Könnyű és változatos: szeszélyes csirke

Borítókép: Könnyű és változatos: szeszélyes csirke
Lájtos csirkés fogás ínycsiklandó pácban.

Elkészítési idő: 40 perc (plusz 30 perc pácolás)
főzési idő: 15 perc


fotó: Éva magazin

Hozzávalók:
– 6-7 darab csirkemellfilé,
– 1 fej római vagy más néven kötözősaláta (álló levelű, világoszöld)
– 1 kis fej radicchio- (cikória-) saláta
– 1-1 nagy, kábé 35 dekás piros és sárga paprika (kaliforniai vagy pritamin)
– 4 fiatal szárzeller
– 4 közepes sárgarépa
– házi készítésű majonéz
– frissen őrölt fekete bors
– durvára őrölt só
– egy marék fiatal rukolalevél (magyarul borsmustár), 8-10 deka pirított fenyőmag

A páchoz:
– 2 deci extraszűz olívaolaj
– 2 evőkanál citromlé
– 3 gerezd fokhagyma
– 2 közepes friss
– csilipaprika
– 4 friss babérlevél

A majonézhez:
– 2 tojás sárgája
– 2 kávéskanál dijoni mustár
– 3 deci napraforgóolaj
– 2 evőkanál citromlé
– só (8 személyre)

1. A páchoz keverd össze az összes hozzávalót – a fokhagymákat előzőleg préseld szét, a csilit és a babérleveleket pedig aprítsd finomra (vigyázz, a csili csípős! el is hagyhatod a pácból) –, aztán öntsd rá a csirkére egy sekély tűzálló tálban. Hűtsd be fél órára.

2. Készítsd el közben a majonézt úgy, hogy a tojássárgáját felvered a mustárral és cseppenként, folyamatos keverés közben hozzáadod az olajat. Ha már elkezd sűrűsödni, akkor vékony sugárban is folyhat az olaj, de a kevergetést egy pillanatra se hagyd abba. Váltogasd a citromlé és az olaj öntögetését, míg mind a kettő el nem fogy. Kóstold meg és ízlésed szerint sózd.

3. Melegítsd elő a sütőt 180–-200 fokra.

4. A lecsöpögtetett csirkemelleket felforrósított serpenyőben pirítsd meg mindkét oldalukon szép barnára, aztán tedd vissza a páclébe, dugd a tűzálló tálat a sütőbe, és közepes hőmérsékleten párold a húst 10–15 percig, vagy amíg meg nem puhul. Hagyd kihűlni, aztán szeleteld fel.

5. A salátákat alaposan mosd meg és centrifugáld ki, majd egy nagy tálon ízlésesen rendezd el. A többi zöldséget aprítsd fel hosszú, vékony csíkokra, a majonéz egy részét öntsd rájuk egy tálban, jól keverd össze, aztán helyezd el a salátán.

6. A csirkeszeleteket is fektesd a salátaágyra, sózd és borsozd meg, rukolával és fenyőmaggal díszítsd.

7. Kínáld a fogás mellé a maradék majonézt.