JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Ignoráld az anti-aginget, tűzd ki célul a smart-aginget! A tökéletes bőrápolás a kozmetológus szerint

Borítókép: Ignoráld az anti-aginget, tűzd ki célul a smart-aginget! A tökéletes bőrápolás a kozmetológus szerint Forrás: pexels/Polina Tankilevitch
Női életem útjának felén az idősödéstől való félelem nagy, sötétlő erdejébe jutottam, és őszintén mondom, tényleg szörnyű volna elbeszélni, milyen volt hirtelen farkasszemet nézni tulajdon mulandóságommal. Pesszimista gondolataim részletezésétől eltekintve inkább arról mesélek, hogyan keveredtem ki a sűrűből. Forgács Nóra Kinga írása

Május 31-től már megvásárolható a 2023-as nyári Éva Magazin!

Ha legközelebb szeretnéd, hogy rögtön postaládádba érkezzen kedvenc magazinod, akkor fizess elő rá! Digitálisan is megszerezheted a legfrissebb, de akár régebbi számainkat is, ezt ITT teheted meg!

Egész évben olvasnivaló! ÉVA magazin 4 lapszámos nyomtatott előfizetés most ALL ACCESS ajándék digitális archívum hozzáféréssel a korábbi Éva lapszámokhoz.

Én vagyok fontosabb vagy az arcomban a kollagén?

Először is, meg kellett állnom, hogy vegyek egy mély lélegzetet és komolyan elgondolkodjam rajta, mit rejt valójában ez a „sűrű, kusza, vad vadon”. Mitől félek? Mit tehetek, hogy jól legyek? És végtére is: én vagyok-e fontosabb, vagy az arcomban a kollagén? Negyven leszek. Az világos, hogy a magamról alkotott belső, mentális képemen nem öregedtem egy percet sem, még mindig az a csillogó szemű, hullámos szőke hajú, villogó bőrű, pofátlanul fiatal egyetemista lány vagyok, aki a barátaival ropja 2006 nyarán Krk szigetén, a malinskai diszkóban, mintha a hullámzó Adriai-tengert ölelő öbölben nem is lenne holnap. De az vajon mitől függ, hogy jóban tudok-e lenni azzal a másik alakkal, aki mostanság visszapillant rám a tükörből vagy mosolyog a képeken? Mikor kezdtem megváltozni, és miért nem érzem magamat azonosnak azzal a valakivel, akinek már nem sziával köszön a pénztáros a drogériában? Hogyan tehetném a lehető legkisebbé a két imázs közötti eltérést, hogyan zsugoríthatnám a külső és a belső énem közötti korkülönbséget? Hogyan őrizhetem meg külsőmet olyan fiatalosnak, mint amilyen fiatalnak érzem magam?

Mert igen, 2023 legelső napján arra ébredtem, hogy idén be fogom tölteni a negyvenet, és rám szakadt a szorongás. Egy pillanatra elviselhetetlenül kiszolgáltatottnak éreztem magam: a testemben zajló folyamatoknak, a mások tekintetének, az elvárásoknak, a bennem élő ideális énem rosszalló fejcsóválásának.

Korosodj okosan!

Először is – belátva, hogy az idő folyását megállítani úgysem tudom – úgy döntöttem, hogy ignorálom az anti-aging kifejezést. Helyette zászlómra tűztem a smart-aging (okosan korosodni) és az aging gracefully (elegánsan érni) jelszavakat. Szerencsére nem maradtam magamra az egzisztenciális, egészségügyi és esztétikai pánik dzsungelében, kérdéseimmel ugyanis megkerestem dr. Balogh György bőrgyógyász-onkológus kozmetológus szakorvost, aki még akkor is megingathatatlan nyugalommal és türelemmel felelt, amikor a menopauzáról leszögeztem, hogy szimpla horror, majd arra kértem, hogy a kedvemért egyenként pár mondatban foglalja össze a különböző biostimulációs kezeléseket. Ami ugyan nem teljesen olyan, mintha Tolsztojt arra akartam volna rávenni, hogy kulcsszavakban mondja el a Háború és béke lényegét, de azért majdnem.

Forrás: pexels-koolshooter

„A bőr nagyon erős védelmet nyújt és határt képez a külvilág és a belvilág között. Helyzetéből és funkciójából adódóan rendkívül sok károsodás éri kívülről és belülről is, és mivel életünk örvendetesen meghosszabbodott, bőrünk megfelelő működése pedig nélkülözhetetlen a színvonalas élethez, különösen fontos, hogy egész életünkön át bőrbarát életmódot folytassunk. A bőr és az idegrendszer azonos telepből fejlődik ki, ezért szellemi, lelki egészség nélkül jó megjelenésű bőr nem létezik. A bőr, illetve az érzelmi élet és az idegrendszer együttes ápolása tehát elengedhetetlen” – mutatott rá az egyik legkellemetlenebb alapigazságra dr. Balogh György. Nem elég tehát pénzt gyűjteni krémekre és kezelésekre, hanem rendet kell tartanom az életemben, a lelkemben és a fejemben, a folyamatos munka pedig nem megúszható. „A bőrápolás egyben önmagunkkal való törődés. A bőrkezeléseknek lelki építő és relaxáló hatása van, aki a bőrét ápolja, az a lelkét simogatja” – fűzte hozzá a bőrgyógyász. „Az orvostudomány csak a fiatalságot tudja meghosszabbítani jelen pillanatban, az öregséget meggyógyítani még nem” – figyelmeztetett a doktor úr. Az életmód, a táplálkozás, a sport vagy az alvás nagyban hozzájárul a fiatalság megőrzéséhez. A bőrt pedig külsőleg is tudjuk táplálni, funkcióit javítani, ám a hormonszintektől az emésztésig mindennek rendben kell lennie ahhoz, hogy a rendszer hosszú ideig működőképes maradjon. A rendszeres testmozgást végző emberek szervezetében például magasabb a növekedési hormon szintje, ami kifejezetten jót tesz a bőrnek. Vagy köztudott, hogy a klimaxszal mi, nők a kötőszöveteink 35 százalékát elveszítjük, leépülési folyamat indul be a testünkben. Ha ezt nem reagáljuk le megfelelően, akkor a változások kellemetlenek és visszafordíthatatlanok lesznek.

Az otthoni bőrápolás, a kozmetikushoz járás és a bőrgyógyászhoz látogatás szentháromságban a legelső által fektethetjük le az alapokat. A covidjárvánnyal párhuzamosan felfutott a szépségipari termékek iránti érdeklődés is.

Ebben talán szerepet játszott az is, hogy sokan kényszerültek távmunkára és virtuális kapcsolattartásra, videóhívás közben pedig mindenki saját magát nézte piciben, a képernyő sarkában, és a legtöbben elégedetlenek voltak a látvánnyal. Ami 2019-ben még maroknyi tudatos bőrápoló furcsa hóbortjának tűnt talán, az mára közkincs. 2023-ban már valószínűleg nagyítóval kellene keresni azokat a nőket, akik még nem hallottak a retinoidokról, a C-vitamin vagy a niacinamid hatásairól, az AHA-, BHA- és PHA-savakról, esetleg a peptidekről. De vajon mi a megfelelő megközelítés, ha a kencék, esszenciák és szérumok birodalmát készülünk meghódítani?

„Három szint épülhet egymásra. Az első a laikus szint, az otthoni bőrápolás, amelyet az ember maga művel. A második szintet az a bőrkezelés jelenti, amelyet már szakképzett ember, kozmetikus vagy kozmetikusmester végez. A harmadik az orvosi szint. A rendelőben végzett beavatkozások között pedig megkülönböztethetünk invazív vagy noninvazív, illetve műtétes vagy nem műtétes beavatkozásokat. Ezek a szintek kölcsönösen egymásra épülnek, és az egyik sikeressége feltételezi a másik meglétét” – magyarázta Balogh. „Az sem jó, ha valaki csak laikus bőrápolást folytat otthon, és nem járul ehhez szaktanácsadás vagy termékspecifikus tanácsadás. A jó szándékkal kiválasztott termékek a bőrtípus és a bőrállapot ismeretének hiányában ugyanis esetleg nem lesznek segítő jellegűek, sőt, akár árthatnak is” – fűzte hozzá. A retinoidok például jelentősen csökkenthetik a bőr mechanikai és fénnyel szembeni ellenálló képességét is. Mindenképpen tanácsos tehát bőrápoló szakemberrel, kozmetikussal vagy bőrgyógyásszal konzultálni a hatóanyagokról, illetve arról, hogyan lehet ezeket rendszerbe illeszteni.

Forrás: pexels/Ekaterina Bolovtsova

„Napfény nélkül nem lehet élni, ez az az éltető sugárzás, amely a földi életet mozgásban tartja. Hogy a napsugárzás az ember ellensége lenne, az nem igaz” – szögezte le a bőrgyógyász a fényvédelem szerepére kitérve. De a mai napfény nem olyan, mint a száz évvel ezelőtti, az ózonréteg néhány évtizeden belüli teljes helyreállásában még csak reménykedhetünk. A napon töltött idő is növekedett a történelem során, ahogyan nőtt a szabadidő mennyisége, és ahogyan egyre több helyre utazhatunk egyre könnyedebben. A bőr fényérzékenysége ráadásul függ attól is, hogyan táplálkozunk, illetve milyen gyógyszereket szedünk – sokan talán nem gondolnak rá, de számos gyógyszer fényérzékenyít. Más civilizációs hatásokkal is számolnunk kell, akár például a mobileszközeink és ledlámpáink által kibocsátott kékfény folyamatos jelenlétével is. Ezek miatt a változások miatt vált mára különösen fontossá a fényvédelem, amelyet nem elég pusztán a napkrémekre alapoznunk. Szükség lehet a fizikai árnyékolásra is UV-szűrős napernyő, kalap és UPF-faktorjelzéssel ellátott ruházat segítségével, valamint egyes speciális táplálékkiegészítők is hozzájárulhatnak, hogy ellenállóbbak legyünk a káros sugárzásokkal szemben.