Sonkás-zöldborsós tészta
Tészta nagyon sokféle van: rövid és hosszú, mindenféle formájú és színű, durumlisztből vagy finomlisztből, tojással vagy anélkül készült. A különböző alakú tészták más és más típusú ételekhez illenek. Némelyik fajtából könnyebb fogás készül, de vannak olyanok, amelyek egy kiadós szósszal finomak igazán.
Sonkás-zöldborsós tészta
Elkészítési idő: 15 perc, Főzési idő: 12 perc
Hozzávalók (4 személyre)
- 40 deka csavart, orsó- vagy egyéb rövidtészta
- 1 teáskanál étkezési keményítő vagy liszt
- 3 deci főzőtejszín
- 2 deka vaj
- 8 szelet prosciutto vagy másmilyen (olasz) sonka durvára vágva
- 1 marék apróra vágott petrezselyem
- 10 deka mélyhűtött, felengedett zöldborsó
- 10 deka finomra reszelt parmezán sajt
- só és frissen őrölt bors ízlés szerint
1. Főzd ki a tésztát a csomagoláson levő utasítás szerint bő sós vízben, „al dente” keménységűre. Alaposan szűrd le, majd tedd vissza a főzőedénybe.
2. Kisebb tálban keverd simára az étkezési keményítőt egy kevés tejszínnel, majd csurgasd hozzá a maradék tejszínt is.
3. Forrósítsd fel a vajat egy nagy serpenyőben, dobd rá a sonkát és pirítsd addig, amíg meg nem barnul kissé. Ezután öntsd hozzá az étkezési keményítővel elkevert tejszínt, a borsót, a sajt felét és folyamatosan kevergetve főzd, amíg a szósz fel nem forr és be nem sűrűsödik.
4. Keverd a szószt a forró tésztához, ízesítsd sóval, borssal.
5. Tedd át a tejszínes-tésztás masszát kivajazott jénai edénybe, szórd meg a tetejét a maradék sajttal, és előmelegített, forró sütőben süsd addig, amíg a sajt megpirulva meg nem olvad.
Recept: Simándi Júlia, Fotó: ACP Sindication