Sokan maszkként használják a sminket, pedig inkább a lelkünket kellene az arcunkra festeni: interjú Szabó Doris szépségmentorral

Borítókép: Sokan maszkként használják a sminket, pedig inkább a lelkünket kellene az arcunkra festeni: interjú Szabó Doris szépségmentorral Forrás: Éva Magazin
A sminkelés párbeszéd. Első körben önmagunkkal folytatjuk, majd az érzéseinket, benyomásainkat megosztjuk a világ többi részével is. Így vagy úgy, de ha kifestjük az arcunkat, azzal mindig mesélünk magunkról valamit. Nem biztos, hogy azt, amit szeretnénk. Mitől lesz jó egy smink? Mi a titka a harmonikus külsőnek? Honnan fakad a szépség? Mi kell ahhoz, hogy megéljük saját nőiségünket? Ilyen és hasonló kérdésekről beszélgettünk Szabó Doris szépségmentorral, aki saját útját járva, a megszokottól eltérő módszereivel szeretne segíteni a nőknek abban, hogyan érezhetik magukat jobban a bőrükben.

Már megvásárolható a 2023-as őszi Éva magazin!

Ha legközelebb szeretnéd, hogy rögtön postaládádba érkezzen kedvenc magazinod, akkor fizess elő rá ITT! Digitálisan is megszerezheted a legfrissebb, de akár régebbi számainkat is, ezt ITT teheted meg!

Egész évben olvasnivaló! ÉVA magazin 4 lapszámos nyomtatott előfizetés most ALL ACCESS ajándék digitális archívum hozzáféréssel a korábbi Éva lapszámokhoz.

Sokan hajlamosak a sminkre egyfajta maszkként tekinteni, amellyel elrejtik vagy tökéletesítik magukat, esetleg átalakítják olyanná, amilyenné válni szeretnének. Pedig inkább a lelküket kellene az arcukra festeni, a legszebb, legnagyszerűbb egyedi vonásaikat kellene kiemelni. Az a fajta smink, amiben én hiszek, nem abból áll össze, hogy felteszek egy halom anyagot az arcra, majd alig győzöm eldolgozni. Pont az a szín, pont ott és úgy kerül fel, ahogy és ahová kell. Más szemlélettel kezdek neki például már az alapozásnak is. Mindig úgy járatom a kezem, mintha radírozni akarnám a bőrhibákat, és nem elfedni. A sminket nem eszközként kellene használni, hanem sokkal inkább a megjelenésünk kiegészítő elemeként. Ezért sem szeretem azt javasolni, hogy sminkeljünk ruhához.

Doris tizenöt éve van a szakmában, számtalan ismert emberrel dolgozott együtt, magazinokban is találkozhatunk a munkáival, de bárki számára elérhető alkalmi sminkelésre, sminkoktatásra, vagy akár sminkterápiára is, Lélekkontúr címmel pedig könyvet is írt. A női szépségről és az arcfestésről egyedi módon gondolkozik, hisz abban, hogy a sminkkel elsősorban a személyiségünket kell kifejeznünk, és megmutatnunk a bennünk rejlő egyediséget.

Mit gondolsz, nehezen találnak utat a nők a saját szépségükhöz?

Azt tapasztalom, hogy akárcsak a nőiség, a szépség megélése sem könnyű dolog mostanában. Akkor tud igazán megmutatkozni, ha önazonosak vagyunk – akármennyire is elcsépelte sajnos a közbeszéd ezt a szót az utóbbi években. Jó lenne, ha a saját szépségünket akarnánk megtalálni. Mindenkiben az egyediség a szép. Minden nőben ott van a széppé válás képessége, csak meg kell találni a módját, hogyan hozza elő magából. Nincs könnyű dolgunk. Rengeteg irányból ömlik ránk a tökéletesség elvárása: ambiciózusnak kell lenni, vonzónak, kívánatosnak, ügyesnek, jó anyának, jó szakácsnőnek. Hatalmas nyomás ez.

Forrás: pexels/Tembela Bohle

Olyan sokféle szerepet kell egy nőnek manapság magára ölteni, hogy nem csodálom, hogy sokszor önmagát már nem is látja ebben a zűrzavarban.

Eltakarni vagy megmutatni akarunk a sminkkel?

Régi trend, hogy a ruhánk színéhez hasonló árnyalatokat vigyünk fel, az alkalmi sminkek esetében még lehet is létjogosultsága. A mindennapokban viszont inkább arra biztatom a hölgyeket, hogy olyan sminket alakítsanak ki, ami a meztelenségükben is tökéletesen harmonizál a bőrükkel. A saját tónusainkat kell használni, hiszen ha így járunk el, az minden alkalomhoz és minden ruhához illeni fog. Az a jó, ha egy smink úgy szépít meg, hogy az szinte nem is látható. Nem attól leszek szép, hogy egy sor terméket magamra kentem, hanem mert törődtem önmagammal.

Hány összetevőből áll egy jó hétköznapi smink?

Öt dologra érdemes odafigyelni, ezekkel simán meg lehet oldani egy napi kinézetet. A szempillaspirál a nők legjobb barátja, kétszer akkorára lehet nyitni vele a szemet. Legyen egy jó, bőrtípusnak megfelelő alapozónk vagy bőrtökéletesítő krémünk – hiszen nem kell mindenáron elfedni a bőrt. Szükség van egy bronzosítóra, az szerintem mindenkinek jól áll, csak meg kell találni a megfelelő textúrát és árnyalatot. Ha egy nőnek van egy jó bronzosítója, akkor mindene van: ha megfelelő technikát alkalmaz, egy komplett sminket el lehet vele készíteni, használhatja akár a szemhéjon is. Fontos, hogy legyen rendben a szemöldökünk, attól az egész arc kap egyfajta rendezett hatást akkor is, ha nem vagyunk kisminkelve vagy éppen bőrhibáink vannak. Szükséges még egy olyan jó színű rúzs, amit az ajkunk mellett akár pirosítóként is fel tudunk tenni az orcánk almácskáira.

Forrás: pexels/cottonbro studio

És mi a helyzet a bőrápolással?

Manapság ez nehéz ügy. Rengeteg információ talál meg bennünket a bőrápolással kapcsolatban, ami úgy látom, azt eredményezi, hogy a nők egyik része túl keveset, míg egy másik része túl sokat foglalkozik a bőrével. Előbbiek elvesznek a sok információ között, és emiatt elmegy a kedvük az egésztől, az utóbbiak pedig túlzásokba esnek, magukra kennek mindent, tizenkét lépésből álló rutinokat építenek ki, ami teljesen felesleges. Az arany középutat lenne jó megtalálni: nézzük meg, mi az, amit otthon is valóban meg tudunk tenni a bőrünkért, és ne költsük a pénzünket impulzívan más termékekre – inkább tudatosan válasszunk ki egy szakembert, aki megmondja, hogy a bőrünknek az alaprutinon felül mire van szüksége, és segít kialakítani egy megfelelő kezelési tervet.

Mi az, amit otthon is megtehetünk?

Az otthoni bőrápolásban három nagyon fontos feladatunk van: tartsuk megfelelően tisztán az arcbőrünket, hidratáljuk, és támogassuk a karrierjét, a védelmi rétegét. Minden olyan problémára, ami ezen túlmutat – mint például a pigmentfoltok –, speciális megoldásokat kell keresni, amiben érdemes szakember segítségét kérni. Én a ránckezelést is kicsit idesorolom, mert az idő kerekét otthoni eljárásokkal visszafordítani nagyon nehéz. Tartsuk szem előtt, hogy a bőrünk egy szerv. Saját védekezőképessége van, amit a sok sav, lúg, hámlasztás kibillenthet az egyensúlyából. Tilos úgy kezelni a bőrünket, mint egy vásznat. Lélegző, élő szövet, a nap folyamán folyamatosan működésben van, ezért olyan termékeket kell választanunk, amelyek képesek reagálni ezekre a biológiai folyamatokra. A sminkelésben és a bőrápolásban is mindig hosszú távon jó gondolkodni. Lehet, hogy fáj kiadni több pénzt egy jó alapozóra, de idővel mégis meghálálja magát, mert kevesebb kell belőle, könnyebben használható, jobbat tesz a bőrünknek, nem okozunk vele még több problémát. Ahogy a diétában vagy a sportban, itt sincs gyors megoldás, és nem szabad e tekintetben hiú reményeket táplálni, mert az néha többet árt, mint használ.

A folytatás és a teljes cikk az ÉVA magazin őszi lapszámában olvasható! Már kapható!