"Az a munkám, hogy nőket fürdetek." Mi is az a hammam?

Borítókép: "Az a munkám, hogy nőket fürdetek." Mi is az a hammam? Forrás: Getty Images (Rabizo)
Az interneten virálissá vált egy videó, melyen egy férfi szappanos vízzel mosdat és masszíroz főleg fürdőruhás nőket. A meghökkentő videót nem tudni, melyik országban rögzítették, de a szituáció nem annyira meglepő, ha mondjuk egy török, vagy marokkói fürdőbe megyünk. Utána jártunk, mi is az a hammam.

A hammamról egy évszázados múltra visszatekintő pihentető és tisztító rituálé, ami világszerte egyre ismertebbé és kedveltebbé válik. Kissé eltér a hagyományos termálfürdőtől, bár mindkettő mélyen pihentető és jót tesz a bőrnek. A termálvíz használata helyett a hammam kezelések forró gőzt használnak a mély és élénkítő tisztítás elősegítése érdekében.

Sok hammam kezelés E-vitaminban gazdag, olíva alapú szappant is használ, amely bőrtápláló és hámlasztó tulajdonságairól ismert. Ezenkívül egyes kezelések tartalmazhatnak agyagot, amely hatékonyan és biztonságosan eltávolítja a méreganyagokat és a szennyeződéseket a szervezetből, csökkenti a faggyút és összehúzza a pórusokat.

A fürdőzés hagyománya a közel-keleti és észak-afrikai kultúra szerves része, gyakran gyönyörű, régi fürdőházakban zajlik. A fürdés ugyanolyan hely az összejövetelre és a beszélgetésre, mint a pihenésre és a tisztításra. A fürdők két leggyakoribb típusa a marokkói hammam és a török fürdő.

Az első nyilvános fürdőt a Római Birodalom hozta létre több mint 2000 évvel ezelőtt. A hagyományos hammam fürdőkhöz hasonlóan a római fürdőkben különböző hőmérsékletű helyiségek voltak. Így lehetséges volt a keringés serkentése, valamint a test méregtelenítése a szennyeződések kiizzadásával, biztosítva a mély tisztítást.

A nyilvános fürdő koncepciója nem sokkal később a világ többi részére is eljutott, Marokkó volt az egyik első ország, amely széles körben elkezdte alkalmazni ezt a fürdési módot. Ma a hammam fürdő még mindig nagyon elterjedt a marokkói kultúrában, sok marokkói hetente jár fürdőbe.

Mi történik egy hammam fürdőben?

Korábban a hammam fürdőkben a nemeket elkülönítették. Ma azonban gyakoribb az uniszex kezelés, így a közhiedelemmel ellentétben a hamamban fürdőzők nem meztelenek. A legtöbb ember általában alsóneműt vagy fürdőruhát visel.

A török fürdő hagyományosan egy kör alakú, nagy márvány gőzfürdőből áll, magas mennyezettel, amelyet egy kemence fűt, forró levegő áramlik a padló alatti vezetékeken. A főterem közepén egy megemelt kör alakú emelvény van, az úgynevezett "göbek taşı" (ami tengeri követ jelent), amelyre a fürdőzők feküdhetnek. Itt történik a masszázs és a súrolás.

A kezelésre testileg és lelkileg ráhangoódott vendéget szappannal mosdatják, melyet egy habkezelés követ. A fürdetést masszázsfogásokkal kombinálják, hogy a test minél inkább ellazuljon. A kezelés során tradícionális öntözéssel végig vizes a vendég, ezzel is biztosítják a teljes relaxációt.

A kezelés végén előfordul, hogy tradicionális teát szolgálnak fel. Törökországban a legtöbb hamam gyantázási szolgáltatásokat is kínál, különösen a nők számára. A procedúrához citrom- és cukoralapú gyantát használnak, amelyet szövettel távolítanak el.

forrás 1., forrás 2

Kíváncsi vagy rá, hogyan néz ki egy tradicionáls török fürdő? Kattints a lenti galériánkba!