A téli szezon slágere: az ezerarcú körte!

Borítókép:  A téli szezon slágere: az ezerarcú körte! Forrás: Pexels/Taryn Elliott
A körte egy igazán finom, jellegzetes, édes ízű gyümölcs, amely számos jó tulajdonsága ellenére sem népszerű annyira, mint az alma. Az őszi-téli időszakban amúgy is kisebb a választék a friss hazai gyümölcsökből, így mindenképpen érdemes ilyenkor a körtével színesíteni a napi gyümölcsfogyasztásunkat. Cikkünkben összeszedtük, miért tesz jót a körte, és azt is, hogyan használhatjuk fel.

A körtét az emberiség legalább 3000 éve ismeri, termeszti és szinte az egész Földön fellelhető. Több mint 40 ezer fajtáját ismerjük, de itthon ebből csak körülbelül 10 fajtát termesztünk.
A különböző fajták külsejüket tekintve rendkívül változatosak, hiszen hosszuk 4 centistől a 18 centisig, alakjuk a gömbszerűtől a klasszikus körteformáig, színük pedig sárgától a zöldön át a barnáig alakulhat. Ami azonban közös bennük, az az egyedi édes ízvilág és a jótékony egészségügyi hatások.

A körte három legjobb tulajdonsága

1, Rengeteg vitamint és antioxidánst tartalmaz

A körte ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, hiszen található benne például kálium, kalcium, magnézium, vas, fluor és szelén, valamint A-, C-, E-, K-, és B- vitaminok. Tele van béta-karotinoidokkal és más antioxidáns vegyületekkel, az esszenciális és a szervezet által is előállított aminosavak valódi raktára. Fantasztikus összetétele miatt számos betegség természetes megelőzésében játszik szerepet, de segít torokfájás és hangszálgyulladás esetén is. Fontos, hogy a körtét hámozatlanul fogyasszuk, mert a héja hatszor annyi antioxidánst tartalmaz, mint a gyümölcs húsa!

2, Jót tesz a szívnek és a vérnyomásnak is

A körte kvercetin-tartalmának köszönhetően mérsékli a vérnyomást és óvja a szívet. A szív működését támogatja a körtében szintén megtalálható kálium is, aminek a vércukorszint és a szervezet pH-értékének szabályozásában is fontos szerepe van.

3, Segíti az emésztést

A körte rostban gazdag, ami egyensúlyban tartja a vércukrot és jótékonyan hat az emésztésre is.
A rostos étrenddel kapcsolatban a közelmúltban publikált kutatási anyagok rámutattak, hogy az pozitívan befolyásolhatja az immunrendszer működését és mérsékelheti a gyulladások előfordulását. Ha diéta részeként, kúraszerűen fogyasztunk körtét, akkor magas rosttartalma miatt csökkenti a gyomorterhelést és a bélgyulladást is. A benne lévő pektin szintén az emésztést segíti, jó hatással van a belek működésére és ideális a méregtelenítéshez.

Ezt vegyed és így tárold!

A körte ősszel és télen is könnyen beszerezhető, jól tárolható gyümölcs, azonban van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni. Először is mindig gondoljuk át, mire szeretnénk használni a körtét, és annak megfelelően vásároljunk belőle. Pároláshoz, smoothie-hoz vagy süteményhez megfelelőek az érett, puha gyümölcsök, míg egy gyümölcssalátába sokkal jobbak a kicsit keményebb körték. Rothadt vagy penészes folt viszont semmiképp ne legyen rajta.

Ha érett gyümölcsöt vásároltunk, akkor azt hűtőben 1-2 napig tárolhatjuk, de ajánlatos mielőbb elfogyasztani. A nagyon érett gyümölcsöket, ha lehet, azonnal dolgozzuk fel, ha azonban mégis tárolnánk, arra ügyeljünk, hogy más gyümölcsöt ne tegyünk melléjük, mert az könnyebben megromlik.

Éva Advent 2022

Éva Advent 2022

MEGRENDELHETŐ MOST INGYENES KÉZBESÍTÉSSEL!

November 28. és december 4. közöttiötti megrendelés esetén a magazint december 9-én kapod kézhez.

További szállítási dátumaink:

  •  megrendelés: 2022.12.05-2022.12.11.-ig, szállítás: december 16.

 

875 Ft

1095 Ft

Számos úton tudod felhasználni

A körtét rengeteg módon felhasználhatjuk: lehet belőle leves, akár egy kis fahéjjal megbolondítva, eltehetjük lekvárnak vagy kompótnak, készíthetünk belőle fűszeres chutneyt, vagy épp mézes mártást, megtölthetjük, de kínálhatjuk húsok mellé köretnek is. Ha süteményben gondolkodunk, ne feledkezzünk meg a körtetortáról és hozzá a manduláról se: remek egységet alkotnak együtt! Emellett a körtét felhasználhatjuk smoothie-khoz és gyümölcslevekhez is. Különösen finom csemege az aszalt körte, de vörösborban párolva egy gombóc fagylalttal nem csak finom, hanem nagyon mutatós desszert is. Ha valami sós dologra vágyunk, a körtét akkor is bevethetjük, mert kitűnően illenek hozzá a különböző markánsabb ízű sajtok, mint például a kéksajt vagy a camembert. Akár salátába, rizottóba, tésztaszószba is beépíthetjük, de leveles tésztába is tölthetjük a camembert-rel együtt. Akár édesen, akár sósan készítjük el a körtét, egy kis dióval mindig feldobhatjuk!

Plusz 2 tipp!

Persze ha nyersen fogyasztjuk, akkor sem árt egy jó ötlet, pláne, ha a gyerekeket is szeretnénk bevonni az elkészítésbe. Egy sokszínű gyümölcstál körtével, almával, szőlővel és szilvával elkészítve, kompót lével nyakon öntve csodás cukoréhséget oltó desszert tud lenni. De a finom, zamatos körtéből ehető gyümölcssüni is készíthető. A félbevágott körtébe fogvájókat tűzzünk gyümölcsdarabkákat. A süni szemét, orrát pedig kisebb bogyósgyümölcsökből vagy szegfűszegből alakítjuk ki.

Kevés gyümölcsöt fogyaszt gyermeked? Szeretnél több zöldséges ételt a család elé tenni, de nincs tipped mit és hogyan készíts el?

Tippekért kattints IDE

Ahol gyümölcs, ott idővel megjelennek a muslicák is. Galériánkban megmutatjuk hogyan számolj le velük!