Sül a kalács – 4 különleges recept

Borítókép: Sül a kalács – 4 különleges recept
A sima foszlós kalácstól a sonkás és a csírás változatokig. Kezdők is belefoghatnak!

Aki még sosem próbálta, annak a kalácssütés szörnyen bonyolult műveletnek tűnik, pedig nem is az. Ha elriaszt a dagasztás, bízd ezt a fázist a háztartási robotgép kampó formájú karjaira. Ha van, a kenyérsütő gép még a kelesztésbe is besegít. A többi már gyerekjáték!

1. Foszlós, fonott kalács

Előkészítési idő: 1,5-2 óra Sütési idő: 40 perc
Hozzávalók: 50 deka liszt, 10 deka vaj, 2,5 deka élesztő (vagy egy zacskó szárított), 3 deci langyos tej, 10 deka cukor, 3 tojás sárgája+ 1 tojás a kenéshez

1. Ha friss élesztőt használsz, futtasd meg egy pohár tejben. A lisztet öntsd egy jó nagy tálba, a közepén áss egy krátert, ebbe töltsd amegfuttatott élesztőt. Lassan, oldalról mindig csak egy kis lisztet ráomlasztva, készíts kovászt.

2.Ezután jön a dagasztás. Alangyos hozzávalókat sorban dolgozd össze fényes, hólyagos tésztává. Meleg helyen keleszd a duplájára.

3. Majd oszd kétfelé a tésztát, és mindkét részből formázz 3-3(összesen 6) hurkát. Az első hármat fond össze, és egy kicsit lapítsd meg afonatot.

4. Erre helyezd a második három fonatot. Gondosan kend meg tojással. A tetejét megszórhatod mákkal, mandulával vagy jégcukorral.

5. Még egy picit pihentesd, aztán 200 fokos sütőben süsd aranyszínűre. Sütés közben egy kisebb tálban érdemes vizet tenni a sütőbe. A sütőajtót ne nyitogasd sütés közben!

2. Sonkás kalács

Előkészítési idő: 1,5-2 óra Sütési idő: 50 perc
Hozzávalók: 50 deka liszt, 1 kávéskanál cukor, 15deka langyos vaj, 2 tojás, 2 tojássárgája, 1 deci tejföl, 2 deci langyos tej, 2,5 deka élesztő + 1 tojás a kenéshez
A töltelékhez: 20 deka darált sonka, 1 deci tejföl, só, bors, 1 kávéskanál torma, friss kakukkfű

Tippek, fortélyok kalácssütéshez
Mindig minden hozzávaló legyen langyos, a vajat érdemes a fűtőtesten vagy a mikróban megmelegíteni, a tojást idejében kivenni a hűtőből. A liszt meghálálja az átszitálást: sokkal könnyebb lesz a tészta. Bár a kalácstésztának alapvetően lágynak kell lennie, ha nehéz vele dolgozni, „lisztezz alá”. Akkor jó a dagasztás, ha a tészta elválik az edény falától, és emeléskor-visszaejtéskor cuffogó hangot ad. A sütő mindig legyen forró, amikor belekerül a tészta.

1. A kalácstésztát ugyanúgy készítsd el, mint a foszlós, fonott kalácsét.

2.Kelesztés után gyengéden gyúrd át, formálj egy hosszúkás bucit, amit ossz el három részre, majd egyenként nyújtsd kör alakúra.

3. Az első résszel bélelj ki egy kerek, tűzálló cseréptálat. A sonkakrém feléből formálj annyi golyót, ahány szeletre vágod majd akalácsot. A golyókat körben helyezd el a tésztán, fedd be a következő tésztalappal, majd a műveletet ismételd meg.

4. A tetejére tésztalap kerüljön, amit villával felvert nyers tojással kenj meg. Úgy is szép, ha keresztben bevágod, de a tésztából lecsípett darabokból mintát (például egy nyuszit) is formázhatsz a tetejére.

5.Még egy kicsit pihentesd, aztán 200 fokos sütőben süsd szép aranyszínűre.

3. Csírás-diós-sárgarépás barna kalács

Elkészítési idő: 1,5-2 óra Sütési idő: 50 perc
Hozzávalók: 30 deka sima liszt, 20 deka teljes kiőrlésű liszt, 1 deci hidegen sajtolt olaj, 2 deci tej (lehet növényi is), 2 tojás + 1 tojás a kenéshez, 2 evőkanál méz, egy csipet só, frissen őrölt bors, 2,5 deka élesztő (vagy egy zacskó szárított)
A töltelékhez: másfél csésze, nagy lyukú reszelőn reszelt sárgarépa, másfél csésze nagyon durvára vágott dió, másfél csésze friss zöld csíra

1.–2. A kelesztés és a dagasztás műveleteit lásd a foszlós kalácsnál.

3. Most gyengéden gyúrd át, majd nyújtsd ki atésztát, és dolgozd bele a kinyomkodott sárgarépát, a csírákat és adiót.

4. Formálj belőle rudat és fektesd egy hosszúkás formába. A tetejét kend meg tojással, vágd be háromszor kereszt alakban.

5. Kicsit még pihentesd, aztán 200fokos sütőben süsd meg.

4. Húsvéti aszalt gyümölcsös kalács

Előkészítési idő: 1,5-2 óra Sütés: 45 perc
Hozzávalók: 50 deka liszt, 5 deka porcukor, 15deka langyos vaj, 4 tojás, 1 citrom reszelt héja, csipetnyi só, 3deci langyos tej, 2,5 deka élesztő, 3 evőkanál citromlé, porcukor a mázhoz
A töltelékhez: 10-10-10deka különböző színű aszalt gyümölcs (például kandírozott citromhéj, aszalt szilva, aszalt áfonya)

1. A kalácstésztát ugyanúgy készítsd el, mint a foszlós kalácsét. A dagasztásnál támaszkodhatsz a háztartási robotgép karjaira (természetesen nemcsak itt, hanem valamennyi receptnél). Ha van kenyérsütőd, tésztaprogramon dagasztasd és kelesztesd meg vele a tésztát.

2. A megkelt tésztát gyúrd át, majd nyújtsd ki, és hosszában vágd háromfelé.

3. Minden tésztacsíkot szórj meg egyfajta aszalt gyümölccsel, és hosszában sodord fel. A három hurkát copfszerűen fond össze, a végeit lapítsd el.

4. Még egy kicsit pihentesd, aztán 200 fokos sütőben süsd szép aranyszínűre. Ha kész, porcukorral sűrűre kevert citromlével kend meg, és a cukormázat hagyd rászáradni.

Szöveg: Farkas Adrienne, fotó: Batár Zsolt, styling: Rozgonyi Lilla