Rákóczi túrós, ahogy a legmenőbb cukrászdákban készítik
A Rákóczi túróst köztudottan nem a híres magyar fejedelemről, hanem Rákóczi János szakácsmesterről nevezték el; ő „találta fel” ezt a klasszikus magyar édességreceptet. Nem csak finom, hanem egyszerű is; nyugodtan kipróbálhatod otthon! :)
A Rákóczi túrós receptjének hozzávalói 23 centis tortaformához vagy 20x30 centis tálhoz vannak kalkulálva.
- 25 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 12,5 dkg vaj
- 1 tojás
- csipet só
- 75 dkg tehéntúró (a túrókrémhez)
- 5 dkg tejföl (a túrókrémhez)
- 11 dkg porcukor (a túrókrémhez)
- 11 dkg porcukor (a túrókrémhez)
- 12 dkg mazsola (a túrókrémhez)
- 3 tojás sárgája (a túrókrémhez)
- 1 citrom héja (a túrókrémhez)
- 10 dkg baracklekvár (a túrókrémhez)
- 3 tojás fehérje (szobahőmérsékletű, a tojáshabhoz)
- 10 dkg cukor (a tojáshabhoz)
1. Keverd össze a lisztet, a cukrot és a vajat, míg morzsalékos állaga nem lesz, majd add hozzá a tojást. Ha nem áll össze, egy-két kiskanál hideg vizet adhatsz hozzá. Csomagold fóliába vagy nyújtsd 3-4 mm vastagra és tedd kivajazott, kilisztezett formába, majd legalább 20 percig hagyd állni a hűtőben. Tegyél sütőpapírt és sütőbabot a tésztára, és süsd 180 fokon 10–15 percig, majd vedd le a sütőpapírt és süsd 10 percig.
2. A mazsolát áztasd meleg vízbe (esetleg teába vagy rumba) 10 percre, szűrd le, majd a lekvár kivételével a többi hozzávalót keverd krémesre. Kanalazd az elősütött tésztára a lekvárt, rá a túrókrémet és süsd
10 percig.
3. A tojásokat elektromos habverővel verd enyhén habosra és fokozatosan adagold hozzá a cukrot, míg fényes, kemény habot nem kapsz. Vedd ki a tortát, a hőfokot csökkentsd 150 fokra, a habot kanalazd a tortára, majd további 10 percig süsd.