Kezdd el még ma – 5+1 tanács a demencia megelőzésére

demencia,egészség,időskor Forrás: Getty Images
A demenciában szenvedők kétharmada nő. Ezért felbecsülhetetlenül fontos, hogy mindannyian figyeljünk a szellemi épségünkre. Kezdjük el a megelőzést már most! Részlet az Éva Egészség különszámból.

1) Edzd az agyad!

Kutatások szerint a folyamatos tanulás és az új tevékenységek kipróbálása idegi kapcsolatokat hoz létre és erősít meg, ami lelassíthatja az elme öregedését. Egyes tanulmányok szerint néhány magas IQ-val rendelkező embernél a demencia tüneteinek megjelenése akár 4-5 év késést is mutatott. A tanulás nagy tartalékot ad az agynak, ami sokat számíthat, amikor az megöregszik.

• Váltsd valóra a kívánságlistádat!
Felejtsd el, hogy miben vagy jó – az nem fogja ösztönözni az elméd. A zenetanulástól az ékszerkészítésig, a festéstől a tánctanulásig a csillagos ég a határ.
• Lépj túl a keresztrejtvényen!
Igazi kihívást jelenthetnek a különböző logikai és társasjátékok, logisztorik, puzzle-ök, fejtörők.
• Építs kapcsolati hálót!
A másokkal való kapcsolattartás már önmagában feladat az agynak. Például, ha a barátaiddal programot szervezel, akkor ki kell találnod a helyszínt, végiggondolnod az odajutást és azt is, hogy mit vigyetek magatokkal: ez már eleve szellemi gyakorlatot jelent.

2) Vigyázz a szívedre!

A szívbetegségek néhány tényezője – mint a magas koleszterinszint, a cukorbetegség és a magas vérnyomás – bizonyítottan nagyobb veszélyeztetettséget jelent
a demencia szempontjából. Még nem teljesen ismert az összefüggés, de a rossz szívműködés miatt feltehetőleg kevesebb vér jut az agyba, emiatt az agysejtek nem kapnak elég táplálékot és nem képesek helyesen működni.

• Tartsd egészséges szinten a vérnyomásodat! A magas vérnyomás megnövelheti a vaszkuláris demencia (a második leggyakoribb forma) kialakulásának esélyét.
• Figyelj a bevitt koleszterin mennyiségére! Összefüggés van a késő felnőttkori, vérben található magas koleszterinszint és a demencia kifejlődésének lehetősége között.

demencia,egészség,éva egészség,memória,öregedés,időskor
Még többet olvashatsz a demencia kialakulásáról és megelőzéséről az Éva Egészség különszámban!

3) Mozogj rendszeresen!

Egy új megfigyelés, mely 39 tanulmányon alapszik, azt találta, hogy az aerob testmozgás és a kemény edzés képes fejleszteni a memóriát, a figyelmet és a problémamegoldó képességet. Az életmódváltás összes tényezője közül a rendszeres fizikai gyakorlás tűnik a leghatásosabbnak arra nézve, hogy csökkentsük a demencia kialakulásának esélyét. Hogy miért? Mert az oxigén az agyad üzemanyaga, ezért fontos olyan dolgokat csinálni, melyek erősítik a szívet és a vérkeringést, vagyis az oxigén áramlását a testben.

4) Pihenj tudatosan!

Egyes kutatások szerint a jógában használt relaxációs és légzőgyakorlatok, valamint a meditáció is csökkentheti az enyhe szellemi teljesítményromlás – és akár a demencia – kialakulásának a kockázatát, mivel segít megküzdeni az aggódással, feszültséggel, szorongással és alvászavarral – olyan dolgokkal, melyek összezavarhatják a gondolkodást.
A stresszoldásra a fentiek mellett az egyik leghatékonyabb módszer, ha minél több időt töltesz a természetben. A szakértők szerint a megfelelő mennyiségű és pihentető alvás is lényeges a kognitív képességek és az egészség szempontjából.

5) Táplálkozz okosan!

Az olívaolajban található antioxidáns több megfigyelés szerint is képes csökkenteni a plakk-képződést, mely az Alzheimer-kór jellemzője, a hosszú láncú omega-3 zsírsavak pedig, melyeket az olajos halak tartalmaznak, fontos szerkezeti szerepet tölthetnek be az agyban.

• Van néhány biztató tény, mely szerint a mediterrán étrend képes csökkenteni
annak az esélyét, hogy gondolkodási és memóriaproblémák – vagy a demencia bizonyos formái – kialakuljanak. Ez az étkezés nagy hangsúlyt helyez a gyümölcsökre és a zöldségekre, a hüvelyesekre és a halra, emellett korlátozza a hús, a cukor és a só fogyasztását.
• Alkalmazd a MIND diétát!
Az agysejtek egészsége érdekében kifejlesztett, úgynevezett MIND diéta a mediterrán diéta és a vérnyomáscsökkentő DASH diéta kombinációja. Magas E-vitamin-bevitelt biztosít, mely megvédhet az agyi plakkok kialakulásától; sok omega-3 zsírsavat tartalmaz, mely segítheti az agysejtek kommunikációs
képességét; és B-vitaminokkal is ellát.

Alapozd étkezésedet a következő összetevőkre, hogy az elméd megkapja azokat a tápanyagokat, melyekre szüksége van:
– Zöld leveles zöldségek, mint a spenót és a fodros/leveles kel
– Más zöldségek, mint a brokkoli, a piros paprika, a tök és a sárgarépa
– Diófélék
– Bogyós gyümölcsök, beleértve a fekete áfonyát és az epret
– Babok, lencsék és szójababok
– Teljes kiőrlésű gabonák
– Tengeri halak
– Szárnyashús
– Olívaolaj

+1) Kerülj el három dolgot!

• Cigarettázás
Egy széles körben végzett tanulmány szerint azok a középkorú személyek, akik rendszeresen dohányoznak, szinte megduplázzák a demencia kialakulásának az esélyét öregkorukra.
• Elhízás
Megnövelheti a vérnyomást, a koleszterinszintet és a második típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázatát: ezek mind a demencia rizikófaktorai.
• Túlzott alkoholfogyasztás
A hosszú időn keresztül elfogyasztott sok alkohol mentális problémákhoz vezethet. Hetente legfeljebb 14 egység alkoholt fogyassz! (1 egység = 10 ml tiszta alkohol, azaz kábé 1 dl bor, 2,5 dl sör vagy 25 ml tömény ital.)

Egy kis agytorna - kattints a galériára!