Borítókép: 9 érdekesség az almáról

9 érdekesség az almáról

Tudtad, hogy főétel után fogyasztva jelentősen csökkenti a desszert utáni vágyunkat?

Biztos nem mondunk újat senkinek, ha azzal a régi igazsággal kezdjük az almáról szóló tudnivalók felsorolását, hogy "mindennap egy alma az orvost távol tartja". Bár ebben a gondolatban szinte minden fontos információ benne foglaltatik, mi mégis kicsit részletesebben jártuk körül e népszerű gyümölcsöt.Tudtad az alábbi érdekességeket?

1. Aki evés előtt megeszik egy almát, az összességében 15 %-kal kevesebb kalóriát fogyaszt - legalábbis egyes kutatások szerint. (Az alma kalóriatartalma pedig rendkívül alacsony: kb. 40 kalóra van 10 dekában.)

2. Főétel után fogyasztva jelentősen csökkenti a desszert utáni vágyunkat.

3. Sok zsíros étel fogyasztása után koleszterin, így szív- és érrendszeri betegség csökkentő hatása van.


4. Magas az antioxidánstartalma, ami miatt fiatalon tart, és egyben csökkenti a rosszindulatú daganatok kialakulásának az esélyét.

5. Az alma héja nagyságrendekkel több antioxidánst tartalmaz, mint a húsa.

6. Bár C-vitamin tartalma nem jelentős, de a benne rejtőző flavonoidok egészségvédő szerepe vitathatatlan (a préselt változata csak fele mennyiségű flavonoidot rejt).


7. Véd az Alzheimer-kór ellen.

8. Bár magas a fruktóztartalma, mégis ajánlott a cukorbetegségben szenvedőknek is.

9. Nyugodtan fogyasszuk a csutkáját is, mert ezzel az alma közel 30 %-át kidobnánk (a magban található cianid tartalom nem jelentős, egy mérgezéshez legalább 10 kg alma magja kellene egyidejűleg).


Fotók: Europress/Getty

Az alma is, mint minden egészségvédő táplálék, csak akkor tudja hatását hosszú távon kifejteni, ha rendszeresen fogyasztjuk. A felsorolt eredmények több éves gyakori gyümölcsropogtatás kedvező hatásai. Mivel az alma egész évben elérhető, fogyasszunk belőle minél többet!

Ti melyik fajta almát szeretitek a legjobban?

Isteni fahéjas almatorta recept ide kattintva.