Miért nem romlik meg a paradicsom a hűtőben?

Feltűnt, hogy ha szép, ép állapotban teszel paradicsomot a hűtőbe, akkor akár hetek is eltelhetnek úgy, hogy az nem, hogy nem romlik meg, de konkrétan pont úgy néz ki, mintha egyetlen nap se telt volna el? Ez az oka.

Vannak bizonyos élelmiszerek, amiket tárolhatunk hűtőben és vannak olyanok, amiket nem igazán kéne. A paradicsomot például sokan tárolják ott - pedig nem biztos, hogy a legjobb döntés. Cikkünk végére te is lehet kétszer átgondolod, hogy tényleg jó helyen van-e a hidegben.

Egy kutatás szerint ugyanis a kábé átlag 5 Celsius fokos hideg, ami a hűtőkben szokott lenni, génlassító hatással van a paradicsomra. Mit jelent ez? Hogy egyrészt kívülről gyakorlatilag hetekig ugyanúgy néz ki a paradicsom, ahogy betetted. Belülről viszont például a benne található illóolajok termelése abbamarad és megkezdődik gyakorlatilag az íztelenedés.

Ez sok nagyáruháznál előfordul, akik már alapból hűtve tárolják és szállítják a paradicsomokat, hogy mikor az üzletbe érkezik a vásárlóhoz, akkor is tökéletesen nézzen ki. Mert a többség még mindig a külsőre megy, aztán nem értjük, hogy mondjuk egy piaci, friss levegőn tárolt paradicsomnak miért van ezerszer jobb íze - és készülhetne belőle például isteni paradicsomos bruschetta. Még ha külsőre nem is tökéletes.

A jó hír az, hogy a hűtőben tárolás negatív hatásai nem rögtön jelentkeznek. Kábé három napnyi hideg után kezdenek beindulni a génlassító folyamatok. A rossz hír viszont az, hogy ha ezek beindulnak, már nem lehet visszacsinálni őket. Tehát, ha hidegre tetted a paradicsomot és 3 nap után elkezd ízetlenebb lenni, akkor utána, ha kiveszed, már nem lesz jobb. Nem fog beérni. A napon sem.

Szóval, mit gondolsz: ezután (is) a hűtőben fogod tárolni a paradicsomot?

Ezeket a dolgokat viszont a hűtőben kéne tárolni, pedig nem sokan teszik: