
9 érdekesség az almáról
Biztos nem mondunk újat senkinek, ha azzal a régi igazsággal kezdjük az almáról szóló tudnivalók felsorolását, hogy "mindennap egy alma az orvost távol tartja". Bár ebben a gondolatban szinte minden fontos információ benne foglaltatik, mi mégis kicsit részletesebben jártuk körül e népszerű gyümölcsöt.Tudtad az alábbi érdekességeket?
1. Aki evés előtt megeszik egy almát, az összességében 15 %-kal kevesebb kalóriát fogyaszt - legalábbis egyes kutatások szerint. (Az alma kalóriatartalma pedig rendkívül alacsony: kb. 40 kalóra van 10 dekában.)
2. Főétel után fogyasztva jelentősen csökkenti a desszert utáni vágyunkat.
3. Sok zsíros étel fogyasztása után koleszterin, így szív- és érrendszeri betegség csökkentő hatása van.
4. Magas az antioxidánstartalma, ami miatt fiatalon tart, és egyben csökkenti a rosszindulatú daganatok kialakulásának az esélyét.
5. Az alma héja nagyságrendekkel több antioxidánst tartalmaz, mint a húsa.
6. Bár C-vitamin tartalma nem jelentős, de a benne rejtőző flavonoidok egészségvédő szerepe vitathatatlan (a préselt változata csak fele mennyiségű flavonoidot rejt).
7. Véd az Alzheimer-kór ellen.
8. Bár magas a fruktóztartalma, mégis ajánlott a cukorbetegségben szenvedőknek is.
9. Nyugodtan fogyasszuk a csutkáját is, mert ezzel az alma közel 30 %-át kidobnánk (a magban található cianid tartalom nem jelentős, egy mérgezéshez legalább 10 kg alma magja kellene egyidejűleg).
Fotók: Europress/Getty
Az alma is, mint minden egészségvédő táplálék, csak akkor tudja hatását hosszú távon kifejteni, ha rendszeresen fogyasztjuk. A felsorolt eredmények több éves gyakori gyümölcsropogtatás kedvező hatásai. Mivel az alma egész évben elérhető, fogyasszunk belőle minél többet!
Ti melyik fajta almát szeretitek a legjobban?
Isteni fahéjas almatorta recept ide kattintva.