Sárgaborsó dhal – az indiai specialitás, amit otthon is gyorsan elkészíthetsz
Forrás: Getty Images
A sárgaborsó dhal az egyik legfinomabb, leglaktatóbb dolog, ami az elmúlt években történt velem. Ráadásul gluténmentes és vegán.
Aki nem szereti a sárgaborsó-főzeléket, annak is teljesen megváltozhat a véleménye erről a hozzávalóról, ha kipróbálja ezt az egyszerű, indiai fűszerezésű egytálételt. Nézzétek a sárgaborsó-dhal receptjét:
Elkészítési idő: 40 perc + áztatás
2 személyre
Sárgaborsó dhal
Hozzávalók
- 1 bögre sárgaborsó
- 1 paradicsomkonzerv (lehetőleg darabolt paradicsomokkal)
- 1 hagyma (finomra vágva)
- 2-3 gerezd fokhagyma (finomra vágva)
- fél chilipaprika (felaprítva)
- 1 l víz (vagy zöldségleves)
- 1 tk kurkuma
- 2 tk római kömény (őrölt)
- 1 tk garam masala fűszerkeverék
- 1 tk cayenne-i bors
- 1 csokor friss koriander (felaprítva)
- olaj
- só (ízlés szerint)
1. lépés
A sárgaborsót előzőleg áztasd be hideg vízbe (2 órára vagy egy éjszakára).
2. lépés
A hagymát egy lábosban dinszteld meg, majd mehetnek bele a fűszerek (kiv. a koriandert). 1-2 percig még kevergesd.
3. lépés
Zuttyantsd bele a sárgaborsót, fél liter vízzel öntsd fel és lefedve kezdd el főzni.
4. lépés
Nyomkodd össze a paradicsomot, majd a levével együtt add hozzá a láboshoz.
5. lépés
Várd meg, amíg újra felforr, ezután vedd kisebbre a lángot és öntsd hozzá a maradék vizet. Igény szerint sózd.
6. lépés
Újabb 10-15 perc és a lé elpárolog, marad a porhanyósra puhult sárgaborsó-főzelék. Korianderzölddel megszórva tálald. Én rizzsel szoktam köríteni, de kenyérrel is kiváló.