedig a fehérrépa annál sokkal vaskosabb. Gyulladáscsökkentő és rákellenes hatása jelentős: a fehérrépa tartalmaz egy izotiocianát nevű anyagot, ami hatékony fegyver a szabad gyökök ellen, amik a daganatos betegségek kialakulását indítják el. Rákmegelőző hatásai mellett emésztési zavarok és fertőzések esetén is kiváló, emellett káliumot, kalciumot és foszfort is tartalmaz.
Érdemes a húsleves mellett máshol is alkalmazni: kiváló krémleves készíthető belőle, pürésítve remekül passzol húsok mellé, de akár a krumplipürébe is teheted! Remek mártást is alkothatsz fehérrépából, ha egy kis tejszínnel, kakukkfűvel variálod, illetve grillezve is nagyon jó ízű lesz.
Ha kíváncsi vagy a másik két fontos gyökérzöldségre is, kattints a Runner's World cikkére!