Sonkás-sajtos tekercs
Jó kis magyaros péksütemény, amelyet most bátran kipróbálhatsz otthon is!
Mi lenne, ha a szokásos melegszendvics helyett most kipróbálnál valami különlegeset, amely ugyanakkor mégis eléggé „magyaros” ahhoz, hogy a tradicionális ízlésvilágú szeretteink is követeljék a ráadást? Íme a sonkás-sajtos tekercs receptje:
4 személyre
Sonkás-sajtos tekercs
Hozzávalók
- 600 g tejföl (a tésztához)
- 1 dl tej (a tésztához)
- 12 dkg margarin (a tésztához)
- 1 kg liszt (a tésztához)
- 10 dkg rétesliszt (a tésztához)
- 1 ek cukor (a tésztához)
- 1 ek só (a tésztához)
- 8 dkg élesztő (a tésztához)
- 2 tojás (a tésztához)
- 30 dkg Tóalmási füstölt házi sonka (a töltelékhez)
- 20 dkg virsli (a töltelékhez)
- 0,5 dl olaj (a töltelékhez)
- 1 mokkáskanál feketebors (a töltelékhez)
- 1 fej fokhagyma (a töltelékhez)
- 10 dkg margarin (a töltelékhez)
- 4 fej lilahagyma (a töltelékhez)
- 20 dkg sajt (a töltelékhez)
- 2 dl tejföl (a töltelékhez)
Igazi magyaros tésztaspecialitás, amely vendégváró finomságnak vagy akár kiránduláshoz is ideális.
1. lépés
A tejfölt a tejjel és a margarinnal kevergetve addig melegítjük,míg a margarin elolvad. A lisztet, a cukrot és a sót beleszórjuk. 10 perc alatt könnyű kelt tésztát dagasztunk belőle. Megkelesztjük.
2. lépés
A sonkát és a virslit kockára vágjuk, olajon megfuttatjuk, borsozzuk. A fokhagymát összezúzzuk, az olvasztott margarinon megfuttatjuk. A lilahagymát vékony karikákra vágjuk.
3. lépés
A kelt tésztát 4 részre osztjuk, 50x25 cm-es téglalapra nyújtjuk. A fokhagymával és a tejföllel megkenjük. A húst, a hagymát és a sajtot rátesszük, szorosan összetekerjük. Kb. 1cm vastag szeletekre vágjuk, sütőpapírra tesszük, majd a tetejüket megkenjük a felvert tojással.190 fokon kb. 25 perc alatt megsütjük.