Szexista romkomok, avagy 3 film, amelynek az üzenetét különösen mérgezőnek találtam

szexista,romkom,film
Forrás: Snap Stills/Rex Features

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A romantikus filmek annyira hozzátartoznak a gyerek- és kamaszkorunkhoz, hogy a nosztalgiafaktor miatt hajlamosak vagyunk elnézni a történetmesélés apróbb-cseprőbb hibáit. Ha viszont egy kicsit kritikusabban vizsgáljuk a műfaj aranykorában készült alkotásokat, meglepve vesszük észre, milyen sok, otrombán szexista vagy akár kimondottan nőgyűlölő közhelyet pufogtatnak.

Ez a cikk részlet a január–februári Éva magazinban megjelent összeállításból.

Persze mindig is léteztek és létezni fognak egyenlőtlen, mérgező, sőt bántalmazó kapcsolatok, ahogy a sztereotípiáknak megfelelően eltorzult identitású nők és férfiak is. Miért olyan nagy baj, ha egy film nem egy tökéletesen kiegyensúlyozott kapcsolatot mutat be? Hiszen ez is hozzátartozik a világunkhoz, nem? Vagy talán a feministák azt szeretnék, hogy ezentúl minden alkotás a felismerhetetlenségig simára legyen csiszolva, mert úgy píszí?

Észrevétlenül kondicionál

Dehogy. Ám ezek a – jórészt a kilencvenes években, illetve a kétezres évek elején készült – filmek műfajuknál fogva határozott értékítéletet alkotnak: a film végén boldogan mosolygó szerelmespár révbe érése legalizálja mindazt, ami addig történt. A romantikus filmek egyfajta tanmesének is tekinthetők. A filmbeli jellemfejlődés eredményeképpen hőseink megtanulják, hogyan kell férfiként és nőként viselkedniük, fáradozásaik jutalma pedig a boldog párkapcsolat (bármi legyen is az). A romantikus filmek tehát, akármilyen könnyednek tűnnek, szigorú belső szabályrendszer szerint épülnek fel, és arra vezetik rá a nézőket, hogy mi a „helyes” és mi a „helytelen” viselkedés, ha boldog szerelmet akarnak (márpedig ki ne akarna?).

A film végén boldogan mosolygó szerelmespár révbe érése legalizálja mindazt, ami addig történt.

Ezért különösen káros, ha egy romantikus film helyénvalónak tünteti fel a nemi alapú diszkriminációt, amit a szereplők magától értetődőnek, a belső szabályrendszer részének fogadnak el. Így a szexista film észrevétlenül arra kondicionálja a nézőit, hogy természetes, hétköznapi dolog nemi előítéletekben gondolkodni, és ezt nem érdemes megkérdőjelezni.

Ezzel persze nem azt akarjuk sugallni, hogy ha az egyszeri befogadó – legyen férfi vagy nő – megtekint egy romkomot, rögtön ugyanolyan szexistán fog viselkedni. Inkább arról van szó, hogy a romantikus filmek belesimulnak abba az állandó kulturális/társadalmi háttérzajba, amely legitimizálja az egyenlőtlenségen alapuló, klisészerű férfi- vagy női viselkedésmintákat és sztereotípiákat: kezdve onnan, hogy a nők rossz autóvezetők (mint az 1980-as Annie Hallban), egészen az olyan, finoman bújtatott alapvetésig, mint hogy egy kilenc szálból álló történetben a jellemzően erős, aktív, kezdeményező, sokszor a nők főnökének szerepében megjelenő férfiak mellett csak gyenge/passzív/szubmisszív/a férfiakat kiszolgáló női karaktereket látunk (mint az Igazából szerelemben, 2003-ból).

Ha inkább nem az amerikai filmtermésből választanál:
Ha inkább nem az amerikai filmtermésből választanál: 5 könnyed francia film csajos estékre

Ettől függetlenül ezek a filmek sokszor tényleg viccesek és egyszerűen hozzátartoznak az életünkhöz: érdemes azonban kritikusabb szemmel újranézni őket. Különösen fontos, hogy a fiataloknak/kamaszoknak is megtanítsuk ezt a fajta tudatosságot. Nézzenek nyugodtan klasszikus romantikus filmeket, de ne féljenek megkérdőjelezni mindazt, amit a vásznon látnak!

Következzen három film, amelynek az üzenetét különösen mérgezőnek találtam!

Nézd meg a galériánkat> 3 kép
3 szexista romkom, amelynek az üzenetét különösen mérgezőnek találtam
Nézd meg ezeket is:
Te feminista szemmel nézed a romkomokat?
Dehogy! Ez csak szórakozás!
Igen, mindig is utáltam a szexista forgatókönyveket.
Eddig nem törődtem ezzel az olvasattal, de most már nem tudom levenni a feminista szemüveget. Soha többé nem tudom már úgy élvezni az Igazából szerelmet!
Megosztom az eredményt
Tovább olvasok
Tiniként választották az anyaságot, majd jöhetett a karrier

Persze régen nagy divat volt, hogy nagyon fiatalon szülnek a nők, mára ez már megváltozott. Összeszedtük hát azokat, akik nagyon fiatalon váltak édesanyává, mára pedig már világsztárokká váltak.

Új divat hódít, avagy legyen minden MENTES!

Ha belépünk egy boltba, hiperbe vagy bármilyen élelmiszerekkel foglalkozó egységbe, biztos, hogy azonnal feltűnik, hogy külön elkülönített rész van fenntartva az úgynevezett MENTES dolgoknak. Mert ételallergiával élni nem egyszerű és főleg nem költséghatékony. De ma már divat lett mindenből a MENTES élelmiszereket keresni.

Ebből tudtam, hogy véget ért a házasságom – elvált férfiak vallomásai

Nehéz pontosan meghatározni, mikor jön el az a pillanat, ahonnan egy házasság menthetetlenné válik. Általában utólag tisztul ki a kép.

Az olimpiai bajnoknő kiharcolta, hogy a Nike megváltoztassa szponzorációs alapelveit a terhes sportolók esetében

A hatszoros olimpiai bajnok sprinter Allyson Felix szerint a sportolónőket „többé nem szabadna büntetni azért, mert gyerekük születik”. Ezt követően a Nike megváltoztatta a terhes sportolókkal való együttműködési szerződését.

Nálam beváltak! Négy tipp makacs dallamtapadás ellen

Gyakran előfordul, hogy nem tudunk kiverni egy számot a fejünkből, pláne, ha olyan fülbemászó dalok csendülnek fel a rádióban, mint Pharrell Williams slágere, a Happy vagy akár a Baby One More Time még 1999-ből, Britney Spearstől.

Öt jel, amiből tudhatod, hogy passzív-agresszív emberrel van dolgod

Legtöbbünk a nyílt agressziót könnyen felismeri. Noha fölöttébb kellemetlen, ha valaki sérteget, lekicsinyel és rosszindulatúan kritizál minket, ilyenkor legalább tudjuk, hogy miért érezzük pocsékul magunkat. Hozzátartozóink, barátaink és kollégáink között ugyanakkor előfordulhatnak olyan emberek is, akik szintén nyomasztanak minket, de magunk sem tudjuk pontosan, miért.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Nem kell választanod! Két kedvenc magazinodat most egy áráért kapod meg. Fél év (5 lapszám) Éva + ajándék fél év (5 lapszám) InStyle 7950 Ft helyett 3180 Ft

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem