Mi baja a bőrömnek így a maszkviselés után?

szépségem,arcbőr,bőrápolás,stressz,bőrproblémák Forrás: GettyImages
Miért van ilyen rossz állapotban a bőröm, miközben az elmúlt időszakban kevesebbet sminkeltem?

37 éves létemre napról napra újabb és újabb pattanások jelennek meg rajta, ami még tinédzser koromban sem volt jellemző rá, máskor meg nagyon száraznak érzem annak ellenére is, hogy az utóbbi időben nagyon figyelek arra, mennyi vizet fogyasztok napi szintén. Akkor mi lehet a baj?

A stressz, amiből bizony most mindenkinek jócskán kijut és, ami miatt most teljesen újra kell gondolnunk a bőrápolási rutinunkat még akkor is, ha most nem is ez a legfontosabb. A stressz tudniillik kihat az anyagcserénkre és a hormonjainkra, ezek pedig emésztési problémákhoz és alvászavarhoz vezethetnek, ami hamar megmutatkozhat a bőrünkön. A stressz hatására kortizol szabadul fel a szervezetben, amitől pedig olyan gyulladást kiváltó anyagok termelődnek, mint az endorfin, vagy az inzulin.

Persze könnyű azt mondani, hogy pihenjünk és sportoljunk többet, együnk egészséges ételeket, és ne stresszeljünk, ennél azért bonyolultabb a képlet. Akkor mégis mit tehetünk?

Nemrég a The Independent magazin bőrgyógyászok és bőrápolási szakértőkkel járta körbe a témát.

A stressz egyértelműen kiváltó oka lehet a bőrgyulladásosnak, mint az ekcéma, a pikkelysömör és a pattanások. Így nem meglepő, hogy egyre többen számolnak be a pattanásokról ebben a bizonytalan és nagyon stresszes időszakban
mondta Dr. Susan Mayou, a Cadogan Klinika bőrgyógyász tanácsadója, a The Independentnek.

..., majd hozzáteszi, hogy a tudatosság, a meditáció és a testmozgás mind nagyszerű alternatívák a pihenéshez és összpontosításhoz. Dr. Sam Bunting bőrápolási szakértő, és a Dr Sam's Skincare alapítója szerint, az esti „jutalmazás”, mint például az édességek és az alkohol fogyasztása, szintén hozzájárulnak a bőrgyulladásokhoz.

Ezt a kényszeridőszakot, és a hirtelen rendelkezésünkre álló időnk egy részét arra kellene fordítanunk, hogy egy ötperces arcmasszázst iktassunk be az estéinkbe a kedvenc olajainkkal vagy arcmaszkokkal. Az otthoni arckezelésnek nem kell bonyolultnak lennie. Használj természetes alapanyagokat arcpakolóként a kamrából, vagy a hűtőszekrényből, mint például a méz, a zöldtea, a macha por, rózsavíz, kurkuma, joghurt vagy a bogyós gyümölcsök.” De, ha nem szeretnél ilyen-olyan házi megoldással bajlódni, a galériában találsz néhány arcápolási terméket, ami csodákat művel a bőrrel, és amik egy részéhez ráadásul kedvezményesen juthatsz hozzá a JOY-Napok Digital Special alatt.

A beltéri tartózkodásnak természetesen vannak bizonyos pozitívumai a bőrre, mint a már korábban említett káros szennyező anyagok és az UV-sugárzás elkerülése. Ugyanakkor a bőr D-vitaminhiánya szintén bőrproblémákhoz vezethet. A jó hír, hogy ezt könnyedén orvosolhatjuk vitaminokkal és étrend kiegészítőkkel, így erősíthetjük bőrünk védekezőképességét, és megszabadíthatjuk a káros szabadgyököktől anélkül is, hogy a szabad levegőn lennénk.

Mindezek mellett a szakértők fontosnak tartják a bőr elhalt hámsejtjeinek eltávolítását:

Kevesen fordítanak időt bőrük radírozásához, pedig hetente legalább egyszer érdemes lenne megtenni, kétnaponta pedig célszerű lenne kémiai hámlasztókat alkalmazni, amelyek felfrissítik a bőrt és elősegítik annak egészséges sejtáramlását.

Fontos, hogy meglegyen a rendszeres arctisztító rutinunk, még akkor is, ha a nap folyamán egyáltalán nem viseltünk sminket. Naponta kétszer meg kell(ene) tisztítanunk a bőrünket, hogy eltávolítsuk az izzadságot, a faggyút vagy az esetlegesen előállított toxinokat.” Dr. Susan Mayou még azt is hozzáteszi, hogy a reggeli arctisztítással megszabadulhatunk az éjszakai bőrápoló termékektől, ami különösen fontos, ha azok retinolt tartalmúak, mivel az a bőrt érzékenyebbé teheti az UV-fényre.

Az arctisztításhoz reggelente az alacsony pH-értékű lemosók használatát javasolják a szakértők, míg az esti tisztításhoz a mélytisztító termékeket, amelyek egyaránt szabadítják meg a bőrt a napi szennyeződésektől, a sminktől, a faggyútól, valamint a beltéri szennyező anyagoktól. Este a kettős tisztításra kell helyezni a hangsúlyt: olajos lemosókat érdemes használni a sminkeltávolításához, majd pedig gyengéd tisztítókat a hidratáláshoz.

Ha nem vagy biztos benne, hogy milyen termékeket kellene használnod, segítünk!