Reflektorfényben: a görögdinnye

Borítókép: Reflektorfényben: a görögdinnye
Ki ne szeretné a görögdinnyét? Édes, finom, lédús és tápláló nyári hűsítő. Ismerjük meg közelebbről!

Ki ne szeretné a görögdinnyét? Édes, finom, lédús és tápláló nyári hűsítő. 92 százalékos víz- és alacsony energiatartalma tökéletes nyári fogássá teszi. Tombol a dinnyeszezon, vegyük szemügyre közelebbről, mit érdemes tudni erről a hatalmas tökféléről.

Fotó: Photl.com

Lehűtve igazi finom, nyári kényeztetés, ami miatt a legkevésbé sem kell bűntudatot éreznünk, sőt, a kívánt bikiniforma elérésében is nagy szerepe van. Magas víztartalma – 92% - és alacsony kalóriatartalma kitűnő diétás étellé teszi, nem kell félni, hogy „dinnyehasunk” lesz dinnye evés után.

Sokféle görögdinnye közül választhatunk: van óriási, 15 kilós, bár a világ legnehezebb görögdinnyéje 122 kg-ot nyomott, de van mini is, gömbölyű, hosszúkás, piros belsejű, citromsárga belsejű, magvas, magnélküli, csíkos, egyszínű, vastag- és vékonyhéjú. Még kockaalakút is találunk manapság.

A legelső lépés a megfelelő gyümölcs kiválasztása, de hogyan is történik ez? Olyat keressünk, ami méretéhez képest nehéz, ez nagy víztartalomról árulkodik, azaz érettebb, magasabb a tápanyagtartalma és finomabb az íze. Mivel a dinnye a földön nő, ezért teljesen normális, ha van rajta egy, a zöldtől eltérő folt, csak arra ügyeljünk, hogy ez a folt sárgás legyen és ne fehér, ez szintén az érettségre ad jelet. Mielőtt felvágjuk a gyümölcsöt, tartsuk szobahőmérsékleten, viszont miután már felvágtuk, tegyük hűtőbe, hogy megőrizze frissességét, ízét és tápanyagtartalmát. Segíthet még, ha megütögetjük a kiszemelt dinnyét: a mély, kongó hang jó választásra utal. Ha esetleg előre felvágott darabot veszünk, keressük a mélypiros színt és a sima, érintetlen, kemény felületű darabokat.


Fotó: Nyersiker blog

A dinnye hazavitele egy bónuszpont lehet életünkben, hiszen akár egy súlyzós edzést is ki tud váltani – persze csak ha nem az autó csomagtartójában utazik haza. A biciklikosaras megoldás is megteszi, csak kanyarodáskor legyünk óvatosak, mert könnyen elhúzhat minket a dinnye súlya.

Ha már a birtokunkban a gondosan kiválasztott gyümölcs, és nyúlunk a konyhakés felé, ne feledjünk még egy lépést: érdemes megmosni, áttörölgetni a görögdinnye héját, hogy szeletelés közben ne kerüljön piszok és nem kívánt kórokozó a kés élére, és azzal együtt a dinnyehúsra. Rendben, most már tényleg lehet enni. Felkockázva, szeletelve, kanalazva, harapva, kinek hogy tetszik.

A dinnye ráadásul nem csak finom is, hanem nagyon sok jóval is szolgál. Remek gyulladáscsökkentő és rengeteg antioxidáns található benne. Mivel itt a nyár és leginkább mindenki a bikinijében szeret flangálni, ezért a görögdinnye ebben is a segítségünkre van. Kitűnő vízhajtó tulajdonságú, illetve nagyon jól hidratál, így szünteti meg a felpuffadást. Egy nagy darab dinnye elfogyasztása is szuperlapos hasat eredményez.

A dinnye tökéletes eledele a sportolóknak magas citrullin- és arginintartalma miatt, ezek az aminosavak felelősek ugyanis az izmok gyors regenerálódásáért és az izomláz elkerüléséért. (Személy szerint nagyon szeretek hosszútávokat futni (15+ km) és mikor visszaérek egy- egy nagy futásból, általában mindig egy nagy dinnyét eszem. Izomlázam sosincs, nem vagyok fáradt, a mindennapi teendőimet ugyanúgy folytatom tovább, mintha nem is futottam volna, és másnap sem esik nehezemre kikelni az ágyból.)


Fotó: Nyersiker blog

Argirint edzés előtt is szoktak használni, hogy növeljék a véráramlást, és hogy elősegítsék a fehérjeszintézist. Ez a gyümölcs jó a magas vérnyomás kezelésére, a kiszáradás megelőzésére, a szív- és érrendszeri betegségek elkerülésére, nagy mennyiségben tartalmaz magnéziumot és káliumot, melyek szintén felelősek az izom-összehúzódás megfelelő lejátszódásáért, E-és A-vitamint (ezek szemünk, bőrünk, hajunk védelméért felelnek), valamint sok likopint és béta- karotint juttatunk a szervezetünkbe dinnyeevéssel. A likopin a csontvédelemben is szerepet játszik (akárcsak a paradicsom), ezen felül a rákos megbetegedések elkerülésében sem elhanyagolható, különösen, ha mell-, prosztata-, tüdő- vagy bélrákról van szó.

A görögdinnyéből ízesített vizet és készíthetünk, rozmaringgal nagyon kellemes ízkombinációt nyerünk. Amint látjuk, érdemes kiélvezni még ezt a pár hetet, amíg az árusok az út szélére ülve árulják terményeiket...Éljen a dinnyeszezon!

Szerző: Bogár Nikolett, Nyersiker blog

(A szerző Facebook oldalán, a Nyersikeren még rengeteg hasznos tippet találtok, kattintsatok ide érte.)