Egy kedves, gondoskodó fiatal lány frenetikusan vicces szakácskönyvet készített a bátyjának – terjed is a neten, mint annak a rendje.
Bármely kutyaütő szakács, nemtől/kortól függetlenül remekül hasznosíthatja ezt a szakácskönyvet, amelyet egy fiatal lány készített a bátyjának azzal a címmel, hogy:
„Receptek, amiket tutira nem tudsz elcseszni”
Írta: a legjobb húg az egész kib*szott világon
Forrás: kwestiasmaku.com
A könyv előszavában a szerző hasznos tanácsokkal látja el bátyját a konyhai eszközök karbantartásáról. Például figyelmezteti, hogy „soha ne merészelje” a rozsdamentes acél palacsintasütőt a mosogatógépbe tenni és ne süssön rajta tojást. Ha koszos, süssön rajta egy kis olajat közepes lángon, kaparja le róla a maradékokat, majd ha kihűlt, törölje le papírtörlővel és kész. Majd következik a legfontosabb tanács:
Soha ne felejtsd el, hogy a főzés művészet, kísérletezés és tök jó dolog... Találd meg a saját ritmusodat és stílusodat a konyhában... Ha nem sikerül elsőre minden tökéletesen, sebaj, így tanulsz. Csak le ne égesd a konyhát... Boldog karácsonyt, hülyegyerek.
Milyen jó testvér, nem igaz?
És most következzen néhány recept a gyűjteményből magyarul. Elsőnek a legegyszerűbb, a csirkehúsleves:
Csirkeleves, amit még egy ősember se tudna elrontani
Hozzávalók
-
1 egész csirke
-
1 kisebb zacskó tojásos tészta
-
2 fej vöröshagyma
-
4 szár zeller
-
4 sárgarépa
-
3 babérlevél
-
2 ek bazsalikom
-
2 ek rozmaring
-
1 ek pirospaprika
-
só, bors
1. lépés
Tedd a csirkét egy nagy fazékba 1 fej felnegyedelt hagymával, 2 sárgarépával és 2 zellerszárral. Önts bele vizet, hogy éppenhogy elfedje és kislángon rotyogtasd 2–4 órán át.
2. lépés
Ha kész, vedd ki a csirkét és a zöldségeket a fazékból és hagyd a csirkét kihűlni, mielőtt kicsontoznád és lehántanád a bőrét. (Egy mellet és egy combot tegyél félre a csirkesalátának.)
3. lépés
Darabold fel a maradék hagymát, répát és zellert és zuttyantsd bele a fazékba. Adj hozzá babérlevelet, bazsalikomot, rozmaringot és pirospaprikát. 10 perc kell a répának, hogy megpuhuljon, aztán tedd bele a felvágott, kicsontozott csirkét és a tésztát. Ha a tészta lágyra főtt, tömheted a fejedet.
A csirkeleves maradékából remek salátát lehet készíteni:
Saláta maradék csirkéből kutyaütőknek
Hozzávalók
-
maradék (vagy 20 dkg) főtt csirke
-
1 szár zeller
-
0,5 dl majonéz
(„a minőségit válaszd, öreg!”)
-
2 ek mustár
(„minőségibb cucc kell ebből is, nem az, ami a hotdogra való”)
-
0,5 ek tabasco szósz
-
só, bors
„Ha ezt se tudod megcsinálni, reménytelen eset vagy.”
1. lépés
Darabold fel a csirkét és a zellert. Keverd össze a többi izével, edd szendviccsel vagy magában, egyenesen a tálból. Még mindig olvasol, okostojás?
És egy spagetti, ha főzni szeretne valamit a tisztelt báty a kiszemelt lánynak:
Krémsajtos sült spagetti, ha imponálni akarsz egy csajnak
Hozzávalók
-
0,5 kg spagetti
-
1 ek olívaolaj
-
0,5 kg darált marhahús
-
1 kisebb fej vöröshagyma
(felaprítva)
-
kóser só
-
feketebors
(frissen őrölt)
-
2 konzerv darabolt paradicsom
(egyenként 400 ml-esek)
-
1 tk szárított bazsalikom
-
0,5 tk szárított oregánó
-
0,5 tk szárított petrezselyem
-
0,5 tk csilipaparika
(összedarabolva; elhagyható)
-
fél bögre (120 g) krémsajt
-
fél bögre (120 g) tejföl
-
fél bögre (120 g) cheddar sajt
(reszelve)
-
fél bögre (120 g) monterrey jack sajt
(reszelve: igazából bármi más is lehet)
-
2 ek friss petrezselyem
(apróra vágva)
...már ha egyáltalán sikerül rávenned a lányt, hogy átjöjjön.
(Tipp: ha mégsem jön át vagy túl sokat csináltál, ez a kaja könnyen lefagyasztható műanyag dobozokba adagolva. Várd meg, amíg szobahőmérsékletűre hűl, mielőtt lefagyasztanád! 1 perc alatt megmelegíthető a mikróban.)
1. lépés
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Finoman kenj ki olajjal egy kisebb tepsit (23x33 cm-es az ideális).
2. lépés
Egy nagy fazékban, forró sós vízben főzd ki a tésztát a csomagoláson szereplő instrukciók szerint. Jó alaposan csöpögtesd le.
3. lépés
Egy nagy serpenyőben forrósíts olajat közepes lángon. Tedd bele a darált húst, a hagymát és pirítsd addig, amíg a hús meg nem barnul. Ez 3–5 percig fog tartani. Figyelj arra, hogy a húsdarálék össze ne ragadjon. Ízlés szerint sózd és borsozd; a fölösleges olajat öntsd le róla.
4. lépés
Keverd bele a konzerv paradicsomot, a bazsalikomot, az oregánót, a petrezselymet, a csilit; sózd és borsozd ezt is ízlés szerint.
5. lépés
Egy tálkában kavard fel a sajtkrémet és a tejfölt.
6. lépés
Az előre kikent tepsiben rétegezd fel a megfőtt tésztát, a sajtkrémet és a darált húsos-paradicsomos szószt; szórd meg reszelt sajttal. Tedd bele a sütőbe és süsd 15–20 percig, amíg bugyborékolni nem kezd és át nem sül. Tálald azonnal, friss petrezselyemmel megszórva.