Sárgarépa – újrahasznosítva!

Borítókép: Sárgarépa – újrahasznosítva!
Mert minden darabkája egy falat egészség!

Kolléganőnk elárulja, hogyan hasznosítható újra a kifacsart sárgarépa! Ugye te is sajnálod kidobni?!

"Nincs üdítőbb, egészségesebb ital, mint a frissen préselt sárgarépalé. Akár naponta lecsúszik egy-két pohárkával (néha cékla- vagy almalével váltogatom). Nem nagy ügy elkészíteni, kell hozzá egy gyümölcscentrifuga, éles kés, friss, kemény húsú alapanyag. A gyümölcscentrifugát beüzemelem, pillantok alatt megpucolom a halom répát, s kipréselem a levét. 2 kiló répából lesz kábé fél liter tiszta nedű. Melléktermékként viszont ott marad egy nagy halom száraz darált sárgarépa. Kidobni sajnálom, ebben a pőre állapotában viszont élvezhetetlen.
Tettem néhány elkeseredett kísérletet arra, hogy értelmesen és élvezhetően hasznosítsam. Rengeteg sikertelen akción vagyok túl. Sütöttem szinte ehetetlen sárgarépapitét (ezt fel sem mertem másnak kínálni, egy hétig eszegettem magam), fasírtalapanyag közé tettem belőle (de a nagyja ott maradt), túróval összekeverve egy quiche tésztát raktam meg vele (szánalomból megette a családom).

És akkor tegnap kipattant a háziasszonyi rutinagyamból a tuti megoldás: sárgarépa-saláta. Régi tapasztalat, hogy a legegyszerűbb megoldás a legjobb. Kifacsartam két citrom levét, meglocsoltam vele a répát, rácsurgattam egy kis mézet, vízbe áztatott mazsolát adtam hozzá. Mennyei lett. Tegnap ezt vacsoráztam. Ma ezt ebédelem (sült csirkemellel)..."

Szöveg: Betlen Katalin, fotó: photl.com