Tavaszi üzemanyag, avagy a fiúk, akik szerethetővé tették az indie-popot

Snow Patrol,indie-pop
A Snow Patrolt mindenki szereti, ami éppen gyanús is lehet, az esetükben csak arról van szó, hogy itt van néhány helyes fiú, helytelen hozzáállással, ami jelen esetben annyit jelent: szeretik a minőségi popzenét, ami nem akarják megváltani a világot, csak a slágerlistákat.

Azt viszont úgy, hogy prémium sláger-pop szerepel az ajánlatukban, némi indie-hatással. Ezzel nehéz vitatkozni, rádióban a helyük, azaz az autókban, az viszont más kérdés, hogy beengedjük-e őket a lakásunkba. Ezt a kérdést akár el is döntheti a zenekar 25 éves fennállását ünneplő albumuk, az újra kiolvasztott régi slágerek átiratait tartalmazó Reworked. Eddig is a súlytalanság állapotában hallgattuk a zenekar lebegős, kellemesen „elúszós” felvételeit, most viszont sikerült annyira érzésteleníteni, kivonni belőlük a gitárokat és a megmaradt minimális karcosságot, hogy kizárólag űrutazáshoz vagy mélytengeri merülésekhez javasoljuk, illetve otthoni kikapcsolódáshoz, koronavírusos karantén idejére.

A hétköznapi életben problémáinak megoldáshoz maradhatnak a zenekar dinamikusabb, jobban karbantartott, gitár-popos felvételei. Afféle unplugged valami lehetne ez, ha a klasszikus akusztikus hangszerelést kapnánk söprűzős dobbal és rumbatökkel. Fel lehet fogni, hogy a zenekar ezzel az ajándékkal lepte meg magát és a közönségét a 25 éves születésnapja alkalmával. A zenekar kicsit leült mostanában, a legutóbbi sorlemezük, a 2018-as beszédes című Wildness előtt hét évig nem publikáltak új albumot, és ez a mostani is csak afféle játék, amit heveny unalom ellen írtak fel nekik, ugyanakkor bennünk, hallgatókból pont az ellenkező hatást váltja ki: egy közepesen belassult zenekar még tovább lassul, ez nem hangzik valami jól.

A korábbi felvételeknek voltak súlypontjaik, megvolt úgymond a zenés keretük, addig most még a legnagyobb családbarát slágereik is (Chasing Cars vagy a Chocolate) úgy szólnak, mintha valami kontakthibás fülhallgatón keresztül hallgatnánk az eredeti dalokat. A lemez pont olyan, mint a borítón látható hópehely: pihe-puha, amiről alapvetően a hófödte csend jut eszünkbe, nem a rock & roll.

Snow Patrol
Reworked
Universal
16 szám 48 perc

Legendás zenekarok fotói régen és most